Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto pyta nie błądziiiii

co wlac do samochodu

Polecane posty

Gość gość
No i chyba tymi ucieczkami należy się zająć,jeżeli lejesz co 3 4 tygodnie to raczej gdzieś zonk siedzi.Nie bardzo wiem jakie clio ma hamulce bo w tamtym roczniku może być różnie.Jedno pewne masz zbiorniczek z płynem i zajrzyj sobie tam żebyś za chwilę nie musiała ratować się hamowaniem silnikiem.Należy ustalić czy i gdzie są wycieki bo po pierwsze bezpieczeństwo a po drugie notoryczne lanie oleju też kosztuje.Ja tobie powiem tak dla przykładu żeby zobrazować robię rocznie ok 14-15tys i przez pięć lat przy regularnych zmianach oleju co mniej więcej rok to olej dolewwłam raz.

Aha :/ Niemal identyczną radę uslyszałam dzisiaj od znajomego. Coś czuję, że lista napraw będzie bez końca. Nie mam za dużo kasy, chciałabym sama to zrobić ale nie potrafię i nie mam warunków do tego. A dać się oszukać mechanikowi też nie tak trudno :/ zwłaszcza jak klientka jest zielona. Naciągnie mnie na hajs, niewiele zrobi, odwali połowę byle jak, coś podmieni :O muszę być przy naprawie ... chciałabym bardzo :O Ale mam jazdę :/

Gość gość nr1
Kupiłaś jakieś padło.:D Na początek zrób porządek z kontrolką ciśnienia oleju bo długo nie pojeździsz, bez wizyty u mechanika się nie obejdzie. Co do płynu chłodniczego to kup aerometr za kilka groszy np taki allegro.pl/tester-plynu-do-chlodnicy-aerometr-miernik-gestosc-i3741632153.html i jeśli temperatura zamarzania płynu będzie wyższa niż -35 *C to wymień.

Gość gość nr1
Ktoś wyżej pisał o panewkach, to możliwe, ale słyszałabyś charakterystyczny stukot. Słyszysz?:classic_cool:

Szumam mechanika w mazowieckim. Rzetelnego ;) I ma mnie nauczyć, mówić co robi, po co, dlaczego etc. Ogólnie temat krąży, bo do piątku niby powinnam przegląd przejść :D

Nie, nic nie stuka :D Tak naprawdę ja bym inaczej podeszła do kwestii zakupu samochodu.. Ale wyszło jak wyszło. Jest jaki jest i nie stać mnie teraz na inne bezawaryjne ;)

A tam padło. Ja tam wierzę w jego możliwości :D W marcu, po zakupie, samochód poszedł do znajomego od strony mojego faceta - obecnie juz bylego. Auto podobno bylo w dobrym stanie, na wstepie porobili za 1500 zl jakies rzeczy - gdzies w dokumentach mam fakture. I smigal jak tralala. Dalej smiga, ale wiem ze to potrafi byc złudne. Od niedawna tylko ja się zajmuję samochodem i widzę, że jest mocno zaniedbany.

Aerometr. A w Obi dostanę takie urządzenie? Albo w Selgrosie? Selgros lepszy, bo jutro tam akurat będę.

Czyli to nie jest normalne, że tak się świeci kontrolka oleju?! :O Mi wmawiano, że to nic poważnego i że nie warto się zagłębiać w szczegóły. Ten temat też był poruszany z innymi osobami. Znowu - co osoba to jakaś nowa teoria. Nie chcę włożyć w to auto aż takich pieniędzy, bo wiem że nie warto. Ma jeździć. I mieć duże przyspieszenie. Świetne hamulce. - jak na swoje możliwości :DTo nie mercedes ani bejca..

Gość gośćiówkaaa
Na początek to niech naprawi wyciek płynu hamulcowego!

Gość gośćiówkaaa
Jak Ci jakakolwiek kontrolka świeci to nie jest normalne, i trzeba coś z tym zrobić. Zapytaj kolegów czy mają sprawdzonych, tanich mechaników, którzy nie próbują naciągnąć i nie wymieniają na stare części. A dużego przyspieszenia z silnikiem 1,2 nie będziesz miała za bardzo :P

Gościówka - skąd jesteś? Kolega dzisiaj zaoferował mi bardzo dużą pomoc. Pomoże z mechanikiem, częściami, przeglądem, no i samochód będzie w dobrych rękach. Ja dopiero dwa dni temu zaobserwowałam to z hamulcem. To jakaś świeża sprawa. W pierwszej kolejności tym się zajmę. Pilnie.

Gość gośćiówkaaa
Nie mazowieckie :) Ale też nie znam się za bardzo na autach :P Zwykle do taty idę jak mam jakiś problem, albo od razu do naszego mechanika, chociaż u mnie to zwykle właśnie olej. Z tym że ostatnio chyba sprzęgło się psuje, bo mi auto przyspiesza samo, i jak nacisnę sprzęgło to dalej obroty są a nawet się zwiększają, nawet pod górkę, i sama nie wiem co się dzieje :o Zmieniam bieg a ono zaczyna buczeć silnikiem przy naciśnięciu sprzęgła :(

Gość gość
Kobieto z są rzeczy w samochodzie ważne i ważniejsze hamulec to podstawa ubytek oleju może skończyć się źle dla silnika więc nie wiem.czy pomiar płynu w chłodnicy to największe jajco.W przypadku kupionego auta gdzie nie wiadomo kiedy płyny były wymieniane to ja zamiast kombinować wole wymienić.

