Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GoscAutor

Mamy karmiace piersia czy jezdzicie z niemowlakami do sklepow

Polecane posty

Gość GoscAutor

Jak to wyglada u Was? Kiedy pierwszy raz wzielyscie malucha ze soba do supermarketu/galerii handlowej? Wiadomo ze np. 2 miesieczne dziecko jeszcze dosyc czesto je. Jak sobie radzicie gdy taki maluch zglodnieje na wyjezdzie?

Gość gość
w każdym CH jest pokoik dla matki z dzieckiem. Wkurzają mnie kobiety, które bezczelnie siadają w środku centrum, pokazują wszystkim przechodzącym swój biust, bo muszą nakarmić dziecko

Gość gość
W supermarketach np tesco nie zawsze jest taki pokoj. Mi nie przeszkadza ale ja nie kp

Gość GoscAutor
Ale czy w tym pokoiku jest miejsce zeby spokojnie usiasc i nakarmic dziecko?

Gość gość
Pierwszy raz chyba miala 3 m-ce..Ale generalnie nie karmię publicznie, bo nie lubię i zakupy ograniczam do max. 3 godz, tyle moje dziecko wytrzymuje bez mleka, poza tym zawsze mam przy sobie niekapek z wodą. Rzadko jezdze na zakupy z dzieckiem, bo galeria to nie jest najlepsze miejsce dla niemowlaka, ale wiadomo, jak czasem trzeba to trzeba.

Gość gość
no ale w tesco nie siedzisz chyba 3h

Gość gość
No nie wiem niby jest w galeriach pokój dla matek, ale przykład Galeria Krakowska potrzebowałam nakarmić dziecko więc poszłam do pokoju dla matek a tam wszedł inny tatuś z dzieckiem żeby przewinąć malucha. Robił to za moimi plecami. No ale wpuściliśmy go za zgodą moją i męża żeby nie czekał pod drzwiami 40 min. A tak ogólnie to ja jak jestem gdzieś dalej poza domem to karmię dziecko po prostu w samochodzie na tylnym siedzeniu. I nie narzekam

Gość gość
Dosc szybko zaczelismy chodzic,chba w drugim miesiacu,al nie na dlugo i rzadko,a jak trzeba bylo nakarmic to robilam to w samochodzie.

Gość gość
Ludzie to bydło, mają piep*rzone ciekawskie oczka, ja w miejscach w których nie ma specjalnego pokoju dla mam karmiłam w samochodzie, zawsze go ustawiałam tak żeby było jak najmniej widoczne co robię na tylnym siedzeniu. ALE i tak prawie każdy kto przechodził obok musiał zajrzeć, a jak zauważył że ktoś siedzi z tyłu to dokładnie próbował zlustrować co ja tam mam przy piersi. I tak prawie każdy kto mnie minął a szczególnie jak był już półmrok i ja karmiłam dziecko zawsze przysłonięte pieluszką to wręcz widziałam jak zwalniają i wytężają wzrok byle dojrzeć co dzieje się w CZYIMŚ samochodzie. Mnie okropnie wkuR*wiają tacy podglądacze. Sama nie widuję mam z wyciągniętym cyckiem nie wierzę że to może nie być krępujące. A jak widzę kobietę która karmi, a to się da zauważyć z daleka- pozycja itp. to odwracam wzrok żeby nie speszyć kobiety. Ale polskie podglądactwo jest silniejsze od ludzi, jak widzą ciekawy obrazek to muszą się pogapić z otwartą gębą jak na muzealny eksponat!

Gość gość
A co to za problem odciągnąć mleko i wziąć ze sobą?? :/

Gość gość
No z odciagnieciem mleka taki problem, ze nie zawsze da sie tyle odciagnac.

Gość gość
Problem polega na tym że do podania dziecku mleka o odpowiednich warunkach jest potrzebny podgrzewacz, butelka i mleko musi byc przechowywane w ileś czasu max. w odpowiedniej temperaturze a potem podgrzane. Tak, to jest ambaras i potrzeba większego zaangażowania. Jest też ryzyko, że maluch nie zechce butelki lub po butelce nie chce piersi po jedzeniu z butli.

Gość gość
Tak, i jeszcze specjalnie odciagac mleko, zabierać podgrzewacz, bez sensu jak sie jedzie na szybkie zakupy. Mój mąż po urodzeniu małej dużo pracowal, często na zakupy jedzilam sama. I tak byłam obladowana, bo pieluchy, gruszki na zmianę gdyby się ulalo, jakieś zabawki. Tylko kolejnych tobolow mi brakowało w postaci butelek i podgrzewacza. Też karmiłam w.samochodzie, ew. w pokoju dla mamy i dziecka, jeśli byl.

