Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ktosss123

Moja narzeczona nie chce przyj膮膰 nawet podw贸jnego nazwiska

Polecane posty

Go艣膰 ktosss123

Witam Za kilka miesi臋cy planujemy 艣lub z moj膮 narzeczon膮. Ona nosi do艣膰 pospolite nazwisko (co艣 w rodzaju "Kowalska") natomiast ja nosz臋 zwi膮zane z przyrod膮. Moja narzeczona jest t艂umaczk膮 i w j臋zyku w kt贸rym pracuje moje nazwisko brzmi dok艂adnie tak samo jak "dure艅" "idiota" itp. Nie chcia艂em jej zmusza膰 do ca艂kowitej zmiany na moje, tylko na podw贸jne, ale i tak dalej upiera si臋 przy pozostaniu wy艂膮cznie przy swoim. My艣la艂em, 偶e podw贸jne nazwisko to b臋dzie dobry kompromis, ale nie widz臋 teraz wyj艣cia z sytuacji. Powiedzia艂em jej 偶e to dla mnie bardzo wa偶ne, 偶e w razie czego nie musi si臋 przecie偶 przedstawia膰 podw贸jnym nazwiskiem... Nie wiem jak to b臋dzie wygl膮da膰 kiedy dzieci b臋d膮 nosi膰 moje nazwisko a ich mama zupe艂nie inne. To bardzo wa偶na kwestia wi臋c nie mog臋 odpu艣ci膰 inaczej nie by艂bym facetem, a i tak id臋 cz臋sto na kompromis... Kobietki jak wy to widzicie ? Czy kt贸ra艣 z was mia艂a podobny problem ? Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Mam tylko jedno nazwisko swoje panie艅skie ,nie chcia艂am m臋偶a nazwiska bo mi si臋 podoba nie pasuje mi ,m臋偶a te偶 nie namawia艂am na swoje ,tak jest dobrze ka偶dy ma swoje ,ma艂偶e艅stwem jeste艣my 12 lat .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jaka meska duma? bo ja tu widze Twoja glupote bez przesady nie kazda zona musi a wrecz powinna nosic nazwisko po mezu. Jesli chce to tak , ale jak nie chce to zostaje przy swoim a poza tym jeszcze jak masz takie co by jej w pracy przeszkadzalo to zupelnie ona ma racje. Dzieci nosza nazwisko po ojcu i tu nie ma znaczenie, ze mama ma inne nazwisko. To ty robisz problem z niczego... najpierw dorosnij a raczej wiecej wyrozumialosci a nie unos sie duma...a poza tym sa jeszcze rozwody wiec nie masz gwarancji, ze bedzie przy Twoim boku do konca... a nazwisko to nazwisko i ja swego nie zmienilam...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moim zdaniem kobieta nie powinna zmienia膰 nazwiska po 艣lubie, ani przyjmowa膰 podw贸jnego nazwiska, bo to oznacza mn贸stwo komplikacji formalnych. A w przypadku podw贸jnego nazwiska bardzo je wyd艂u偶a. Np. Gronkiewicz-Waltz. Dobrze widziane jest natomiast je偶eli kobieta przyjmuje oficjalnie jaki艣 skr贸cony pseudonim. Np. "Hanna Gronkiewicz-Watz", czyli w skr贸cie "Bufetowa". Albo Jan Vincent Rostowski, czyli w skr贸cie "Gargamel". Albo Joanna Krupa, czyli w skr贸cie "D偶oana".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
