Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosciowa

Wigilia z niemowlakiem

Polecane posty

Gość gosciowa

Witam Prosze o porade dziewczyny odnosnie tego jak spedzic pierwsze swieta Bozego Narodzenia z nasza Córeczka ( obecnie ma 3 miesiace) w chwili swiat bedzie miała 4,5 miesiaca. Mamy z meżem dylemat jak zorganizowac ten dzien. Co roku jak jeszcze nie mielismy dziecka zawsze okolo godz. 15-16 szlismy do rodziców meza na wigilie ( mieszkamy po sąsiedzku) a potem okolo godz 17-18 jezdzilismy do moich rodziców ( z tym ze roznie to bywało gdyz moja mama pracuje w szpitalu i to głownie od niej uzalezniona była godzina wieczerzy wogolijnej) ( rozniez blisko jakies 3 km ). W tym roku jak wiadomo sytuacja sie troche zmieniła :) Nie wiemy jak to wszystko ogarnac z nasza mała - a dodam ze Córka ma bardzo scisły plan dnia - o który zreszta walczyłam i zadowolona jestem ze myjemy mała juz o godz. 18.00 i okolo 19-19.30 zasypia na cała noc do godz. 6-7 rano - no czasem z jedna nocna pobudka. Wiem ze gdybysmy chciwli zaburzyc jej ten rytm dnia na dzien dzisiejszy mała zrobiłaby niezła histerie i mysle ze kilka dni zajałby nam powrót do utartego schematu... Wiem bo nawet kilkunastominutowe przesuniecie powoduje "histerie" i problemy z zasnieciem - zreszta ogolnie wieczorami mała jest bardzo marudna, płaczliwa , zmeczona po całym dniu ( praktycznie nie sypia w dzien ). zaczelismy sie zastanawiac jak bedzie wygladała wigilia w tym roku Postanowilismy ze na wigilie do moich tesciow po sasiedzku na pewno pojdziemy wszyscy bo to blisko no i stosunkowo wczesnie a do rodziców moich zdecydiowalismy : a) nie jechac w tym roku, b) jechac ale tylko ja z mezem a mała po kąpieli i uspieniu zostawic pod opieka tesciowej - przyszłaby do nas do domu, gdyz moja mama zapowiedziała ze bedzie miała we wigilie dyzur w szpitalu do godz. 19.00 czyli zanim bysmy zasiedli to najwczesniej moglibysmy zaczaqc wigilie gdzies okolo godz. 19.30 co w naszym przypadku jest raczej niewykonalne - bo mała bardzie marudna, rozdrazniona, płaczliwa no a my z nia... Mama moja troche zawiedziona jest i ogolnie widze ze nie rozumie nas kiedy jej to tłumacze, mowi ze njic sie małej nie stanie jak raz zaburzymy jej rytm dnia a ja juz sama głupieje co robic Jak wy dziewczyny spedzałyscie 1 swieta z niemowlakami?? a moze za te poltora miesiaca sytuacja sie zmieni i córka bedzie bardziej elastyczna - bedzie wiecej spac w ciagu dnia i tym sposobem wytrzymałaby na wigilii?? jakie macie doswiadczenia?

Gość gość
przegnać wszystkich i zostac z dzieckiem w domu Gotować nie potrafisz?

Gość gość
my z mężem i synkiem spędzamy wigilię razem. Jeździmy do rodziców w 1 i 2 dzień świąt. Może Wy też tak zróbcie? Albo w wigilię do rodziców męża a drugi dzień do Twoich rodziców. Dla mnie wygoda malucha i nasza była najważniejsza.

Gość gość
Dlaczego nie zostaniecie na wiegilie w domu ?

Gość gosciowa
Gotowac uwielbiam- a raczej uwielbiałam :) bo od kiedy na swiecie pojawiła sie córka nie mam praktycznie na nic czasu - jedynie teraz wieczorami kiedy mała spi - ale w sumie to dla mniej jedyny czas wolny dla siebie i meza po całym dniu opieki Jedzenie przygotowuje z półproduktów, mrozonek, kupuje z knajpy, korzystam z pomocy mamy i tesciowki , no a czasem gotuje nieskomplikowane dania w biegu - no a jak wiadomo przy wigillii trzeba sie torche natrudzic...

