Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Perfumy pierre fabien

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Kupi艂am dzi艣 , od babki sprzedaj膮cej na ulicy perfumy pierre fabien new york i milano za 39z艂 dwie sztuki. czy kto艣 z was mia艂 ju偶 te perfumy i czy s膮 one warte tych swoich 39z艂?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
dodam jeszcze ze na opakowaniu jest cena 49 euro za sztuk臋, w co nie wierz臋 za bardzo aby mog艂y tyle kosztowa膰, skoro sprzedaj膮 po 39 z艂 za dwie sztuki...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jola555
Witam! Dzisiaj r贸wnie偶 kupi艂am takie perfumy od pani i pana po 39 z艂.za dwie sztuki.Ale nie mam poj臋cia ile one tak naprawde kosztuj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja tez kupilam ale tylko paris za 20 zl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pracowa艂am w tej firmie i szczerz臋 mog臋 powiedzie膰 偶e 5 z艂 nie s膮 warte te perfumy. Zapach to rzecz gustu, mo偶e si臋 komu艣 podoba膰, jednak testery od perfum, kt贸re rozdaj膮 znacznie si臋 r贸偶ni膮. "perfumy" kt贸re s膮 sprzedawane nie utrzymuj膮 si臋 d艂u偶ej ni偶 15 min, te kolorowe brudz膮 jasne ubrania i potrafi膮 wywo艂a膰 alergi臋, a co najciekawsze czasami nawet zapach si臋 nie zgadza. Oczywi艣cie dla os贸b, kt贸re nie wiedz膮 to jest mo偶liwo艣膰 wej艣cia na stron臋 internetow膮 pierre fabien, skontaktowania si臋 z biurem oraz z艂o偶enia za偶alenia, co skutkuje oddaniem pieni臋dzy. Polecam zrobi膰 tak ka偶demu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skala123
Ja te偶 kupi艂am w dn. 26 lutego 2014 r w Milan贸wku pod sklepem Biedronka dwa pakowania za 39 z艂. Po sprawdzeniu w internecie stwierdzam, 偶e butelki r贸偶ni膮 si臋 od oryginalnych. 2 panie udawa艂y ankieterki i prosi艂y o ocenienie pr贸bek. Pono膰 w celu ustalenia ceny przed wprowadzeniem tych "perfum" Perre Fabien do du偶ych sieci sklep贸w perfumeryjnych. Czy takie dzia艂ania nie nosz膮 znamion przest臋pczych?. Zapach inny ni偶 w pr贸bkach i na 15 min. Czuj臋 si臋 oszukana.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
gdzie moge zg艂osi膰 reklamacje? kto艣 napisa艂 o tym zeby dzwonic ale nigdzie nie moge znale藕膰 ich numeru;/ czy ktos m贸g艂by go podac?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jedna z pa艅 pyta艂a o kontakt do nich - http://pierre-fabien.pl/kontakt/ Pracowa艂am tam przez miesi膮c - nie polecam. Niby wszystko fajnie i pi臋knie, ale to zwyk艂e oszukiwanie ludzi. Na pocz膮tku powiedziano mi, 偶e mam m贸wi膰, 偶e przeprowadzam ankiet臋, bo za 2 tygodnie perfumy maj膮 wej艣膰 na rynek - naiwna my艣la艂am, ze po 2 tygodniach dostan臋 nowy produkt i b臋d臋 robi艂a ankiety na inny temat - dopiero z pods艂uchanych rozm贸w dowiedzia艂am si臋 jak to naprawd臋 wygl膮da - d艂ugo zanim przysz艂am i d艂ugo po tym jak odesz艂am mieli wci膮偶 te same zapachy. Perfumy utrzymuj膮 si臋 jakie艣 15 min- godzin臋, w zale偶no艣ci od sk贸ry, testery s膮 mocniejsze ni偶 perfumy, a czasem s膮 dawane ca艂kiem inne, bo akurat zosta艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
