Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wiek ciąży jak to z tym na prawdę jest

Polecane posty

Gość gość

Witam! Wczoraj byłam na USG, według ostatniej miesiączki to 12tydzień 0 dni, a według USG 13tydzień 3dzień. Który wynik jest bardziej miarodajny? Czym mam się teraz sugerować, wiekiem ciąży z OM czy z USG?

Gość gość
tylko OM. Wiek ciąży z usg będzie ci się zmieniał praktycznie co badanie/. Np moje dziecko było małe i ciągle ciąża wychodziła na późniejszy termin. A urodziłam w okolicach tego z om.

Gość gość
w zasadzie to ani 1 ani 2 nie jest pewny.Ja mam termin porodu z ostatniej miesiaczki na 18.01 a z usg na 10.01 lekarka mówi,ze realny termin to koło 14.01 +/- 2 tygodnie.

Gość gość
Wiek ciazy z om, ptp juz tez nieco z usg. Jedno z drugim pozwala kontrolowac przyrost, czy nie ma anomalii itp. Ale mowiac WIEK ciazy to zawsze z om.

Gość gość
no tak wiek ciazy to z OM a termin porodu to w przyblizeniu srednia z OM i usg

Gość gość
Z USG termin porodu mam na 20 lutego 2014 a wedlug OM na 07.03.2014r. Prawie 3 tygodnie roznicy. Toz az jest niedorzeczne. Pewnie urodze gdzies w polowie USG i OM.

Gość gość
wg usg miałam termin na 26 wg om na 17 a urodziłam 9. Nikt ci dokładnie nie powie kiedy urodzisz.

Gość gość
Rozumiem, tylko mam teraz problem odnośnie USG genetycznego, które wykonuje się do 13tyg. 6d. Liczyć te tygodnie od OM?

Gość MamaBerta
Termin z usg to najprosciej mowiac porownanie Twojego dziecka ze statystycznym wzorcem. Czysta teoria. Wiesz jak to mowia, kiedy trzymasz nogi w lodowatej wodzie siedzac pupa na goracym piecu to statystycznie powinnas miec wlasciwa temperature ciala ;-)

Gość gość
na genetyczne się idzie wg OM miedzy 12 a 14 tygodniem od om

Gość gość
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) to moja pierwsza ciąża pewnie dlatego tak to przeżywam... ;)

Gość gość
nie zgadzam się na genetyczne na bank nie idziesz z OM, bo dzieci rosną różnie i na tym etapie moze być za małe albo za duże. Ja poszłąm o tydzien wczesniej na badanie genetyczne bo w usg dziecko bylo włąsnie o tydzien wieksze. Lekarka powiedziala ze bardzo dobrze bo byl to idealny moment, jak bym poszła w terminie OM to byłoby za późno

Gość gość
Nie mieszaj autorce, skoro sama bylas anomalią;-)

Gość gość
Ja nie miałam tego problemu bo wiedziałam kiedy dziecko zostało poczęte.Urodziło się dokładnie po dziewięciu miesiącach od stosunku:)

Gość karolinaKa
Bierzesz pod uwage tylko termin z OM. USG pokazuje wage dziecko, jedno wieksze drugie mniejsze. Roznie rosna. Jak to powiedzial moj lekarz: kiedy jest dziecko donoszone? Kiedy osiaga odpowiednia wage i wzrost czy kiedy mija 40 tygodni? Odpowiedz prosta.

Gość gość
Na USG genetyczne, dla pewnośc**pójdę jeszcze w tym tygodniu, w ogóle zdziwiło mnie,że lekarz wczoraj nie zmierzył NT, sprawdził tylko czy jest kość nosowa (którą, jak stwierdził dzidzia ma). Wydawało mi się,że pomiar NT jest na porządku dziennym podczas usg w tym tygodniu... a on kazał przyjść prywatnie.

Gość gość
ja usg genetyczne miałam też osobno bo robił je specjalista od diagnostyki

Gość gość
liczy się wymiar dzieck ado usg genetycznego. Oto cytat "Jeśli podamy pacjentce zakres tygodni 11-13 tygodni możemy spotkać się z sytuacją, że rzeczywisty wiek ciążowy może być za wczesny lub za późny do badania przesiewowego pierwszego trymestru. To nie problem, jeśli płód jest za młody można wówczs badanie wykonać np. za tydzień. Jeśli jest starszy obliczenie ryzyka zespołów chromosomowych jest niemożliwe. Dzieje się tak ponieważ nie miesiączka decyduje w tym przypadku, tylko długość płodu (CRL), a ją można zmierzyć tylko w USG. Powinna się ona mieścić między 45 a 84mm. Najlepiej jeśli takie badanie będzie wykonane między 60 a 69mm CRL; ponieważ w tym okresie położenie płodu względem długiej osi maciy jest najbardziej korzystne dla badającego."

Gość gość
Moja dzidzia ma już 69,5mm. Więc obowiązkowo na dniach udam się na usg genetyczne. Ginekolog na ten temat nic mi nie powiedział, tylko chciał umawiać na przyszły tydzień.

Gość gość
"kiedy jest dziecko donoszone? Kiedy osiaga odpowiednia wage i wzrost czy kiedy mija 40 tygodni?" To ci źle powiedział, bo dziecko jest donoszone jak już ukończy się 38tc i "trwa" do 42tc.

Gość gość
własnie dlatego na usg genetczne idzie się wg. usg a nie om, bo liczy się wymiar dziecka.