szukasz dziury w ca艂ym moim zdaniem. i co ma tu do tego duma, no chyba 偶e na jakiej艣 zapyzia艂ek wsi mieszkacie. zgadzam si臋, 偶e zmiana nazwiska to mn贸stwo formalno艣ci a jak ma uplasowan膮 narzeczona pozycj臋 w zawodzie to nikt nie b臋dzie wiedzia艂 kto ona po zmianie nazwiska. co ci szkodzi mie膰 inne? dzieci b臋d膮 mia艂y twoje i tyle. te偶 problem....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja mam podw贸jne i teraz 偶a艂uj臋, 偶e nie zosta艂am przy panie艅skim. Nie przemy艣la艂am sprawy i tyle

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tak bardzo ci zale偶y? wa偶ne, 偶e dzici b臋d膮 mia艂y twoje a je艣li nie chcesz 偶eby si臋 musia艂y t艂umaczyc dlaczego mama ma inne (chocia偶 w dzisiejszych czasach to nikogo nie dziwi) to nadajcie im podw贸jne nazwisko. mo偶na tak chocia偶 troche to uci膮偶liwe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja bym zmieni艂a, bo mam brzydkie, kr贸tkie nazwisko, kt贸re mi si臋 od zawsze nie podoba. no chyba, 偶e przysz艂y m膮偶 mia艂by jeszcze bardziej obciachowe. moje nie jest, jest po prostu kr贸tkie i nie艂adne. i zgadzam si臋 z reszt膮, to za du偶o zachodu, mn贸stwo formalno艣ci. troch臋 bez sensu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dok艂adnie zgadzam si臋 z wcze艣niejszymi wypowiedziami. nie nazwisko uczyni twoje ma艂偶e艅stwo szcz臋艣liwym - taki g艂upi problem. niby ok, tradycja itd... ale to takie nadmuchane i komu to szkodzi? przecie偶 nie musisz wszystkim t艂umaczy膰 dlaczego 偶ona twojego nazwiska nie chce a je艣li ju偶 to m贸w: ze wzgl臋du na prac臋 i tyle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Brat mojej mamy przyj膮艂 nazwisko swojej 偶ony ze wzgl臋du na to, 偶e jest ona osob膮 medialn膮 i nikt nie rozpoznalby jej pod nowym nazwiskiem. Tak wi臋c kwestia podej艣cia do sprawy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
normalnie 艣miech mnie ogarn膮艂! te偶 mi kompromis.... cz艂owieku, zwi膮zek ma艂偶e艅ski to dobrowolna decyzja dwojga ludzi i nie ma tu mowy o kompromisie w kwestii nazwiska. to jej decyzja i guzik ci do tego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
albo ty zmie艅 na jej skoro chcesz 偶eby艣cie mieli wszyscy takie samo ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tez bym nie zmienila, gdyby moj narzeczony mial obrazliwe nazwisko. Sorryy, ale jak ona bedzie sie w pracy przedstawiac? Uszanuj jej decyzje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
przedstawia膰 si臋 podw贸jnym nie musi ale do dokument贸w ju偶 wpisa膰 powinna i jakby to wygl膮da艂o?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
przy zapisywaniu terminu na 艣lub cywilny pytano nas czyje nazwisko b臋d膮 'nosi艂y' dzieci, tak wi臋c nie jest tak, 偶e dziecko ZAWSZE ma nazwisko po ojcu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa
Dnia 30.11.2013 o 04:27, Go艣膰 ktosss123 napisa艂:

Witam Za kilka miesi臋cy planujemy 艣lub z moj膮 narzeczon膮. Ona nosi do艣膰 pospolite nazwisko (co艣 w rodzaju "Kowalska") natomiast ja nosz臋 zwi膮zane z przyrod膮. Moja narzeczona jest t艂umaczk膮 i w j臋zyku w kt贸rym pracuje moje nazwisko brzmi dok艂adnie tak samo jak "dure艅" "...a" itp. Nie chcia艂em jej zmusza膰 do ca艂kowitej zmiany na moje, tylko na podw贸jne, ale i tak dalej upiera si臋 przy pozostaniu wy艂膮cznie przy swoim. My艣la艂em, 偶e podw贸jne nazwisko to b臋dzie dobry kompromis, ale nie widz臋 teraz wyj艣cia z sytuacji. Powiedzia艂em jej 偶e to dla mnie bardzo wa偶ne, 偶e w razie czego nie musi si臋 przecie偶 przedstawia膰 podw贸jnym nazwiskiem... Nie wiem jak to b臋dzie wygl膮da膰 kiedy dzieci b臋d膮 nosi膰 moje nazwisko a ich mama zupe艂nie inne. To bardzo wa偶na kwestia wi臋c nie mog臋 odpu艣ci膰 inaczej nie by艂bym facetem, a i tak id臋 cz臋sto na kompromis... Kobietki jak wy to widzicie ? Czy kt贸ra艣 z was mia艂a podobny problem ? Pozdrawiam

Najpierw聽 proponuj臋聽 poczyta膰聽 sk膮d聽 w聽 og贸le wzi臋艂a聽 si臋聽 tradycja przyj臋cia nazwiska po m臋偶u gdy偶聽 szanowny Panie wi臋kszo艣膰聽 艣wiata jej NIE ZNA聽 . Chrze艣cija艅stwo na pocz膮tku swego istnienia du偶o czerpa艂o z聽 prawa聽 Rzymu i stamt膮d聽 wysz艂a ta tradycja gdy偶聽 wg prawodawstwa聽 rzymskiego kobieta by艂a cz臋艣ci膮聽 inwentarza聽 domowego i musia艂a niczym oznakowane bydl膮tko nosi膰聽 nazwisko w艂a艣ciciela , najpierw聽 ojca聽 potem m臋偶a. Wie Pan , ze聽 wi臋kszo艣膰聽 kraj贸w聽 w og贸le tej tradycji nie zna ? jakby komu艣聽聽 z聽 Japonii, Wietnamu czy Korei czy Chin czy z聽 Afryki albo kraj贸w聽 muzu艂ma艅skich powiedzie膰聽 , ze聽 偶ona przyjmuje nazwisko m臋偶a聽 to by pokazali ludzie z聽 tych kraj贸w k贸艂ko na czole , ma艂o tego w聽 islamie ( to niie jest 偶art) porzucenie nazwiska rodowego jest ... grzechem gdy偶聽 Mahomet powiezia艂 , ze聽 kobiety maj膮聽 by膰聽 nazywane聽 ,,imieniem ich ojc贸w ,,... owszem s膮聽 muzu艂ma艅skie pary , kt贸re na艣laduj膮 zwyczaje聽 przyj臋cia nazwiska m臋偶膮聽 ale jest to grzechem i wynika z聽 niewiedzy i oficjalne stanowisko duchownych jest takie , ze聽 kobieta ma ukorzy膰聽 si臋聽 przed聽 Allahem i naprawi膰聽 grzech czyli powr贸ci膰聽 do panie艅skiego nazwiska ( nie聽 , nie jestem muzu艂mank膮聽 ale mam wiedze z聽 religioznawstwa) ma艂o聽聽tego coraz聽 wi臋cej kraj贸w chrze艣cija艅skich zaczyna my艣le膰 nad聽 zmian膮聽 przepis贸w聽 W艂osi zrobili to chyba 40 lat temu zmieniaj膮c聽 prawo rodzinne tak by nikt nie m贸g艂 zmienia膰聽 nazwiska , po prostu po ur聽 dziecka rodzice聽 decyduj膮聽 , czy dziecko b臋dzie mie膰聽 nazwisko ojca聽 czy matki i przy tym nazwisku zostaje przez聽 ca艂e 偶ycie , nie maj膮c聽 