I ja te偶 da艂am si臋 naci膮gn膮膰. Zapach perfum zupelnie inny niz zapach testeru. Ten moj wrecz smierdzi. 40z艂 wywalone w bloto. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 west33
studenci kt贸rzy chc膮 zarobi膰 pare groszy na utrzymanie siebie bo rodzice nie 偶yj膮 albo s膮 rozwiedzeni robicie afere a jak przez rok ca艂y ka偶dy nas okrada nie moge napisa膰 kto 偶e mamy takie pensje to ka偶dy jest zadowolony te偶 nie przynajmniej pr贸buj膮 zarobi膰 a nie jak 偶uje pod marketami daj dwa zyla z w贸zka i w dodatku 艣mierdzi mu z paszczy po alkocholu a twierdzi 偶e na bu艂ke zbiera to to jest ok chyba nie a dziewczyny s膮 bardzo mi艂e a niech sprzedaj膮 ten produkt bo jest ok ja jestem zadowolony z zapachu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 t_Byd_go艣膰
Witam. Pracowa艂em tam i powiem szczerze jak tam jest. Wszystkie pozytywne komentarze napisane s膮 przez zakompleksionych "w艂ascicieli firmy"(potwierdzone info)Firma Pierre Fabien w Bydgoszczy ma oczywi艣cie 艣mieciowa prowizja. Ka偶膮 je藕dzi膰 po okolicznych ( i nie tylko) wioskach i wciska膰 na si艂臋 ludziom podrabiane perfumy kt贸re nie s膮 warte nawet 5 z艂, oczywi艣cie za grube pieni膮dze, dlatego nic dziwnego 偶e nikt nie chce tego kupowa膰 a Ty dok艂adasz tylko do paliwa z w艂asnej kieszeni i nic nie zarabiasz. NIE WIERZ W 呕ADEN POZYTYWNY KOMENTARZ O TEJ FIRMIE !!!!! nikt kto pozna艂 "w艂a艣cicieli firmy" nie wypowie si臋 o nich przychylnie. AKWIZYCJA z wyj膮tkowo niekorzystnym oprocentowaniem dla pracownika. Nie wierzysz ? id藕 i si臋 przekonaj xD niestety wida膰 偶e Pan wkleja艂 jakie艣 opisy z literatury bo nie mo偶na nic normalnego napisa膰 o tej jego firmie...patrzy aby tylko wyzyskiwa膰 pracownik贸w. NIE POLECAM wsp贸艂pracy z Panem ktory prowadzi biuro w Bydgoszczy . To oszust, k艂amca i wyzyskiwacz. wsp贸艂czuje ludzi膮 tam pracuj膮cym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰_td_byd_
ciekawe ile os贸b na taka propagand臋 sie nabierze.... sztuczne wychwalanie firmy PF w Byd z dziadowskimi zapachami kt贸re wietrzej膮 po p贸l godziny... marketingowe chwyty z cena 49EURO na opakowaniu i 艣ciema ze sprzeda偶膮 5 czy tam 6 -krotnie ni偶sz膮... przeciez to zwyk艂e 艣mierdziuchy warte mo偶e dolara

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oszukana69
Witam ! we wtorek da艂am si臋 oszuka膰 m艂odej Pani w Inowroc艂awiu. Pani r贸wnie偶 podawa艂a sie za ankietera lecz na ko艅cu przedstawienia okaza艂o sie 偶e to nie chodzi o ankiete tylko o to 偶ebym wzie艂a i kupi艂a ten szajs! Uda艂o sie tej pani aczkolwiek zrobi艂am to ju偶 z lito艣ci bo najpierw mnie zaczepil jeden Pan ale na odpowiedz ze nie mam czasu nie nalega艂 ale te pani to sz艂a nawet za mna nie dajac mi nawet doj艣膰 do s艂owa... Co sie okaza艂o Pani nafaszerowa艂a mnie tyloma k艂amstwami 偶e a偶 nie mog臋 w to uwierzy膰 偶e tak da艂am sie nabra膰.. Czekam na tych Panstwa jeszcze raz w inowroc艂awiu bo pdobno czesto tam bywaja i jak zawsze ten sam manewr stosuja... Moja kolezanka juz dwa miesiace szukala po drogeriach tych perfum bo mia艂y niby za dwa tygodnie sie pojawic... pierwsze klamstwo, po drugie na kartoniku cena widoczna tez jest klamstwem, to 偶e to