Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MagdaLena888

czekanie na USG

Polecane posty

Witam. Mam mały problem. Spóźnia mi się już okres parę dni, zrobiłam dwa testy i wykazały wynik pozytywny. Byłam również u lekarza, który stwierdził, że jestem w ciąży, ale na razie nie może zrobić USG, ponieważ te badanie wykryje ciąże dopiero po 6 tygodniach (u mnie jest 3 tygodnie). Zapisałam się na te badanie dopiero w styczniu (najbliższy termin). I teraz zadaje sobie pytanie, czy do tej pory mogę czekać. Może powinnam pójść do lekarza rodzinnego i normalnie umawiać się na spotkania z moim ginekologiem, bez czekania na USG? Czytałam również, że dobrym sposobem wykrycia ciąży jest badanie krwi, zastanawiam się, czy zdecydować się na to. Poradźcie proszę co byście zrobili na moim miejscu. Pozdrawiam i dziękuje.

Gość gość
możesz sprawadzic czy przyrost hormonu ciążowego jest prawidłowy, w tym celu musisz zrobić badanie hcg i powtórzyć po 48 godzinach

Gość gość
p********z jak potłuczona-skoro jestes juz po terminie miesiaczki to masz przynajmniej 4 tydzien, poczytaj jak liczy sie ciaze

Gość gość
dokladnie, jesli jestes juz po terminie to jestes okolo 5 tyg...

licz się ze słowami, pomocy takich osób nie potrzebuję... choćbym nawet była w tym 4 tygodniu to i tak badania nie mogę zrobić jeszcze (tak mi powiedział lekarz). Dla mnie najważniejszą rzeczą jest to, czy mogę czekać do stycznia, czy już coś działać w tym kierunku?

Gość gość
mozesz spokojnie czekac....to tylko w pl lata sie na usg jak na sranie...w innych krajach UE jest tylko USG polowkowe....

Gość gość
Mozsz czekać ale powinnas wczesniej sprawdzić bo może być np pozamaciczna ciąża. Zresztą do stycznia to pewnie będzie powyzej10 tyg za późno moim zdaniem

Gość gość
nie te badanie tylko to badanie- poprawna pisopwnia nie boli!! jak ty wychowasz i czego nauczysz dziecko?

Gość gość
dlaczego czekasz? pewnie chodzisz panstwowo! odradzam ! warto na badaniach w ciazy i opiece podczas ciazy nie oszczedzac i isc prywatnie

"nie te badanie tylko to badanie- poprawna pisopwnia nie boli!! jak ty wychowasz i czego nauczysz dziecko?" a Ty nie popełniasz błędów? strać się, bo żal mi Ciebie skoro czepiasz się takich rzeczy;/ żałosna jesteś dzięki za wszystkie rady

ja zrobiłabym najpierw krew (hcg) i jeśli wszystko wyjdzie pozytywnie to jesteś w ciązy:) na początku nie ma potrzeby robienia usg, ja mnieszkam w uk i tutaj pierwsze usg robi się w 12 tyg. ale ja byłam na początku przewrażliwiona i poszłam do polskiej kliniki w 7 tyg, zeby sprawdzic czy jest ok. i już w 7 tyg zobaczyliśmy nasze bijące serduszko:) tak że nie ma takiej potrzeby ale jesli masz być spokojniejsza to po co czekać do stycznia. pozdrawiam i życze powodzenia

Gość gość
Badanie krwi nie zastąpi usg. Beta hcg nie odpowie na pytanie czy w pęcherzyku ciążowym jest zarodek czy to puste jajo płodowe. Chociaż warto zrobić i tak badanie krwi. Zapisz się prywatnie albo idź do lekarza, który w gabinecie ma aparat usg i zrobi to od ręki.

Gość gość
ja tam tez bym poszla na usg.na pierwszej wizycie zawsze mialam robione w 5 tyg.do stycznia daleko,nie wytrzymalabym tyle;)