Gość gość
*ciuszki na zmianę oczywiście ;)

Gość gość
Mi się zdarzylo karmic w IKEI. Maly miał 5 tyg i strasznie się rozwyl. Ale znalazłam ustronne miejsce, okryłam pieluszka i było ok. Mieszkam za granica i nie zauwazylam tutaj takich wścibskich ludzi. Raczej starają się pomoc, ustapia miejsca itp.

Gość gość
Ale po co podgrzewacz?? Przecież mleko można włożyć w butelce do termosu i długo trzyma temperaturę...

Gość gość
Tak, i jeszcze specjalnie odciagac mleko, zabierać podgrzewacz, bez sensu jak sie jedzie na szybkie zakupy. Mój mąż po urodzeniu małej dużo pracowal, często na zakupy jedzilam sama. I tak byłam obladowana, bo pieluchy, gruszki na zmianę gdyby się ulalo, jakieś zabawki. Tylko kolejnych tobolow mi brakowało w postaci butelek i podgrzewacza. Też karmiłam w.samochodzie, ew. w pokoju dla mamy i dziecka, jeśli byl. xxxxx No ale jak się jedzie na szybkie zakupy to chyba wystarczy nakarmić dziecko przed wyjściem a ze sobą wziąć ew.wode lub herbatkę, przecież dziecko nie je co godzinę.

Gość gość
ja sama to bardzo długo nie jezdziłam na zakupy - mieszkałam na 3cim pietrze i i tak bym sie tam nie wtarabaniła z dzieckiem wózkiem i siatami. Jak nie było męza to zamawiałam zakupy do domu. A jak bylismy na wspólnych zakupach to karmiłam przed wejsciem do sklepu - na tylnym siedzeniu i w razie koniecznosci w pokoju dla matek.. z tym, ze do galerii to pojechalismy pierwszy raz jak mała miala z ok. 4mcy i to karmienie juz nie trwało tak długo. Pod marketem to zaglądania do auta nie było, bo miedzy innymi samochodami stalismy. Ale pod stacja benzynowa to zawsze ktos zajrzał a juz tirowcy to w ogóle bez skrępowania sie gapili

Gość gość
Kup podgrzewacz, i butelkę potem zrób sobie herbatę o temp. ok 37 stopni i za dwie godziny zobacz ile ta herbata ma temp. KOZO, potem wyciągnij 2 razy na 5 minut myśląc czy zjesz, czy nie zjesz, po czym namyśl się że za 3 razem jednak ją wypijesz i wtedy sprawdź czy na pewno ma te 37 stopni tak jak powinno być dla niemowlaka. Aha jak nie będzie odpowiednio ciepła to nie zapomnij też rozedrzeć się w jakimś CH

Gość gość
Kup podgrzewacz, i butelkę potem zrób sobie herbatę o temp. ok 37 stopni i za dwie godziny zobacz ile ta herbata ma temp. KOZO, potem wyciągnij 2 razy na 5 minut myśląc czy zjesz, czy nie zjesz, po czym namyśl się że za 3 razem jednak ją wypijesz i wtedy sprawdź czy na pewno ma te 37 stopni tak jak powinno być dla niemowlaka. Aha jak nie będzie odpowiednio ciepła to nie zapomnij też rozedrzeć się w jakimś CH xxxxx Nie muszę nic kupować ani sprawdzać bo moje dziecko ma już 5 lat i przerabiałam to wszystko:) no i chyba to logiczne, że herbate robisz cieplejszą niż te twoje 37stopni a przed podaniem sprawdzasz czy jest dobra temp.aha no i istnieje coś takiego jak zimna woda w małej butelce którą możesz dolać jak bedzie za ciepła. A inna kwestia to, że jak dziecko napije się czegoś co nie ma idealnie 37stopni to nie umrze...

Gość Kamisia1987
Heh mnie też denerwują kobiety, które siadają na ławce w CH i wyciągają cyca- to takie wiejskie zachowanie. Ja karmię, mam ładną figurę i zadbany biust i pewnie jakbym tak zrobiła to panowie wokół mieliby radochę, że mogą popatrzeć :) Ale mimo to karmię Dzidziulkę w pokoiku. A te, które wyciągają cyca na środku to zazwyczaj grube, brzydkie maciorki z żylastymi cyckami :(

Gość gość
Jest coś w tym co napisała poprzedniczka. Ja również jeszcze nigdy nie widziałam żadnej młodej, zadbanej mamy która by wywaliła cyca na środku CH jak to niektóre mają w zwyczaju :)

Gość gość
Nie wiem gdzie.wy mieszkacie,ze was nawet w samochodzie podgladaja,karmilam tyle razy w samochodzie i nikt nie zajrzal nigdy,czy to w okolicach parku czy tez przy ch. Druga opcja- mleko e butelce- nie ka,de piersiowe akceptuje butelke Trzecia opcja- nakarm przed wyjsciem- niewiadomo ile.dziecko zjadlo,ktos kto tak radzi to chyba nie kp. Mi sie zdarzalo,niby dziecko najedzone a.za godzine jednak chce jesc albo chociaz pic. Szczegolnie jak goraco. Albo zanim sie z domu wygrzebie z dzieckiem to zaraz znow glodne itp.

