Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsza ciąża

Polecane posty

Gość gość

Witajcie! Mam prawie 30 lat, w przyszłym roku zaczynamy z mężem starać się o dziecko. Ja jeszcze nie czuje się gotowa ale mąż ma chyba instynkt ojcowski w pełni rozwinięty no i 30 lat na karku więc chyba czas się ogarnąć :) Jak przyszłe mamy przygotowujecie się do tego zadania? Ja od ponad roku łykam kwas foliowy ale co poza tym mogłabym robić?

Gość gość
podstawowe badania hormonów, cytomegalie i toxoplazmozę

Gość gość
Ja p*****le..30 lat i pierwsze dziecko..społeczeństwo się starzeje..i to jeszcze rok czekać..masakra..a jak nie czuje instynktu to dlaczego chcesz dziecka ? Bo mąż chce ? To Ty będziesz się w większości nim zajmować, a nie mąż

Gość dooorciaaazabcia
hej :) ja sie staram juz od roku ale nam nie wychodzi. od roku biore kwas oliowy witamnine d (mam niedobor) i witamine b12. pamietaj o tym zeby zabki sobie wyleczyc teraz. :)

Gość gość
ja mam 31 i jeszcze dziecka nie mam- zabic się, czy co?????????

Gość gość
Czekaj do 50 moze wtedy będzie odpowiednia chwila, powodzenia ! Ja sobie nie wobrażam mieć 46 lat i mieć 15 czy 16 latka do wychowania..bo to kosztuje mnóstwo nerwów..a przy 50 na karku to już nie to samo..i zamiast wychowywać dzieci to sie olewa i ch zachowanie..a później chodża tacy debile po ulicach, że strasz wieczorem z domu wyjść, bo rodzice nie mają już siły się zając..

Gość gość od tematu
Ale 30 lat to nie koniec świata. Nie mam tak silnego instynktu ale jak nie teraz to kiedy? strach pomyśleć że jak będę miała 35 lat to też instynkt się nie pojawi więc na co mam czekać. Dobrze że mąż nalega bo ja bym się pewnie prędko nie zdecydowała.

Gość gość
to, jak dziecko zostanie wychowane w dużej mierze zalezy jednak od tego, co rodzice będą mu wpajać, a nie od ich wieku, więc jeżeli nie masz nic do powiedzenia odnośnie postu Autorki, to po co się udzielasz? nie każdy ma ochotę rozmnażać się w liceum

Gość gość
Ja nie mówie o liceum..wpadacie ze skrajności w skjarność..najlepszy wiek to od 22 do 28 (góra) roku życia na pierwsze dziecko..to bardzo zalezy od wieku rodziców, bo sama znam wiele przypadków, gdzie pierwsze dziecko było w 25 roku życia, a drugie w 30 i to pierwsze się wychowywało jak należy i rodzice się interesowali..a przy tym starszym już im się nie chciało walczyć ze wszystkim..i wyrósł chuligan

Gość gość
zaczęlismy sie starać o dziecko jak miałam lat 25, teraz mam 31 i dziecka nadal nie ma więc skończ te swoje idiotyczne dyskusje o tym kiedy najlepiej rodzić dzieci, bo różne są sytuacje w życiu

Gość gość od tematu
rok temu skończyłam brać tabletki anty które brałam przez 10 lat czy może to wpłynąć na problemy ze zajściem w ciążę?

Gość gość
nie odpowiem Ci na to pytanie, ponieważ nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej, jeżeli odstawiłaś je juz jakis czas temu, to wszystko powinno wrócic do normy

Gość gość od tematu
Jak sobie pomyślę że niektóre pary starają się latami o dziecko to aż się boję.

Gość gość
Ale ja nie mowię o osobach, które nie mogą zajść w ciąże i się starają już długi czas, w tym przypadku zwracam honor..mówię o tych dla których kariera zawodowa jest ważniejsza od wszystkiego..i dzieci mają powyżej 30 roku życia, i się dziwią, bo nie mogą zajść w ciąże, bo komplikacje, bo jakaś choroba itp

Gość gość
jest ciężko, ale co poradzić?