mo偶liwo艣ci zmiany nazwiska ... dzi艣聽 wiemy , ze聽 kobieta nie jest oznakowanym inwentarzem a聽 艣wiadomym bytem , kt贸ry sam zarz膮dza聽 swoj膮聽 to偶samo艣ci膮聽 i w聽 dzisiejszych czasach kobieta nie musi nosi膰聽 nazwiska w艂膮艣ciciela . Nie trzeba by膰聽 偶膮dn膮聽 nawiedzon膮聽 feminazistk膮聽 tym bardziej , 偶 e wi臋kszo艣膰聽 feministek myli r贸wnouprawnienie z聽 聽pozytywn膮聽 dyskryminacj膮 馃槥 ) Powiem Panu szczerze , ze聽 ja maj膮c聽 10 lat rozumia艂am to , ze聽 kobieta nie musi nosi膰聽 nazwiska m臋偶膮 , ba!聽 sama te偶聽 po slubie nazwiska m臋偶膮聽 niie przyjm臋聽 , b臋dziemy mie膰聽 nazwiska聽 osobne , nie jestem bezpa艅skim psem by mi kto艣聽 dyktowa艂 jak mam si臋聽 nazywa膰聽 i sroce聽 spod聽 ogona nie wypad艂膮m , mia艂am 10 lat i rozumia艂am to czego Pan niie rozumie b臋d膮c聽 doros艂ym cz艂owiekiem gdzie tkwi problem ? zak艂膮da聽 Pan temat i robi problem z聽 czego艣聽 co nie jest problemem i publicznie 偶ali si臋聽 Pan bo ,,baba nie chce聽 si臋聽 odznaczy膰聽 jako moja w艂膮sno艣c ,, no co艣聽 strasznego , 偶 e baba nie jest przedmiotem ani inwentarzem domowym prawda no jak ona 艣mie ? jako gatunek przygotowujemy si臋聽 do kontakt贸w聽 z聽 cywilizacjami pozaziemskimi a聽 w聽 21聽 wieku w聽 centrum Europy doros艂y ch艂op ma gorzkie 偶ale , bo kobieta , kt贸膮聽 ( podobno kocha ) nie chce聽 by膰聽 jego inwentarzem domowym ... 艢LUB JEST DLA LUDZI DOJRZA艁YCH A聽 PAN zak艂膮daj膮c聽 ten temat okazuje brak dojrza艂o艣ci , gdyby m贸j syn wypisywa艂聽 gorzkie 偶ale , z e 偶ona nie chce by膰聽 jego w艂膮sno艣ci膮聽 to bym go wy艣mia艂膮 i mia艂膮bym poczucie kl臋ski , ze聽 wychowa艂膮m go niie tak jak powinnam , masakra !聽 a聽 co do nazwiska dzieci 聽nie musz膮 nosi膰 nazwiska聽 ojca , ja nosz臋聽 nazwisko Matki mimo, 偶 e Matka i Ojciec byli ma艂偶e艅stwem , ma艂o tego znam kilkana艣cie par聽 gdzie dzieci maj膮 艂膮czone nazwiska w聽 kolejno艣ci nazwisko matki - my艣lnik - nazwisko ojca . nawet聽 w艣r贸d聽 celebryt贸w聽 jest taka sytuacja Angelina Jolie i m膮偶 ( by艂y ju偶聽 ) Brad聽 Pitt a聽 dzieci maj膮聽 nzwiska Jolie- Pitt . W ko艅cu kobieta tez聽 ma prawo przekaza膰聽 swoje nazwisko potomstwu a聽 to , ze聽 wi臋kszo艣膰聽 kobiet聽 tego nie robi to powinien by膰聽 Pan wdzi臋czny , ze聽 Pana dzieci b臋d膮聽 mia艂膮y Pana nazwisko , bo wcale tak by膰聽 nie musi ma艂o tego , matka ma zawsze聽 pewno艣膰聽 , ze聽 dziecko jest jej a聽 ojciec聽 nie ma bez聽 bad. DNA takiej pewno艣ci , ilu to facet贸w聽 da艂o swoje nazwisko obcym genet. dzieciom ? nawet聽 nie wiedz膮c聽 o tym ? a聽 co do聽聽nazwiska potomstwa聽 , podam Panu przyk艂膮d聽 niech Pan przeczyta uwaznie i si臋聽 zastanowi co Pan by zrobi艂聽 w聽 tej sytuacji ... ot贸偶聽 znam przypadek kobiety kt贸rej nazwisko wymiera聽 , w聽 ca艂ym kraju jest kilka os贸b z聽 tym nazwiskiem i wszystkie dziewczyny , kobieta by艂a聽 bardzo