Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

menu na swieta fajne pomysly

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkie panie, tak, wiem, ze to nie dzial o gotowaniu, jednak jako mama ten dzial jest mi najblizszy i jestem pewa, ze mamy tu przebywajace maja jakies fajne pomysly na dania i przekaski na swieta. My w tym roku bedziemy niestety sami we4, tzn ja, maz, corka 6l i syn 1,5roku, wiec nie chce szykowac za duzo ale tez chcialabym przygotowac cos innego niz na codzien i pysznego. Jak narazie wymyslilam: na wigilie tradycyjnie barszcz z uszkami i ryba (maz i dzieci nie przepadaja za potrawami typowo wigilijnymi a ja w wigilie pracuje wiec tyle musi starczyc) na pirwszy dzien: pieczen z indyka, pieczone ziemniaki, buraczki, pieczone jablka z zurawina, szparagi, pieczarki na masle czosnkowym; na drugi dzien myslalam o poledwiczkach wieprzowych, z ciast mam juz upieczony piernik z ktorego zlozymy z corka domek piernikowy, no i szarlotka z lodami? nie jestesmy za slodkim wiec to powinno starczyc. Chetniem poczytam co inne mamy zaplanowaly na swieta, jestem ciekawa co robicie na sniadanie swiateczne, i chetnie poslucham pomyslow na salatki i przekaski.

Gość gość
ja tam moge jesc same pierogi;)

Gość gość
ja tez, tyle, ze sama nie umiem/nie mam czasu ich robic, a zamowic tez nie bardzo moge, bo u mnie w domu rodzinnym sie robilo pierogi z kapusty niekiszonej, a takich raczej nie ma w ofercie do zamowienia/ kupienia a inne mi i dzieciom nie smakuja

Gość gość
a gdzie pracujesz ze w swieta w pracy bedziesz? w szpitalu czy stacji benzynowej?

Gość gość autorka
a jeszcze zrobie brukselke z orzeszkami na masle, przypomnialo mi sie jak reklame w tv zobaczylam

Gość gość
Hehe ja podobnie, wystarczylyby mi same pierozki, plus ewentualnie bigos, a ze jestem tradycjonalistka to zrobie makowiec, sernik, piernikowe ciasteczka, barszczyk i inne postne potrawy na wigilie plus jakies przekaski typu roladki z lososiem itd

Gość gość autorka
w szpitalu pracuje, ale mam dyzur tylko w wiglie na szczescie potem swieta wolne i sylwester pracujacy

Gość gość autorka
a te roladki z lososiem-podpowiesz jak robisz, tez lubimy wedzonego lososia

Gość tyvfcdfg
współczuje w sylwestra pracowac, a maz gdzie sie bedzie bawił sam? czy z dziecmi?

Gość gość autorka
maz bedzie dzieci bawil:-)

Gość gość
zona w pracy a maz sie z sasiadka bedzie bawil jak dziec***ojda spac tak sie wasza praca konczy

Gość gość
Roladki z lososiem, smaze nalesniki, smaruje serkiem twarozkowym z prYprawami wymieszan z kawalkami lososia, zawijam i kroje w male roladki.

Gość gość autorka
dzieki za przepis, pewnie sprobuje zrobic, moze a siadanie swiateczne, znalazlam jeszcze przepis na takie zawijane z serkiem almette i polane sokiem z cytryny, a co do meza i sasiadki, akurat w sasiectwie mamy tylko faceta ale dzieki za troske;-)

Gość gość
No tak mozna dac serek almette. Posmarowac nim nalesnik i roLozyc na to lososia, zawinac. Jest duzo wariantow.

Gość gość
Ja będę tylko z mężem i córka- 9mies. na Wigilię Zrobię standardowo Pierogi, krokiety- bo można zamrozić w razie czego jak dużo zostanie. Barszcz z uszkami, może jakiś bigos żeby był na drugi dzień. Jakąś sałatke, rybę i ciasto- może sernik. Nie będę nie wiadomo jakich śniadan robić. Zawsze można odgrzac to co zostanie, może śledzie bo mąż lubi, jakas pieczeń, wędliny i to wszystko. Myślałam też o gołąbkach ale w niedzielę robilam więc już nie będę powtarzać. To tak na szybko bo szczerze mówiąc jeszcze o tym za bardzo nie myślałam.

Gość maximeczka
Nas też jest czwórka. Ja, mąż, syn 7lat i syn 4 lata. Na Wigilię jedziemy do teściów i ja robię tylko barszcz i uszka. Oraz kupię chałkę. Na pierwszy dzień Świąt zaprosilismy nasze rodziny do siebie (ale nie na obiad tylko na późne popołudnie). I menu mam już z grubasza zaplanowane. Jeśli chodzi o obiad to będzie rosół z makaronem, pieczona kaczka z jabłkami i czerwona kapusta. Co do innych dań to na pewno zrobię bigos bo wszyscy bardzo lubią, paszteciki i do tego barszcz. Salatke sledziowa, salatke jarzynowa, rybke po grecku, upieke ze dwa rodzaje miesa i beda tak na zimno, rolada serowa i to chyba tyle. Z ciast sernik, makowiec, smietanowiec i murzynek. W drugi dzien swiat jedziemy do moich rodzicow na obiad.

Gość gość
my równiez jedziemy na wigilie do tesciow ja maz i córeczka ( 1 roczek) ale ja nie znam sie na przyrzadzaniu ryb jedyne co zrobie na wigilie to łamańce na deser. a o reszcie za bardzo nie myslalam napewno sałatka jarzynowa jakies miesko i wezme od was inspiracje bo pomysłów brak

Gość gość
ja robię mintaja z przepisu z gazetki z polomarketu pierogi z kapustą i grzybami obowiązkowo, do tego skusiłam się na te z jabłkiem i cynamonem też z polo a na drugi dzień świąt kaczuszka! (z przepisu z kwestii smaku) a kaczka tyż z polo, bo tania była a świeżo wygląda no i duża