Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosiak177

Studia Kraków Londyn czy Dania

Polecane posty

Gość Gosiak177

Mam jeszcze rok na podjęcie decyzji. W przyszłości chciałabym wyjechać do Stanów, to moje wielkie marzenie odkąd pamiętam, ale z tego co się orientuje, polskie studia nie są tam uznawane. Brałam też pod uwagę kraje w Europie, gdyby mi się nie udało , lub gdybym zmieniła zdanie. Mieszkam w Sandomierzu. W Krakowie byłam kilka razy, czuje się tam naprawdę dobrze, i mogę powiedzieć że to moje ulubione miasto w Polsce. Ale wiem, że byłoby trudno z utrzymaniem , praca + studia , w nowym mieście, to nie byłoby najłatwiejsze, chociaż dużo osób tak żyje. W Londynie nigdy nie byłam , przeraża mnie pogoda , ponieważ jestem osobą która potrzebuje dużo słońca , a w deszczowe dni mój nastrój znacznie się pogarsza . Oczywiście nie brałam pod uwagę tylko Londynu , ale całą Anglię. Studia są płatne , ale można wziąć pożyczkę studencką którą spłaca się dopiero w momencie podjęcia pracy i zarabiania powyżej jakiejś kwoty. Jednak nie uważam się za zbyt samodzielną osobę , a wyjazd do innego kraju to wyzwanie. Do tego boje się o język , czy poradzę sobie na studiach po angielsku ( chce zdawać rozszerzony ang ale to czego uczymy się w szkole nie przygotowuje nas do zagranicznych studiów, wiadomo) . Za to plusem jest to , że łatwiej pogodzić studia z pracą , bo studia trwają ok 15 h w tygodniu więc mniej niż w Polsce , jest dużo pracy grupowej , eseje itp. , za to mniej wykuwania na pamięć. Prace można podjąć na full time lub part time , dostosowują godziny do studenta . Noi po studiach w Anglii łatwiej znaleźć pracę w całej Europie i Stanach. Studia w Danii są bezpłatne , więc nie musiałabym się już o to martwić. W Danii każdy porozumiewa się po angielsku. Nigdy tam nie byłam, nie wiem jak wygląda sytuacja z pogodą , życiem towarzyskim , pracą itp. , ale słyszałam że nie jest zle. Może ktoś z was ma jakies doświadczenie , rady , może mi pomóc , odradzić/doradzić ? Przejrzałam już tysiące forum ale nadal nie wiem ,co byłoby najlepsza opcją, i czy gdybym wybrała Anglię/Danię , dałabym sobie radę. Nie chce żałować żadnej z decyzji.

Gość gość
Danie możesz od razu skreślić. Owszem, niemal każdy mówi po angielsku, ale studia pierwszego stopnia są z wykładowym duńskim - no chyba, że mówimy o jakiejś super-ekstra-turbo-prywatnej szkole - wówczas mogą być po angielsku (nie łudź się, nie będzie Was stać na czesne - tutaj się zarabia i wydaje zupełnie inne kwoty niż w PL).

Gość gość
*Danię

Gość Gosiak177
A Business Academy Aarhus ? Ogólnie czytałam,że studia są wykładane po angielsku , nie tylko prywatne uczelnie.

Gość gość
Nie wiem jak w tej konretnej szkole, musisz sobie sprawdzić. Poza tym mam złą wiadomość: student może pracować maksymalnie 15h tygodniowo. Uwierz mi, że to pieniądze bez szału (na skromne życie wystarczy). Poza tym mieszkanie: akademiki mają w pierwszej kolejności duńczycy i erasmusy. Bez wsparcia finansowego ze strony rodziców będzie kiepsko (nawet jeśli będziesz pracować)

Gość Gosiak177
Czyli co ,doradzasz bardziej Anglię czy Kraków ? W sumie jestem na 90 % zdecydowana żeby studiować za granicą , ale nie jestem pewna gdzie.

Gość gość
Nic Ci nie doradzam, bo nie byłem nigdy w Anglii,a o studiowaniu w Krakowie też nie mam pojęcia. Mieszkam już jakiś czas w Kopenhadze, wcześniej byłem też na studiach, znajomi również, więc chciałem Cię trochę 'sprowadzić na ziemię', bo nie jest tak różowo. Mam koleżankę, która pojechała do UK i najpierw dłuższy czas pracowała jako au pair, żeby trochę stanąć na nogi, a później poszła na studia. Jednak było to z 10 lat temu, inne realia trochę, inny stan gospodarki.