Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaSYNKApółrocznego

Jadłospis 6 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Witam mamusie! Czy Waszym zdaniem dobrze karmie moje 6 miesięcznego synka? To moje pierwsze dziecko i mam sporo wątpliwości. Karmie piersią ok.8.30-9- mleko 10.30- deserek ze słoiczka 12.30- mleko 15- obiadek na razie same warzywka na masełku lub skrzydełku z kurczaka ok. 17 mleko (niewiele wypija) 19.30 mleko w nocy budzi się 2 razy na jedzenie ok. 1 i ok 5.30.

Gość Anna87szmar
moim zdaniem jest ok

Gość gość
ja bym rano zamiast deserku ze sloiczka dała jakąś kasze na mleku. a deser po obiedzie np o 17 zamiast tego mleka. no i warzywa na skrzydełku to chyba nie za bardzo. lepiej masło, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. no i możesz powoli zacząć wprowadzać mięso rybę i zoltko.

no dobrze ale na jakim mleku tą kaszke??

up

Gość gość
Ciężko ocenić jadłospis, bo nie wiadomo kiedy zaczęłaś rozszerzać dietę i czy podawałaś już gluten. Mój synek za tydzień kończy 6 mcy. Mleko wypija łącznie jakieś 750 ml, ale nie mam określonych godzin w których mu je podaję tzn. dostaje na żądanie. Jeśli chodzi o inne posiłki to rano ok. 9 je kaszkę (na razie kończę opakowanie zwykłej manny, bez owoców ale potem kupię pewnie jakąś z owocami typu "na dobranoc"), potem ok. 15 obiadek (kurczak, cielęcina, królik + warzywa: marchewka, pietruszka, seler, ziemniak, brokuł, dynia, burak, oprócz tego koperek, ryż). Za tydzień pewnie wprowadzę mu pomidora, potem inne. Ok. 17-18 je owoce (jabłko, gruszkę, morelę, śliwkę, owoce leśne i chyba jakiś słoiczek z dodatkiem aronii). Jeśli chodzi o wielkość porcji to jeszcze w zeszłym tygodniu mały zjadał ok. 60g obiadu, teraz już trochę więcej niecałe 100g. Owoców i kaszki obecnie ok. 60g, ale ciągle stopniowo staram się zwiększać ilość. Przed nami jeszcze ryba i żółtko, ale pediatra kazał się wstrzymać z żółtkiem do kolejnej wizyty kontrolnej, która wypada nam w grudniu.

Gość gość
a jak czesto podajesz kurczaka? i jakiego, ze sprawdzonego zrodla czy ze sklepu?

Gość gość
jak nie chcesz dawać mm to możesz swoje odciągnąć albo zrobić na wodzie kasze i dodać owoce.

Gość gość
dziewczyny ale jak dajecie kurczaka ze sklepu to lepiej pierś lub udko i bez skóry

Gość gość
ja swojej boje sie dawac sklepowego kurczaka a nie mam dostepu do "wsiowego" dlatego podaje indyka, krolika, cielecine

Gość gość
Zupka na skrzydelku kurczaka? W tym wieku nie podaje sie zuoek na wywrze,najpierw wprowadza sie mieso. I na pewno nie skrzydelko, w ktore wstrzykuje sie antybiotyki i hormony.

Gość gość
Mięso mam zmielone i poporcjowane w zamrażalce więc po prostu wyciągam paczuszkę, która mi pierwsza wpadnie w rękę :D Tak więc trudno mi stwierdzić jak często dostaje kurczaka. Kurczaka kupowała moja mama u "swojej" gospodyni aż na Kaszubach (jesteśmy z Wawy). Aha... mięso było z piersi, ze skrzydełek bym raczej dziecku nie dawała, bo kiedyś czytałam ze to właśnie w skrzydłach gromadzi się najwięcej świństw, hormonów itp. Aczkolwiek dla nas i dla starszej córki gotuję często zupy na skrzydle z indyka (niby indyk najmniej chłonie tych substancji).

Gość gość
gościu wyżej a mięso Mrozisz surowe czy ugotowane?

Gość gość
surowe