Gość gosciowa
ja nie potrafie usmażyć karpia i dlatego musimy swieta spedzac z rodzicami

Gość gosciowa
podszyw :) potrafie potrafie a ty "fałszywa gosciowa" chyba dzieci nie masz :p

Gość gość
Zrobic jedna "skladkowa" wigilie u was. Tzn kazdy cos gotuje i przynosi. Takim sposobem nie musisz stac przy garach caly dzien, spotykacie sie u ciebie, wiec nie ma problemu z duieckiem.

Gość gość
zrób wigilię dla wszystkich u siebie i po krzyku.Mąż zajmie się małą a ty garami.

Gość gosciowabbb
mąz jak chce miec gosci i karpia to niech stoi przy garach,a ty w tym czasie skocz do fryzjera i zrelaksuj się

Gość gosciowa
tylko ze wtedy musiałabym zaprosic rowniez nasze babcie, oraz rodzenstwo moje i meza gdyz zawsze do rodziców jednych i drugich orzyjezdzaja ich dzieci i babcie... ta opcja odpada :/

Gość gosciowa
Co do męża to od podziela moje zdanie :) a opcja wigilii u nas odpada bo musiałabym wtedy zaprosic do nas rodzenstwo moje i meza i nasze babcie...

Gość gość
a czemu nie możecie spędzić wigilii w trójkę?

Gość gosciowa
Czemu? Bo w sumie ja tez chce wyjsc do ludzi :) Siedze sama z mała całymi dniami na macierzysnkim A mała i tak o 19 juz zasypia...

Gość Basia1985
babci i rodzenstwa nie chcesz bo bys musiala gotować i dlatego wolisz władowac d**e do rodziców leń jesteś straszny babci kawałka karpia i łyżki barszczu szczędzisz

Gość Basia1985
no to pare dni przed wigilia możesz po tej 19 tej zabrac się za gotowanie i pieczenie

Gość Basia1985
nie pracujesz to możesz matke swoja pracujacą odciązyć troche ,a nie na gotowe przyłazic co roku

Gość gość
Przede wszystkim do świąt może się wszystko zmienić, łącznie z jej rytmem dnia, dla niemowlaka to i tak będzie przeżycie- nagle dużo ludzi, śpiewanie, kolacja, światełka itd, więc nie ma co zakładać z góry że na pewno pójdzie wszystko według planu. Mój niby też taki poukładany był ale zawsze to się zmieniało przy wyjazdach. Macie właściwie cztery wyjścia: - kolacja u teściów, powrót na czas, do rodziców na drugi dzień świąt - kolacja wczesna u teściów, od razu jazda do Twoich rodziców, kąpanie małej, położenie jej spać, a do kolacji i tak będziecie po 19:00 siadać skoro mama do tej godziny ma dyżur - wigilia w domu - zostawianie małej z teściową, faktycznie Jak jesteście rodzinni i sami obchodzicie święta, a nie tylko chodzicie z wizytą, to stawiałabym na wigilię u was, może rodzina zajrzy?

Gość gość
to niech każdy przyniesie jakieś danie(każdy gość) i po kłopocie. U mnie się to sprawdza. Umawiamy się kto co gotuje. Nikt się nie napracuje a wszyscy się najedzą :)

Gość Basia1985
nie chce sie nygusowi gotowac i tyle!

Gość Basia1985
oddaj dzieciaka do domu dziecka i bedziesz mogla w swieta fruwac gdzie cie dupa poniesie:)

Gość typiarka
buhahahahahaha jaki temat r*******aś mnie autorko!!!!! na maxa!

Gość gość
masz dzieciaka to się zorganizuj a nie wylewasz żale na forum

a nie moglibyście zorganizować Wigilii u siebie? Ja nie poradzę Ci za dużo, bo w wigilię rok temu zostałam wypisana ze szpitala do domu ;)

Gość gość
Ja bym nigdzie nie lazila,tylko w domu zostala,mala normalnie polozyla spac o normalnej porze tak jak chodzi( ona jest mala i tak jeszcze nic nie kuma) A Wy mozecie posiedziec spokojnie.Teraz niech rodzina dostosowuje sie do Was a nie na odwrot

Gość gość
Niektóre komentarze są takie beznadziejne. Brak Wam taktu i klasy. My będziemy mieli 11musiecznego bąbla i też szkoda psuć mi jego rytm dnia.... Ale nie mam wyjścia i zrobimy tak. Nie ma sensu w Twoim wypadku tak robić, bo ze swiat nic nie będzie tylko placz maleństwa z nie wyspania. Idźcie do teściów, a następnego dnia do swoich.