perfum to tez parodia jak na przodzie jest napisane woda toaletowa oczywiscie dla uwiarygodnienia pochodzenia po Francusku szkoda tylko 偶e kod na dole zaczyna sie od 5 co 艣wiadczy o produkcji Polskiej... Zgodnie z prawem Handlowym sprzedawca nie ma prawa wprowadza膰 klienta w b艂膮d i k艂ama膰 w 偶ywe oczy a wiec ja tego tak nie zostawie... sprawa na 100% znajdzie sie w sadzie tylko szukam ludzi ktorzy r贸wnierz zostali tak samo jak ja oszukani i beda zeznawac przeciwko tej zak艂amanej firmie. wszystkich zainteresowanych prosze o kontakt na maila bb69@onet.eu. Nie dajmy sie tak oszukiwac !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰td_byd_go艣膰
Zgadzam sie z Pania w 100% . To szczyt wszystkiego co sie wyprawia trzeba tego w艂a艣ciciela podac do s膮du.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰120614
Witam by艂am pracownikiem tej firmy ca艂kiem do niedawna ... Mog臋 powiedzie膰 tylko tyle LUDZIE NIE B膭D殴CIE tacy naiwni nie kupujcie tego g贸wna.! Na rozmowie,偶臋 to tylko ankieta nic wi臋cej a co si臋 okaza艂o ,偶臋 trzeba by艂o to wciska膰 ludziom dos艂ownie na si艂臋. To wszystko jest 艣ciema za te perfumy p艂aci si臋 z 2艂 za produkcje albo i to nie.! Ludzie ,kt贸rzy maj膮 zamiar i艣膰 tam do pracy darujcie sobie naprawd臋.! K艂ami膮 z drogeriami , z tym ,偶e 49 euro . Zapach utrzymuj臋 si臋 z 10 min . A wszystkie pozytywne opinie pisz膮 pracodawcy wiem co m贸wie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A_P_Byd_
Witam ... Zgadzam sie z opinia kolegi pracowalam tam 5 mies.temu i to jest jedna 艣ciema jak sie nie robi wynikow to nie ma sie kasy a za paliwo trzeba dac ;/ Szef nie jest zbyt mily jak ktos nic mu sie sprzeda i dlatego odeszlam z tej firmy jeden problem miej . Nawet ta firma nie ma prowizji tylko policja spisuje albo wlepiaja nam mandaty ... Nie dajcie sie nabrac na takie piekne ogloszenia w gazetach lub w interneci . BADZCIE ROZWAZNI.. jak nie chcecie aby was lubie wyzywali od z艂odziei.!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gregus
Dzi艣 w Toruniu te偶 da艂em si臋 nabra膰. Scenariusz ten sam. Ankieta, kt贸ry lepszy zapach, bo za dwa tygodnie b臋d膮 w sklepach i akurat mia艂em okazj臋 trafi膰 super okazj臋 bo co dziesi膮ta osoba mo偶e naby膰 za flakonik nie za 39 EURO tylko za 59,90. Nie by艂em zdecydowany wi臋c dziewczyna szybko dorzuci艂a zapach damski. 艢pieszy艂em si臋 wi臋c szybko zdecydowa艂em si臋 kupi膰 za te 59,90 PLN te dwa flakoniki (m臋ski i damski). No i jak szed艂em zacz膮艂em rozmy艣la膰. Jeden flakonik mia艂 niby kosztowa膰 39 EURO a tu taka przebitka. No nikt filantropem nie jest. No i ta prezencja opakowania. TANDETA!!! Wi臋c po jakim艣 czasie wraca艂em i na deptaku zasta艂em jeszcze t臋 dziewczyn臋 i poprosi艂em j膮 o zwrot pieni臋dzy. ODDA艁A. Ja jej odda艂em towar a ona mi pieni膮dze. I teraz jestem zadowolony. Nie lubi臋 by膰 oszukiwany.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 td_byd_go艣膰
Zgadzam sie z Panem to tandeta inna firma sprzedaje za 39,90pln wiec podobnie jak oni to jest 艣miech na sami trzeba zrobic z tym porzadek nie moze tak dalej byc ..!!!