Gość gość od tematu
A co zmusić się miałam do zrobienia dziecka? poza tym dopiero od roku jestem mężatką. Dziwne gadanie

Gość gość
Aaa to dopiero za mąż wyszłaś..późno dosyć, no ale ok

Gość dooorciaaazabcia
a dajcie wy sobie spokoj. kazdy ma swoje zdanie na ten temat i kazdy robi jak uwaza. nikt nie powinien wypowiadac swoich madrosci, dziewczyna pyta co moze zrobic przed planowana ciaza a nie prosi was o kazania ze w wieku 30 lat stara sie o dziecko. ludzie,,,,,

Gość gość
ja mam 32 lata i też jeszcze nie mam dziecka...

Gość gość od tematu
Dzięki miałam 28 jak wyszłam za mąż teraz mam 29 w grudniu 30 to takie straszne wyjść za mąż w wieku 28 lat Proszę już nie przesadzać

Gość gość
pewnie, że nie straszne..chyba bardziej to się wypowiadają zazdrośnice co powychodziły za mąż mając 20 lat i teraz w wieku 30 +, mają już po troje a tu człowiek nad pierwszym dopiero myśli i to jest najważniejsze, że planuje świadomie...

Gość gość od tematu
Czy ktoś się stara o dziecko? Proszę tylko informację o tym co robicie dla siebie i zdrowia a nie ataki na temat że tak późno...

a jak sie przygotowujesz do tej ciazy? poza oswajaniem psychicznym?

Gość gość
Autorko zrób badania o których napisałam Ci na początku, narazie wystarczy i powodzenia

Gość gość
skoro masz yle czasu to proponuje zrobic badania, o ktorych zazwyczaj sie nie mysli, a potem jest tylko jojczenie "ojojoj, a jak to sie moglo stac" czyli: badania na choroby weneryczne, taie ktorych nie widac - nie tylko hiv, ale hpv, opryszczke, chlamydie, itd. zeby bylo wiadomo,czy mozna/nie mozna rodzic naturalnie z powodu ryzyka zakazenia dziecka albo uniknac poronien badania na metale ciezkie; jestesmy strasznie skazeni metalami, ktore znajduja sie w powietrzu, w zywnosci, w kosmetykach. do przyszlego roku masz czas, zeby oczyscic organizm w zaleznosci od stopnia i kąta zanieczyszczenia, zeby stworzyc plodowi lepsze warunki do rozwoju. oczywiscie badania endometrium, jajnikow, itd. masz zrobione?

Gość gość od tematu
Zrobie te badania :) Przygotowanie psychiczne też jest istotne i to bardzo w moim przypadku poza tym kwas foliowy, mniej piję prowadzę zdrowszy tryb życia i może wydać się to śmieszne ale smaruje się oliwkami żeby zapobiec rozstępom :)

Gość dooorciaaazabcia
a BMI masz odpowiednie? ja staram sie od ponad roku a mam nadwage wiec jestem caly czas na diecie

Gość gość
i jesli chodzi o to smarowanie sie - zwracaj uwage, CZYM sie smarujesz, tzn. lepiej smarowac sie OLIWA, nie oliwkami, ktore w 90% maja w skladzie mniej lub bardziej szkodliwe skladniki, ale z tego ludzie nie zdaja sobie sprawy. takie substancje moga przenikac do organizmu i sie w nim odkladac, dlatego lepiej wybierac naturalne oleje, zamiast oliwki z peg-ami, parafina, paragebami i innymi swinstwami, ktorych nie powinno w niej byc.

Gość gość od tematu
Ważę 53 kilo więc pewnie niedowaga ale nie mam zamiaru celowo tyć tym bardziej że w ciąży przecież i tak przytyję

Gość gość od tematu
Zwykła oliwka bambino dla dzieci :)