Gość gość
do swiat duuuzo czasu wiec codziennie wieczorem mozesz cos zrobic

Gość lucynek halucynek
Przesadzasz wg mnie. Masz swojego Maluszka - nie Ty jedna, nie Ty pierwsza, a bobas ma też babcie, dziadków, ciocie etc. Nad rytmem dnia nie trzeba na siłę pracować. Dziecię się samo reguluje wtedy,kiedy do tego samo dorośnie i nie potrzebuje niczyjej ingerencji. Tak więc to Ty sobie wymyśliłaś jakiś rytm dnia dla swojej wygody (nie jest to krytyka, bo przecież nie chodzi by być matką cierpiętnicą) i boisz się o utratę swojej ciężkiej pracy. A to i tak przyjdzie wraz z ząbkowaniem, skokami rozwojowymi, szczepionkami, katarami i licho wie, czym jeszcze.Daj Dziecięciu szansę. Uwierz mi, uczącej się niestety na swoich błędach, że to,co dziecko sobie samo wypracuje jest trwalsze, przyjemniejsze i nie trzeba tego pilnować. Nie trzeba się bać, że się rozreguluje, bo nie funkcjonuje wg schematu, a wg swojego instynktu. Nie ma co walczyć z dzieckiem, bo umęczysz się wbrew pozorom bardziej. Pomyśl, jak Córeczka może ucieszyć się z kolorowej choinki. Widziała już wieczorny świat ciemny z kolorowymi światłami? Dzieci lubią poznawać. Mogą się bać, jak najbardziej,ale nie boją się świata, a czegoś, co wydaje im się akurat groźne. Moja Córa boi się pań w wysokich kokach. Żul zarośnięty stojący przy sklepie wzbudził w niej pisk radości. Nie jesteś w stanie przewidzieć wszystkich reakcji swojego dziecka i chyba nie ma co chować go przed wszystkim,co niecodzienne.

Gość lucynek halucynek
gość "zrób wigilię dla wszystkich u siebie i po krzyku." Też marzę o przygotowywaniu świąt, gotowaniu dla całej rodziny razem z niemowlakiem :) To ci dopiero heca.

Gość gosciowa
Basia - nie ekscytuj sie tak bo ci pompa siądzie :p Co do wigilii u nas to niestety ta opcja odpada - nie mamy po prostu warunków mieszkaniowych - gdybym chciała zaprosic wszystkich to wyjdzie nas 2 , rodzice i tesciowie 4, 2 babcie, rodzeństwo meza 3 osoby, moje rodzeństwo 2 osoby to daje 13 osób, Owszem robiłam juz nawet i duze wieksze imprezy ale kiedy nie mielismy jeszcze dziecka - teraz najwiekszy pokój zamujemy my razem z łózeczkiem małej, a tam zawsze sadzałam gosci w innym przypadku byl by po prostu scisk... pozatym naprawde niemtóre z was sądzą ze ja nic ale to nic nie przygotuje na swieta - owszem przygotuje przynajmniej mam w planach zrobic jakies ciasto moze 2 , sałatki, usmazyc ryby i zamierzam wziac to i do rodzicow i tesciow, zeby nie isc z pustymi rekami ( jak robie co roku zreszta) ale - o ludzie - nie każcie mi przygotowywac full wigilii dla 13 osob . A co do rytmu dnia to córka tak naprawde sama go wypracowała a ja go podtrzymuje przeciez nawet nie potrafiłabym go przestawic na siłe - zreszta jak juz pisałam ten rozkład dnia mi pasuje. A kolorowe swiatełka i gosci mała zobaczy w 1 dzien swiąt bo zdecydowalismy ze pojedziemy z mała do moich rodziców wtedy cały dzien - bo w wigilie pojdziemy tylko do tesciow, a potem mała zostanie z tesciowa a my pojedziemy do moich rodziców. I nie uwazam zebym małej cos odbierała - troche juz ją znam i wiem ze na wieczór mała jest naprawde rozdrazniona nadmiarem bodzców z całego dnia i nie bede jej fundowała nowych przed samym snem - o ile wogole wytrzymałaby bez spania do tak pozniej godziny