Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierzecie firanki w pralce

Polecane posty

Gość gość

Mam zamiar uprac jutro firanki a gdzies przeczytalam ze niektore z was piora je w pralce?! Ja zawsze pralam recznie w wannie az rece mnie bolaly teraz jestem w ciazy i zastanawiam sie czy nie pomuc sobie pralka. Jak wy pierzecie? Jakiego programu uzywacie do tego? Mam pralke bosh. Czy firanki sie nie zniszcza? Mam prawie nowki a tanie nie byly wiec niechcialabym zeby cos z nimi sie stalo.

Gość gość
o matko w wannie firanki???????!!!!!!! piore w pralce i NIC im nie jest, odwirowuje itd i jest OK

Gość gość
nigdy w życiu nie prałam firanek ręcznie

Gość gość
zawsze prałam w pralce, moja mama też :D dodaje sody żeby były bielsze i już ;)

Gość gość
Pralam w wannie bo w misce mi sie nie miescily:) na jaki program nastawiacie?? Kurde kupe kasy za nie dalam i niedarowalabym sobie gdyby sie uszkodzily

Gość gość
Można prać w pralce..tylko delikanty program i tylko firanki żeby nic nie zafarbowało, słyszałam też, żę warto do przegródki razem z proszkiem dac proszek do pieczenia, że to wybieli firanki :)

Gość gość
ja w pralce ale wyłączam wirowanie żeby nie były zbyt zmięte.

Gość ertteeeeee
zawsze piorę w pralce w 30stopniach i odwirowywuje na na 800obrotach wcześniej moczę je w wodzie z dodatkiem proszku do białego lub sodą:)

Gość gość
A wkladacie wiecej sztuk czy kazda osobno? Mam do wyprania 2 duze i jedna z takiego pojedynczego okna. Prac je na 3 razy?

Gość gość
a po co 800 obrotów? ja nawet zwykłe ubrania wiruję na 600, lepiej sie prasuje potem.

Gość ertteeeeee
a ja zwykłe ubrania wiruje na 1200:) porządnie je trzepie i większość już nie trzeba prasować:P zaraz po wypraniu firanki wieszam, dzieki temu układaja sie ilealnie i nic z nich nie kapie

Gość gość
zależy jakiej wielkości te firany, możesz podzielić a jak nie duże to dawaj wszystkie do pralki ja też piorę w pralce i od razu wilgotne wieszam i nie ma żadnych załamań, zagnieceń

Gość gość
Ok dzieki wielkie za pomoc. Jutro rano biore sie do roboty:-)

Gość gość
Musi być trochę luzu w pralce żeby miała jak tym obracać i żeby się to przewracało, a tak to włóż ile się da, od góry z 10 cm luzu zostaw :)

Gość ertteeeeee
najłatwiej sprawdzic w instrukcji ile mozna w danym programie włożyć prania u mnie najwięcej bo 5kg w praniu codziennym, ale tylko 1,5kg w delikatnym:)

Gość gość
Tak piore w pralce,tez wiruje na 800 chociaz ostatnio to chyba nie zmienilam obrotow. Wieszam wilgotne i nie trzeba prasowac. Mala firanke mozesz dorzucic do duzej,ale duze,jak duze( moja ma z 10 m)pralabym osobno.

Gość gość
Witam, to ja autorka. Jestem juz po praniu;) tak jak radzilyscie upralam je w praclce z vanishem do firanke i wlaczylam na 800obroty. Firanki ladnie sie wypraly tylko chyba jednak za duze to wirowanie bo wyjelam je z pralki calkiem suche;) misialam delikatnie je przeprasowac . Ale i tak wielkie dziecki za rade bo oszczedzilam sobie kupe roboty

Gość gość
piore w pralce, tkaniny delikatne, od razu rozwieszam i nawet nie prasuje

Gość gość
ja kupuje tanie firanki więc często wymieniam i że tak powiem, nie zależy mi czy się zniszczą ale też i nigdy od prania w pralce mi się nie zniszczyły tylko od drzwi balkonowych. Ja piorę na krótki cykl (30 min) i wirowanie 800 albo i 400, potem od razu wieszam wilgotne bez prasowania, jedna mam tylko taką, że muszę ją prasować bo bardzo się gniecie. Nie wyobrażam sobie prać wielkich firan w wannie, muszą strasznie boleć ręce. Ewentualnie mozna włączyć na pranie ręczne jak masz taki program.

Gość gość
w pralce musiałoby mi się na prawdę nudzić żebym prała je ręcznie :)

Gość gość
ja nawet staniki piore w pralce wiec tym bardziej firanki :)

Gość gość
Ja mam pralkę z programem "firany". Piorą się i od razu je zawieszam więc nie mają zagnieceń. Często też je moczę wcześniej kilka godzin.

Gość gość
w zyciu nie pralam firanek ręcznie.... a miałam z woalu, organzy, koronki i makarony. jak dowiedziałam się, ze sasiadka morduje sie ręcznie z makaronami (i to KRAWCOWA!!!!) bo sie plączą to myslałąm, ze ze śmiechu padnę :o biedna nie słyszała o specjalnych woreczkach do prania ;/

Gość miliiiii
zawsze piorę firany w pralce, składam je w kostkę, moczę jak mi się chce i piorę w programie na syntetyczne wtedy się nie gniotą bo ten program bierze więcej wody jak chce je powiesić od razu to moczę jeszcze w krochmalu wybielaczu, odciekają i wilgotne zawieszam

Gość gość
firanki piorę zawsze w pralce, a pozniej prasuje za pomocą żelazka z generatorem pary braun carestyle 5

Gość gość
Ja piore w pralce 1000 obrotów wirowanie. Wieszam od razu po praniu i zero zagnieceń.

Gość gość
I ten braun faktycznie taki dobry jest jak mówią?