nieszcz臋艣liwa , ze聽 jej nazwisko w聽 ci膮gu jednego pokolenia przestanie istnie膰聽 , bardzo rozpacza艂a z聽 tego powodu , jakie nby艂o jej zdziwienie gdy narzeczony zaproponowa艂 , ze聽 dzieci b臋da聽 mia艂y jej nazwisko ( urodzi艂o im si臋 kilku syn贸w 聽 nazwisko b臋dzie dalej istnie膰 ) i teraz聽 moje pyt. czy by艂by Pan zdolny do takiego po艣wi臋cenia dla swojej 偶ony ? czy by艂by聽foch i tekst ,, no ale daj spok贸j jeste艣聽 tylko kobiet膮聽 wi臋c聽 to normalne , ze聽 nazwiisko zniknie , to TYLKO nazwisko ,, no w艂a艣nie a聽 jakby Pana nazwisko mia艂oby聽znikn膮膰聽 to by艂oby聽 聽A呕聽 聽nazwisko prawda ? Panu by艂oby przykro gdyby Pana nazwisko by艂o na wymarciu ale kobiecie nie mo偶e聽 by膰聽 przykro prawda ? poda艂am tylko taki przyk艂膮d , nazwisko jest cz臋艣ci膮聽 to偶samo艣ci聽drugego cz艂owieka聽 a聽 Pan NIE MA PRAWA ingerowa膰 w聽 聽to偶samo艣膰聽 innej osoby bo nie jest Pan jej w艂a艣cicielem , zmienia膰聽 nazw臋聽 to mo偶na psu albo kotu i by by艂a jasno艣膰聽 - m臋偶czyzna te偶 niie powinien mie膰聽 nazwiska 偶ony w聽 ko艅cu nie jest jej w艂膮sno艣ci膮 . my z聽 przysz艂ym m臋偶em b臋dziemy mie膰聽 osobne nazwiska ani ja nie jestem w艂asno艣ci膮聽聽 m臋偶膮聽 ani On moj膮聽 i dziwne , 偶e聽 rozumia艂膮m to maj膮c聽 10 lat a聽 Pan jako doros艂y tego nie rozumie 馃槥聽ma艂偶e艅stwo jest przywilejem ludzi dojrza艂aych a聽 Pan jak聽 niie ogarnia , ze聽 偶ona ju偶 przesta艂a聽聽by膰聽 inwentarzem to pokazuje Pan swoj膮聽 dojrza艂o艣膰聽 czy raczej jej brak ...聽dziwne ja mojemu przysz艂emu m臋偶owi niie musia艂am tego t艂umaczy膰聽 by艂o to OCZYWISTE dla Niego i jeszcze mnie popar艂 i tworzymy wsp贸艂ny front przeciwko reszcie a聽 Pan zamiast聽 popiera膰聽 聽partnerk臋聽 to Pan p艂acze聽 na forum bo ,,baba nie chce聽 si臋聽 odznaczy膰聽 jako moja w艂asno艣膰,, masakra ! nie pozdrawiam 馃槥

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa

Przepraszam za聽 liter贸wki pisa艂am w聽 po艣piechu i zm臋czona jestem .聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa

Najpierw聽 proponuj臋聽 poczyta膰聽 sk膮d聽 w聽 og贸le wzi臋艂a聽 si臋聽 tradycja przyj臋cia nazwiska po m臋偶u gdy偶聽 szanowny Panie wi臋kszo艣膰聽 艣wiata jej NIE ZNA聽 . Chrze艣cija艅stwo na pocz膮tku swego istnienia du偶o czerpa艂o z聽 prawa聽 Rzymu i stamt膮d聽 wysz艂a ta tradycja gdy偶聽 wg prawodawstwa聽 rzymskiego kobieta by艂a cz臋艣ci膮聽 inwentarza聽 domowego i musia艂a niczym oznakowane bydl膮tko nosi膰聽 nazwisko w艂a艣ciciela , najpierw聽 ojca聽 potem m臋偶a. Wie Pan , ze聽 wi臋kszo艣膰聽 kraj贸w聽 w og贸le tej tradycji nie zna ? jakby komu艣聽聽 z聽 Japonii, Wietnamu czy Korei czy Chin czy z聽 Afryki albo kraj贸w聽 muzu艂ma艅skich powiedzie膰聽 , ze聽 偶ona przyjmuje nazwisko m臋偶a聽 to by pokazali ludzie z聽 tych kraj贸w k贸艂ko na czole , ma艂o tego w聽 islamie ( to niie jest 偶art) porzucenie nazwiska rodowego