Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z odmianą nazwisk

Polecane posty

Gość gość

te z końcówką -ski są proste do odmiany, np. Kowalskich ale gorzej z takimi jak Marczak, Drzyzga, Kopernik (nie są to autentyczne nazwiska moich gości) Doskonale wiem, że te nazwiska się odmieniają, czyli Marczaków, Drzyzgów, Koperników. Ale problem tkwi w tym, że te rodziny nie mają świadomości tego, że ich nazwisko się odmienia! Całe życie dostają zaproszenie typu Sz.Państwa Marczak/Kopernik Co ja mam z tym zrobić??? Niektórzy mogą nas posądzić o brak znajomośc***oprawnej polszczyzny. CO RADZICIE???

Gość gość
ja odmieniałam i ch*j, nie chciałam kaleczyć jezyka polskiego, a to że oni nie wiedza ze sie odmienia to ich problem, ja zrobiłam wszystko dobrze

Gość gość
Ja odmieniałam, czyjaś świadomość bądź nie nie jest dla mnie kryterium, to tak jakbym do mojej babci ze wsi, po podstawówce pisała w listach "chodźta" albo "mogie" bo babcia tak mówi... Akurat podane tu nazwiska, te przykładowe, są proste i oczywiste.

Gość gość
no niestety nie dla wszystkich są oczywiste... np. moja kuzynka jest święcie przekonana, że jej nazwiska się nie odmienia i dała mi wręcz do zrozumienia, że nie znam poprawnej polszczyzny... boję się takich sytuacji podczas zapraszania, że niektórzy goście, a na pewno tacy się znajdą, co będą się po cichu naśmiewać, że nie znamy polskiego i że całe życie byli zapraszani, powiedzmy jako Kobzuch, a nie Kobzuchów mam straszny dylemat, bo takich nazwisk nam się sporo nazbierało...

Gość gość
w rodzinie mojego narzeczonego też jest sporo takich nazwisk,my zamówilismy zaproszenia w taki stylu żeby nie trzeba było odmieniać nazwisk ani imion