Dobra, mów co chcesz ale to małe jeździdełko w zupełności mi starcza. Wymienię plusy. Wersja 3-drzwiowa. Tani, tani TANI. Dynamiczny, tłumik z hondy civic, leciutki. Mega pojemny. A jakie OC tanie :D Dla mnie? Póki co idealny. Owszem. Wolałabym jakąś wypasioną audicę. No ale cóż. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;)

Gość gość
A jak chcesz coś więcej wiedzieć to postaw auto na parkingu na kilka godzin może zostawi plamy miejsce będzie wyznacznikiem.Piszczący trący hamulec to może zużyty klocek,tarcz też lubi sobie poszorować.Tył wyciek całkiem częsty z cylindra co widać często pod jednym kołem.Auto ma to do siebie że kosztuje.

Okej, nie wątpię w to, że to poważna sprawa. To nie ja sprawdzałam ten samochód !!! To nie ja rozmawiałam z mechanikiem do tej pory. Mój były facet zajmował się sprawami związanymi z autem. Ja przekazuję Wam to, co on mi mówił o kontrolce oleju. A hamulce sama teraz zaobserwowałam - dźwięk. Przeguby? To podobno normalne, że się zużywają.

Gość gośćiówkaaa
Mi jak piszczały hamulce w tym i poprzednim aucie, to zwykle winowajcą okazywały się starte klocki, a nie płyn. Za to jak wyciekał płyn to takie zielonkawe plamy pod autem zostawały

Okej, jutro sprawdzę czy nie na plam...

Gościówka - nie odpowiedzialas mi na moje pytanie - skad jestes. Pasjonatka czy zwyczajnie zorientowana w temacie?

Szukam nauczyciela - up!

Gość Mauryca2
Dziewczyny, jeśli szukacie porady jaki olej do auta to bez ściemy pytajcie na stronie zmienolej.pl Pan, który obsługuje ten sklep to super facet, zawsze pomaga, mi już kiedyś pomógł, dobrał olej, wysłał, ja tylko zapłaciłam a podobno olej kupiłam dobry i dobrej jakości.

A jeszcze sąsiad mi radził abym wlała do benzyny taki magiczny plyn zeby sie wosk czy cos takiego nie osadzalo na mrozach bo inaczej sie zapcha filter i auto nie zapali. Wiec poradzcie jaki ten plyn kupic i gdzie i za ile?

Gość zedaa
Teraz jeżdżę na oleju Mitasu i pod względem wydajności najlepszy, z jakiego do tej pory korzystałem. Do Nissana lepszego syntetyka nie znam. Możesz poczytać o tym oleju na stronce frontgarage.pl/oleje-i-plyny#/producent-mitasu_oil. Ten sklep na Allegro 5 na 5, więc bez ryzyka.

Gość gość
Działam w branży produkcji maszyn i oleje Neste faktycznie się przewijają do profesjonalnych zastosowań. Oryginalne znajdziesz na pewno przez pana Andrzeja z olejeklimowicz.pl. Regularnie robiłem u nich zamówienia. Nigdy nie było żadnych problemów.

Gość uroguminator
Miałem podobny problem, nie wiedziałem kompletnie co wlać do silnika jak kupiłem używany samochód. Na stronie shella znalazłem aplikację shell lube match, ta dobrałem w kilku krokach odpowiedni olej do swojego auta. Teraz jest wszystko dobrze, samochód jeździ na nim jak trzeba.

Gość tirigunumuriszin
Dobrze wiedzieć, że taka aplikacja jest. Ona jest w ogóle darmowa? Jak z niej korzystać?

Gość shallomalosz
Do swojego samochodu leję oleje shell helix ultra, na tę chwilę mam konkretnie 5w-40. Długo już go stosuję tak po prawdzie, nie odkłada mi się na tym oleju ten cały szlam, inni nagar na to mówią. Nawet dolewek już nie robię bo oleje helix ultra nie odparowują, chyba jako jedyne na rynku najmniej odparowują. Jeżdżę w każdym razie spokojny, zatarcie silnika mi nie grozi. Można je też lac do mocno zuzytych silników.

Gość gość
Jak chcesz od razu od hurtowni brać oleje Neste to http://olejeklimowicz.pl. Większość sklepów motoryzacyjnych nie ma najważniejszych grup olejów Neste, tylko te najpopularniejsze. A tutaj jest większość w katalogu, dlatego zostawiam namiary.

Gość zasick
Hurtownie to wcale nie "lepsze sklepy" i czasem można kupić chociażby olej w hurtowych cenach w zwykłym sklepie. Oleju który podałeś nawet nie znam i nikt z moich znajomych nie leje. U siebie w aucie mam zalany jak kilka osób tutaj shell. W czym według Ciebie Twoj olej jest lepszy?