jest ... grzechem gdy偶聽 Mahomet powiezia艂 , ze聽 kobiety maj膮聽 by膰聽 nazywane聽 ,,imieniem ich ojc贸w ,,... owszem s膮聽 muzu艂ma艅skie pary , kt贸re na艣laduj膮 zwyczaje聽 przyj臋cia nazwiska m臋偶膮聽 ale jest to grzechem i wynika z聽 niewiedzy i oficjalne stanowisko duchownych jest takie , ze聽 kobieta ma ukorzy膰聽 si臋聽 przed聽 Allahem i naprawi膰聽 grzech czyli powr贸ci膰聽 do panie艅skiego nazwiska ( nie聽 , nie jestem muzu艂mank膮聽 ale mam wiedze z聽 religioznawstwa) ma艂o聽聽tego coraz聽 wi臋cej kraj贸w chrze艣cija艅skich zaczyna my艣le膰 nad聽 zmian膮聽 przepis贸w聽 W艂osi zrobili to chyba 40 lat temu zmieniaj膮c聽 prawo rodzinne tak by nikt nie m贸g艂 zmienia膰聽 nazwiska , po prostu po ur聽 dziecka rodzice聽 decyduj膮聽 , czy dziecko b臋dzie mie膰聽 nazwisko ojca聽 czy matki i przy tym nazwisku zostaje przez聽 ca艂e 偶ycie , nie maj膮c聽 mo偶liwo艣ci zmiany nazwiska ... dzi艣聽 wiemy , ze聽 kobieta nie jest oznakowanym inwentarzem a聽 艣wiadomym bytem , kt贸ry sam zarz膮dza聽 swoj膮聽 to偶samo艣ci膮聽 i w聽 dzisiejszych czasach kobieta nie musi nosi膰聽 nazwiska w艂膮艣ciciela . Nie trzeba by膰聽 偶膮dn膮聽 nawiedzon膮聽 feminazistk膮聽 tym bardziej , 偶 e wi臋kszo艣膰聽 feministek myli r贸wnouprawnienie z聽 聽pozytywn膮聽 dyskryminacj膮聽聽) Powiem Panu szczerze , ze聽 ja maj膮c聽 10 lat rozumia艂am to , ze聽 kobieta nie musi nosi膰聽 nazwiska m臋偶膮 , ba!聽 sama te偶聽 po slubie nazwiska m臋偶膮聽 niie przyjm臋聽 , b臋dziemy mie膰聽 nazwiska聽 osobne , nie jestem bezpa艅skim psem by mi kto艣聽 dyktowa艂 jak mam si臋聽 nazywa膰聽 i sroce聽 spod聽 ogona nie wypad艂膮m , mia艂am 10 lat i rozumia艂am to czego Pan niie rozumie b臋d膮c聽 doros艂ym cz艂owiekiem gdzie tkwi problem ? zak艂膮da聽 Pan temat i robi problem z聽 czego艣聽 co nie jest problemem i publicznie 偶ali si臋聽 Pan bo ,,baba nie chce聽 si臋聽 odznaczy膰聽 jako moja w艂膮sno艣c ,, no co艣聽 strasznego , 偶 e baba nie jest przedmiotem ani inwentarzem domowym prawda no jak ona 艣mie ? jako gatunek przygotowujemy si臋聽 do kontakt贸w聽 z聽 cywilizacjami pozaziemskimi a聽 w聽 21聽 wieku w聽 centrum Europy doros艂y ch艂op ma gorzkie 偶ale , bo kobieta , kt贸膮聽 ( podobno kocha ) nie chce聽 by膰聽 jego inwentarzem domowym ... 艢LUB JEST DLA LUDZI DOJRZA艁YCH A聽 PAN zak艂膮daj膮c聽 ten temat okazuje brak dojrza艂o艣ci , gdyby m贸j syn wypisywa艂聽 gorzkie 偶ale , z e锘柯犈紀na nie chce by膰聽 jego w艂膮sno艣ci膮聽 to bym go wy艣mia艂膮 i mia艂膮bym poczucie kl臋ski , ze聽 wychowa艂膮m go niie tak jak powinnam , masakra !