Gość gość
Z takim podejściem to wy kobiety lepiej siedzcie w domu aż dziecko roku nie skończy:) również mam dziecko ale nawet mi do głowy nie przyszło robić problem z wyjścia z dzieckiem na zakupy. Jak dla was problemem są zakupy w CH, to co wy robicie jak musicie załatwić coś w urzędzie itp.??

Gość gość
nie rozumiem dlaczego to np. mąż w drodze do domu nie może zrobić zakupów?

Gość hugo emil
odciągam odpowiednio wcześniej (zazwyczaj trwa od kilku dni) przywożę babcię spadam na cały dzień :) nie polecam ciągnięcia ze sobą dzieci na zakupy, bo ani nic nie kupicie, ani nie będziecie się mogły dobrze skupić na zakupach, tylko będziecie myślały nad potrzebami dzieci (czy w tym sklepie rozpiąć bluzę? czy nie jest za zimno od klimy? czy nie muszę się wrócić do łazienki dla matek z dziećmi? czy nie nałożyć koca? co jeśli się obudzi i się zaniesie jak będę stać w kolejce do kasy albo będę płacić, a za mną będzie kilkanaście osób - chyba każdy z was kojarzy monstrualne kolejki w marketach, h&m i innych takich), no i 2/3 całej wyprawy spędzicie w tym kibelku dla niepełnosprawnych i dzieciatych albo karmiąc, albo przewijając, albo przebierając) x próbowałam nie polecam lepsza babcia 'z odciągniętym mlekiem' i lepiej jak pójdzie na spacer na powietrze, niż wy mielibyście latać po grzanych albo klimatyzowanych pomieszczeniach z wahaniami temperatur pełne kurzu i dychających ludzi z gilami (jak to bywa o tej porze roku)

Gość gość
Ja mam dziecko pod moim poncho (albo nawet i bez tego) i karmię WSZĘDZIE i nikomu nic do tego! Karmiłam już w sklepach (spokojnie chodząc między półkami), przed kościołem podczas mszy, na ulicy, w urzędzie miasta, w restauracjach, w aucie... ★★★ Też kiedyś mówiłam, że nie trzeba publicznie, że nie trzeba epatować....bla bla bla Ja nie robię tego celowo, po prostu: ♥ moje dziecko je nieregularnie i dłuuuugo, więc nie dam mu być głodnym ♥zawsze byłam aktywna (pracowałam do 38 tc) i nie będę siedzieć w domu zwłaszcza koedy teraz na urlopie mam mnóstwo czasu na wychodzenie

Gość gość
Hugo, to twoje odczucia. Mi dziecko w niczym nie przeszkadza, ale oczywoście jeśli idę z moim niemowlakiem to nie sama, tylko mam kogoś do towarzystwa i do pomocy. A rzeczy, które wymieniasz, jako mama robię intuicyjnie (wiem kiedy zapiąć/odkryć/przykryć/przewinąć) Jak dziecko nie zrobi kupy (raczej wiem kiedy to jest) to nie muszę go przewijać w CH ; jak zapłacze to do cyca:-)

Gość gość
No widzicie a ja jestem zadbana, "zrobiona" (po ciąży trochę za chuda) żeby nie było bardzo dobrze wykształcona, na stanowisku kierowniczym i też WSZĘDZIE karmię.

Gość hugo emil
wiesz ja mam inną temperaturę i odczucie temp niż dziecko. poza tym jestem w ruchu i mi ciepło, a czasem gorąco. a leżące niemowie ma inną ciepłotę ciała. przykład: 2 tyg temu w galerii w reserved przy samym wejściu i kasach było ciepło, a w części z rzeczami dla niemowlaków była 'lodówka' (może awaria, nie wiem). to samo w holu głównym koło wejścia zawiewa zimnym powietrzem, a dalej jest duszno i ciepło. w markecie temp również ciągle się zmienia (i nie mam tu na myśli chłodni z nabiałem i mięsem, tylko nawet stoisko z warzywami i owocami). ciągle musisz być czujna i w konsekwencji nie realizujesz dobrze swojego planu zakupów (u mnie beznadzieja jak jadę z dzieckiem, no chyba, że ktoś z nim chodzi po alejkach jak ja robię zakupy i pilnuję listy, bo inaczej dzień w plecy i 1/3 niezałatwiona)