Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cztery z plusem

Jakie książki pamiętacie z dzieciństwa

Polecane posty

Gość gość
Ciapek włoczęga ( nie pamietam czyje) Cudowna podróz ( Lagerlof)

Gość gość
Wspomnienia niebieskiegi mundurka Przygody samowara Nad poziomy

Gość Ruby on Rails
Jeszcze Bracia Lwie Serce! :)

Gość gość
a ja zawsze wypożyczałam sobie pipi te trzy części...... kurde a teraz o lottcie przeczytałam,musze dzieciakom zamówić, to było fajne

Gość gość
Serce - Edmund de Amicis Bajki - J.Ch.Andersen

Gość gość
o i "Bracie lwie serce" "Ronja córka zbójnika"

Gość gość
ja pamietam tylko biblie dla dzieci. a po kazdym opowiadaniu byly pytania. a i jeszcze jakas ksiazka o debach.

Gość gość
tą biblie z pytaniami na końcu przeczytałam jak miałam 7 lat,mama była ze mnie bardzo dumna, do dziś jest, a w październiku skończyłam 30....

Gość bajkowa 2 lub 4
Jas kowalski ul bajkowa 4 - cos takiego bylo, dwie czesci

Gość gość
Serce - niby dla dzieciakow ale jednak za powazne, bardziej dla takich w wieku przedgimnazjalnym... Ja uwielbialam "stawiam na tolka banana" adama bahdaja to byla super ksiazka! O wiele lepsza niz serial ktory zrobili na jej podstawie.

Ile tu tytulow mojego dziecinstwa :) Puc Bursztyn i goscie.....ahhh ! Durne Porwanie w Tiuturystanie. Pieknie Dzieci z Bulerbyn Musierowicz Ale moje dziecinstwo to Pan Samochodzik. Powieści Pan Samochodzik i... w „czarnej serii” wydawnictwa Warmia: 1.Pierwsza przygoda Pana Samochodzika (dawniej: Pozwolenie na przywóz lwa) 2.Pan Samochodzik i skarb Atanaryka (dawniej: Skarb Atanaryka) 3.Pan Samochodzik i święty relikwiarz (dawniej: Uroczysko) 4.Pan Samochodzik i Wyspa Złoczyńców 5.Pan Samochodzik i templariusze 6.Pan Samochodzik i niesamowity dwór 7.Pan Samochodzik i Kapitan Nemo (dawniej: Nowe przygody Pana Samochodzika) 8.Pan Samochodzik i Fantomas 9.Pan Samochodzik i zagadki Fromborka 10.Pan Samochodzik i dziwne szachownice (dawniej: Księga strachów) 11.Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic 12.Pan Samochodzik i Winnetou 13.Pan Samochodzik i Niewidzialni 14.Pan Samochodzik i złota rękawica 15.Pan Samochodzik i Nieśmiertelny (dawniej: Pan Samochodzik i człowiek z UFO) Cala kolekcja przeczytana kilka razy.

Wakacje z duchami !! :) Film nakrecony w Niedzicy w Pieninach.Ile tam sie zmienilo,a pamietam czasy jak tamy nie bylo a Niedzica byla wiocha.

Gość gość
Właśnie o "Ronji" zapomniałam, też jakaś smutna mi się wydawała, chociaż i tak nie tak bardzo jak "Bracia Lwie Serce" czy "Mio, mój Mio". A film "Ronja" zrobili bardzo dobry. Jeszcze "Porwanie Baltazara Gąbki", "Alf" (to chyba mało popularne, ale dostałam i polubiłam), wszystkie o Tomku Szklarskiego, "Tarnina"- trochę zbyt brutalna dla dzieci ale bardzo ją lubiłam, "W 80 dni dookoła świata", "20 000 mil podwodnej żeglugi", "Biały Kieł". Z mniej klasycznych- nastolatkom (chociaż to bardziej dla dziewczyn) warto książki Ewy Nowak podsunąć, podobały mi się bo nie były takie czarno-białe.

Gość gość
Cudaczek Wysmiewaczek jak najbardziej są nowe wydania, kupiłam córce, widziałam też w bibliotece nie wiem czy jeszcze jest ale było niedawno lekturą szkolną.

Gość gość
Czytałam większość z tych książek które wymieniłyście ale bardzo szybko ukochałam sobie komiksy Tadeusza Baranowskiego i Tytusy, choć niektóre rzeczy zrozumiałam dopiero mając naście lat. Najwcześniejsze to Poczytaj mi mamo, O czym szumią wierzby, Konik Garbusek, Przygody Nieumiałka cała seria, Przygody Gacoperka 3 części, Grabowski też szczególnie ukochany Puc, Bursztyn i goście, Akademia pana Kleksa, Dzieci z Bullerbyn, Emil ze Smalandii,Ania z Zielonego Wzgórza cała seria, Emilki tej samej autorki i inne jej książki. Nie sposób wymienić wszystkich.

Gość gość
Czarnoksieznik z krainy Oz. Cała seria. Przygody Dorotki mnie fascynowaly. Najbardziej lubilam Dorotke u krola gnomow.

Jako dziecko czytalam bardzo duzo, wszystko co mi wpadlo w rece. Najbardziej utkwily mi w pamieci: seria o Tomku, Ani z Zielonego Wzgorza, Panu Samochodziku, ksiazki Verne'a, ksiazki Chmielewskiej, Jamesa Oliwera Curwooda, Adama Bahdaja, Musierowicz, "Ten obcy" Jurgielewiczowej chyba, "Zapalka na zakrecie" i "Jezioro osobliwosci" Siesickiej... kurcze tak tego duzo i jakie wspomnienia... Juz sie ciesze na to ze poczytam z corka jak troche podrosnie. A w osmej klasie podstawowki pani bibliotekarka juz nie wiedziala co mi dac i padlo na "Nedznikow" :)

Gość gość
Isabel Abedi - seria książek o Loli, albo Seria niefortunnych zdarzeń Sniketa:)

Gość gość
lionne :) podobne książki czytałyśmy,ja je pochłaniałam tonami i przyszedł czas,ze już nie było co wypożyczyć w bibliotece,muszę wrócić do czytania,teraz rzadko mam na to czas

Gość gość
najbardziej chyba małego księcia :) i w ogóle wiele książek z empiku.. uwielbiałam empik, mama często zabierała nas tam z siostrą i sobie przeglądałyśmy różne bajki, opowiadania i wiele okładek mam dalej w pamięci :) czesto kupowałyśmy tez tam takie małe książeczki z opowiadaniami na dobranoc i mama czytała nam je wieczorami.. nawet jak byłyśmy juz wieksze :)

Gość gość
ja nie pamiętam żadnych, tak dużo czytam książek że chyba wyparły mi juz z pamieci te stare :) pamietam tylko o czym były.. ale fajnie poczytać wasze wspomnienia :)

Gość rasalgul
Siemka.Dwa tygodnie temu kolega powiedział mi, że Samsung rozdaje telefony S7,które były na wystawach, bo podobno nie mogą ich sprzedawać W piątek wszedłem na ich stronę i odpowiedziałem na pytanie konkursowe a dzisiaj przyjechał kurier z telefonem i jest super!! :D Polecam wam sprawdźcie sobie!! Tutaj możecie odebrać: http://hy34.pl/r/r1vSamsung-S7

Gość gość
Bajki Słowian zachodnich "Śpiewająca lipka"