聽 a聽 co do nazwiska dzieci 聽nie musz膮 nosi膰 nazwiska聽 ojca , ja nosz臋聽 nazwisko Matki mimo, 偶 e Matka i Ojciec byli ma艂偶e艅stwem , ma艂o tego znam kilkana艣cie par聽 gdzie dzieci maj膮 艂膮czone nazwiska w聽 kolejno艣ci nazwisko matki - my艣lnik - nazwisko ojca . nawet聽 w艣r贸d聽 celebryt贸w聽 jest taka sytuacja Angelina Jolie i m膮偶 ( by艂y ju偶聽 ) Brad聽 Pitt a聽 dzieci maj膮聽 nzwiska Jolie- Pitt . W ko艅cu kobieta tez聽 ma prawo przekaza膰聽 swoje nazwisko potomstwu a聽 to , ze聽 wi臋kszo艣膰聽 kobiet聽 tego nie robi to powinien by膰聽 Pan wdzi臋czny , ze聽 Pana dzieci b臋d膮聽 mia艂膮y Pana nazwisko , bo wcale tak by膰聽 nie musi ma艂o tego , matka ma zawsze聽 pewno艣膰聽 , ze聽 dziecko jest jej a聽 ojciec聽 nie ma bez聽 bad. DNA takiej pewno艣ci , ilu to facet贸w聽 da艂o swoje nazwisko obcym genet. dzieciom ? nawet聽 nie wiedz膮c聽 o tym ? a聽 co do聽聽nazwiska potomstwa聽 , podam Panu przyk艂膮d聽 niech Pan przeczyta uwaznie i si臋聽 zastanowi co Pan by zrobi艂聽 w聽 tej sytuacji ... ot贸偶聽 znam przypadek kobiety kt贸rej nazwisko wymiera聽 , w聽 ca艂ym kraju jest kilka os贸b z聽 tym nazwiskiem i wszystkie dziewczyny , kobieta by艂a聽 bardzo nieszcz臋艣liwa , ze聽 jej nazwisko w聽 ci膮gu jednego pokolenia przestanie istnie膰聽 , bardzo rozpacza艂a z聽 tego powodu , jakie nby艂o jej zdziwienie gdy narzeczony zaproponowa艂 , ze聽 dzieci b臋da聽 mia艂y jej nazwisko ( urodzi艂o im si臋 kilku syn贸w 聽 nazwisko b臋dzie dalej istnie膰 ) i teraz聽 moje pyt. czy by艂by Pan zdolny do takiego po艣wi臋cenia dla swojej 偶ony ? czy by艂by聽foch i tekst ,, no ale daj spok贸j jeste艣聽 tylko kobiet膮聽 wi臋c聽 to normalne , ze聽 nazwiisko zniknie , to TYLKO nazwisko ,, no w艂a艣nie a聽 jakby Pana nazwisko mia艂oby聽znikn膮膰聽 to by艂oby聽 聽A呕聽 聽nazwisko prawda ? Panu by艂oby przykro gdyby Pana nazwisko by艂o na wymarciu ale kobiecie nie mo偶e聽 by膰聽 przykro prawda ? poda艂am tylko taki przyk艂膮d , nazwisko jest cz臋艣ci膮聽 to偶samo艣ci聽drugego cz艂owieka聽 a聽 Pan NIE MA PRAWA ingerowa膰 w聽 聽to偶samo艣膰聽 innej osoby bo nie jest Pan jej w艂a艣cicielem , zmienia膰聽 nazw臋聽 to mo偶na psu albo kotu i by by艂a jasno艣膰聽 - m臋偶czyzna te偶 niie powinien mie膰聽 nazwiska 偶ony w聽 ko艅cu nie jest jej w艂膮sno艣ci膮 . my z聽 przysz艂ym m臋偶em b臋dziemy mie膰聽 osobne nazwiska ani ja nie jestem w艂asno艣ci膮聽聽 m臋偶膮聽 ani On moj膮聽 i dziwne , 偶e聽 rozumia艂膮m to maj膮c聽 10 lat a聽 Pan jako doros艂y tego nie rozumie聽聽ma艂偶e艅stwo jest przywilejem ludzi dojrza艂aych a聽 Pan jak聽 niie ogarnia , ze聽 偶ona ju偶 przesta艂a聽聽by膰聽 inwentarzem to pokazuje Pan swoj膮聽 dojrza艂o艣膰聽 czy raczej jej brak ...聽dziwne ja mojemu przysz艂emu m臋偶owi niie musia艂am tego t艂umaczy膰聽 by艂o to OCZYWISTE dla Niego i jeszcze mnie popar艂 i tworzymy wsp贸艂ny front przeciwko reszcie a聽 Pan zamiast聽 popiera膰聽 聽partnerk臋聽 to Pan p艂acze聽 na forum bo ,,baba nie chce聽 si臋聽 odznaczy膰聽 jako moja w艂asno艣膰,, masakra ! nie pozdrawiam聽聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa

Przepraszam za聽 liter贸wki pisa艂am w聽 po艣piechu i zm臋czona jestem .聽

Udost臋pnij ten post