Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zauważyłam że obecnie rodzice preferują dla dzieci imiona tzw ozdobniki

Polecane posty

Gość gość

jakies pseudo nowomodne, nowoczesne imiona typu: Blanka, Nina, Lena, Olaf, Tymon, Bruno

Gość gość
no i co? moje nie ma pseudonowoczesnego, a reszta mnie nie obchodzi.

Gość gość
Bruno- nowomodne? Bardzo stare imię, pochodzące z germańskiego, Olaf równie stare, imię królów, chyba też z germańskiego. Lena, Nina to ozdobniki? Masz problem z głową chyba...

Gość gość
Te imiona to jeszcze nic wczoraj dziewczyna się pytała co sadzimy o imieniu Mrówka dla dziewczynki normalnie ludzie poglupieli totalnie

Gość gość
A propos Nina i Lena to tez stare imiona :)

Gość gość
owszem, stare jak swiat. Lena szczegilnie popularne w Rosji i jest to wlasnie ruskie imie, dziwne ze dopiero moda na nie przyszla teraz, a cale zycie mielismy Rosje pod bokiem. Modne u nas zrobilo sie dopiero jak Zachod je "wyswiecil", wczesniej kojarzylo sie glownie z Rosja, komuna i Zwiazkiem Radzieckim, czyli generalnie niczym dobrym.

Gość gość
Praktycznie wszystkie imiona maja jakaś tam tradycje.

Gość goścop
Są to piękne , normalne imiona (a to rzadkość w dzisiejszych czasach).

Gość gość
Ja mam córke Lene :) mi sie podoba.

Gość BiałaBeza
Ja uważam, że to rzecz gustu, choć te imiona nie są jakieś szczególnie wyszukane, a już na pewno nie typowo nowoczesne. Słusznie ktoś zauważył wcześniej, że większość z tych imion sięga czasów starożytnych.

Gość gość
Bruno jest owszem, bardzo nowomodne w POlsce. znasz jakiegos Bruna z lat 80 albo wczesniejszych kretynko?

Gość gość
kretynke zachowaj dla siebie!

Gość gość
kretynke zachowaj dla siebie!

Gość gość
Olaf to imię imię królewskie w Skandynawii.W Norwegii jest nawet obchodzony dzień św Olafa.

Gość gość
Bruno Schulz chociażby- polski pisarz. Zmarł w 1942 roku, więc nikt mi nie wmówi, że imię to jest nowoczesne.

Gość gość
wlasnie , pelno teraz tych ruskich, germanskich czy innych wariacji. polskie kompleksy wychodza.

Gość gość
tak a w Polsce królewskie imię to Władysław. tylko że w Szwecji jakby ktos dał dziecku polskie imię to by to wyglądało komicznie. To działa w obie strony.

Gość gość
Bruno Schulz - no patrz niby Polak, ale nazwisko ma niemieckie, a imię do tego imienia pasuje, bo pewnie korzenie ma w Niemczech

Gość gość
ta bo kuzwa jednego Bruna zna i to jeszcze urodzonego w 1942 roku i twierdzi ze to imie nie jest nowoczesne... idz yebnij baranka kretynko.

Gość gość
Bruno/Brunon - bardzo popularne imę wsrod starszych ludzi na Pomorzu.

Gość gość
Bruno/Brunon - bardzo popularne imę wsrod starszych ludzi na Pomorzu. xxx chyba u niemieckich volksdeutchow chcialas powiedziec

Gość gość
Bruno Schultz był Żydem, drodzy mędrcy kafeteryjni. Pochodził z Kresów, zginął w Drohobyczu. Co za ciemnota.

Gość gość
Schulz oczywista, nie Schultz.

Gość gość
moja córka ma na imię Bianka - ozdobnik? a wcale nie, tylko ciężko wypracowany kompromis, ponieważ mężowi nie podobały się żadne normalniejsze imiona, bo źle mu się kojarzyły, a jego propozycje były z kolei koszmarne, więc to było najlepsze imię, które nam obojgu się podobało, więc twoje zauważanie jest stratą czasu:)

Gość gość
nie sadze, żeby pomorscy staruszkowie byli folksdojczami:) Np. jeden z bardziej znanych gdańszczan to Brunon Zwarra – autor książek o historii Gdańska, więzień hitlerowskich obozów koncentracyjnych. A Bruno Jasieński? ale ty pewnie nie wiesz, kto to taki, skoro uważasz, ze Schulz sie URODZIŁ w 42.

Gość gość
A co sie dziwisz jak te c**ki tylko gdakac potrafia. Moj dziadek mial na imie brunon nie wiem gdzie tu nowomoda.

Gość gość
Bruno Schultz był Żydem, drodzy mędrcy kafeteryjni. Pochodził z Kresów, zginął w Drohobyczu. Co za ciemnota. xxx dobrze CIEMNOTO że w wikipedii wyczytałas. szkoda ze nie doczytałas ze nazwisko jego matki to Kuhmärker. MÓWI CI TO COŚ CIEMNOTO?

Gość gość
A Bruno Jasieński? ale ty pewnie nie wiesz, kto to taki, skoro uważasz, ze Schulz sie URODZIŁ w 42. xxx raczej umarł. chyba mozna sie pomylic piszac szybko????????

Gość Nati2013
A moja corka ma na imie Lana nie Lena :p i nic mnie to nie obchodzi kto Co o tym mysli :p

Gość gość
Bruno Schulz był POLSKIM pisarzem ( pochodzenia żydowskiego). Czy uważasz, że z literatury polskiej nalezy wykresłic Tuwima, Brzechwę, Słonimskiego, Lesmiana ?