Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lekarz odmówił USG

Polecane posty

Gość gość

Poszłam dzisiaj do ginekologa potwierdzić ciążę.Wg badania 5/6 tydzień.Pytam,czy mi zrobi USG,a on mi na to,że zrobi,ale...w 12 tygodniu! Mówię mu,że chciałabym sprawdzić,czy ciąża jest dobrze umiejscowiona,czy ewentualnie nie ma pustego jaja i czy jest żywa,a on mi na to,że za 6 tygodni się tego dowiemy.Jestem naprawdę w szoku.Jeśli coś jest nie tak mam chodzić w ciąży 12 tygodni?Poważnie tak się praktykuje?

Gość gość
nie, powinien wizytę z usg za 3 tygodnie wyznaczyć może idź do innego tak za 3 tygodnie

Gość gość
A byłaś prywatnie czy na NFZ?

Gość gość
Byłam z dwoma ciążami u dwóch różnych I pierwsze usg w 5/6 tygodniu u obu.

Gość marrrr
ja byłam w 5 i 6 tc na usg. W 5 było widać pęcherzyk dobrze umiejscowiony w 6 już serduszko w małym zarodku. Obowiązkowo badania z krwi czy wszytsko rozwija się prawidłowo. Idz do innego lekarza

Gość gość
U mnie lekarz stwierdził ciążę w 6tc i od razu zrobił usg był pęcherzyk i serduszko biło :) Zmień lekarza!

Gość gość
Tak z zasady na NFZ przysługują trzy USG przy prawidłowej ciąży, pierwsze właśnie ok. 12 tc, tzw. genetyczne, żeby sprawdzić czy nie ma wad rozwojowych, jaka jest przezierność karkowa, czy widać kość nosową itd. Jak chcesz lepszych warunków, idź prywatnie do lekarza. Mój w gabinecie nie miał usg, i wypisywał skierowanie, poza pobytami w szpitalu od prowadzącego miałam skierowanie na te trzy właśnie, a jak podejrzewałam jakieś problemy to się zgłaszałam na oddział ginekologiczny do szpitala.

Ja na poczatku ciazy spotkalam tez takiego konowala w Lux-Medzie, ktory nie chcial mi zrobic usg. Powiedzial, ze szkoda odpalac aparatury po to tylko, zeby zobaczyc pecherzyk i skoro zrobilam test to na pewno jestem w ciazy. Kazal mi przyjsc w 12 tc zeby sprawdzic "czy mojej ciazy sie nie odwidzialo" :/ Zapytalam czy chociaz da skierowanie na bete z krwii to mnie wysmial. Chcialo mi sie ryczec. Oczywiscie zmienilam lekarza na takiego z NFZ ktory mnie przebadal i sam zrobil usg. Mily i empatyczny i takiego Ci zycze.

Gość gość
z tymi lekarzami to roznie, jeden zrobi inny nie, zalezy na kogo trafisz, ja w ciazy mialam u fajnej ginki usg w 6 tyg dla potwierdzenia a u innego w kolejnej ciazy kazal przyjsc za 3 tyg, moesz isc prywatnie i wczesniej powiedziec ze celem wizyty jest wlasnie usg potwierdzajace ciaze to ci zrobi

Gość gość
z tymi lekarzami to roznie, jeden zrobi inny nie, zalezy na kogo trafisz, ja w ciazy mialam u fajnej ginki usg w 6 tyg dla potwierdzenia a u innego w kolejnej ciazy kazal przyjsc za 3 tyg, moesz isc prywatnie i wczesniej powiedziec ze celem wizyty jest wlasnie usg potwierdzajace ciaze to ci zrobi

Gość gość
ja chodze prywatnie, usg mam na każdej wizycie i na każdej dostaję zdjęcie choć czasem bez opisu (nie dolicza za usg tylko je robi żeby pokazać, że wszystko ok i jak już zrobi to daje ze dwa zdjęcia), pierwszą wizytę miałam w 6 tygodniu i miałam usg z opisem, potem w 10 samo badanie i usg bez opisu, potem genetyczne w 12 tyg.