Udost臋pnij ten post

Witam. Jestem pracownikiem tej firmy i uwa偶am, 偶e powy偶sze wpisy wymagaj膮 sprostowania. Po pierwsze szef jest bardzo zaanga偶owany w 偶ycie firmy. Wynagrodzenie jest p艂acone zawsze na czas. Je艣li wida膰, 偶e dana osoba anga偶uje si臋 w prac臋 nigdy nie pozostawia tego bez echa i docenia takiego pracownika. W firmie panuje sympatyczna atmosfera. Jest weso艂o i mo偶na naprawd臋 dobrze zarobi膰. Oczywi艣cie handel to nie bran偶a,w kt贸rej ka偶dy mo偶e si臋 wykaza膰. Powy偶sze wpisy pochodz膮 od os贸b, kt贸re zosta艂y zwolnione za niew艂a艣ciwe zachowanie, a teraz si臋 mszcz膮. Maj膮 czelno艣膰 wypisywa膰 wszystkie te k艂amstwa, w momencie kiedy same wiod艂y prym w oszukiwaniu ludzi. W firmie panuj膮 konkretne zasady, kt贸rych si臋 nie 艂amie. Spo偶ywanie alkoholu, oraz innych u偶ywek nigdy nie b臋dzie tolerowane!. Niestety przychodz膮 osoby, kt贸re podpisuj膮 si臋 pod tym, a w praktyce ci臋偶ko im si臋 do tego zastosowa膰. Przychodz膮 pewne siebie, cwane, uwa偶aj膮, 偶e zdob臋d膮 przychylno艣膰 koleg贸w w pracy stosuj膮c na nich swoje psychologiczne metody, zdobywaj膮 ich zaufanie, a nast臋pnie buntuj膮 ich przeciwko pracodawcom, zamiast by膰 wdzi臋cznymi, 偶e dosta艂y mo偶liwo艣膰 zarobienia dobrych pieni臋dzy. Je艣li chodzi o perfumy - ludzie nie r贸bcie problemu, tam gdzie go nie ma. Ka偶dego dnia jeste艣cie manipulowani przez telewizj臋. Wydajecie pot臋偶ne pieni膮dze w centrach handlowych na ubrania, kt贸re s膮 sprowadzane z Chin za grosze. Wystarczy metka z logiem firmy, 偶eby艣cie p艂acili za nie kilkadziesi膮t razy wi臋cej. To si臋 dopiero nazywa naiwno艣膰, bo tak naprawd臋 dobrze o tym wiecie! Ko艣ci贸艂, s膮d i w艂asne pa艅stwo - w tych instytucjach nale偶y dzisiaj szuka膰 niesprawiedliwo艣ci w pierwszej kolejno艣ci- oni najbardziej krzywdz膮 i oszukuj膮, a nie w studentach, kt贸rzy zarabiaj膮 na studia. Tak膮 maj膮 prac臋. Nikogo nie okradaj膮. Wasze w艂asne banki okradaj膮 was w ci膮gu 偶ycia na miliony, a wy robicie afer臋 o 20 z艂 za perfumy, kt贸re i tak si臋 Wam podoba, bo przecie偶 zanim go kupicie jeste艣cie nim popsikani i sami przyznajecie, 偶e s膮 naprawd臋 艂adne. Skoro narzekacie na tych student贸w to dajcie im prac臋! Sami doskonale wiecie jakie s膮 realia w Polsce. Przypomnijcie sobie w jaki spos贸b swoj膮 karier臋 zawodow膮 zaczyna艂o wielu z was! I dla jasno艣ci dodam, 偶e mamy zakaz k艂amania!!! Wszystkich si臋 jednak nie upilnuje. Ka偶demu zale偶y na sprzeda偶y. Nawet Pani w spo偶ywczym powie, 偶e kurczak, kt贸rego chcecie kupi膰 jest 艣wie偶y, a swoja prac臋 zaczyna godzin臋 pr臋dzej od mycia go pod wod膮 p艂ynem do naczy艅, 偶eby 艂adniej wygl膮da艂. Tak wi臋c zanim zaczniecie kogo艣 os膮dza膰 zastan贸wcie si臋 czy to Wy nie wyrz膮dzacie komu艣 wi臋kszej krzywdy niesprawiedliwym os膮dzaniem!!! 艢mieszna jest dla mnie osoba, kt贸ra zbiera e-maile od ludzi, 偶eby i艣膰 z takimi pierdo艂ami do s膮du. 艢wiata cz艂owieku nie zbawisz. Je艣li tak bardzo chcesz walczy膰 o sprawiedliwo艣膰 i jeste艣 tak sprawiedliwy, a wszystkich traktujesz jednakowo i nie robisz wyj膮tk贸w to podaj do s膮du 90% firm w tym kraju! NIE ZAPOMNIJ O SWOJEJ!!! Powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 td_Byd_go艣膰
I tak trzeba zrobic z tym cos ! nie mozna tak pomiatac ludzmi na lewo i prawo my nie jestesmy murzynami trzeba mie膰 w艂asna godno艣膰 ! Z ta firma w Bydgoszczy PF trzeba zrobic porzadek..!!!!! NIE IDZCIE TAM DO PRACY !!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pierdy Fabiana :D ale macie gust :p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te perfumy to dziadostwo wogole sie nie trzymaja i dotego 艣mierdza ... lepiej tego nie kupujcie ludzie!!! najgorsza firma jakom znam i ta cala atmosfera nie da sie pracowac w niej przez szefa ;/.. NIE DAJCIE SIE NABRAC NA MILE SLOWKA PANA KTORY PROWADZI ROZMOWY LUB PANI TAM Z FIRMY PF...!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰909090
Nie wierzcie w ani jedno s艂owo co pisz膮 dobrego na temat tej firmy ! Jedna wielka 艣ciema. I kto艣 tu napisa艂 偶e pracownikom nie wolno k艂ama膰 tak...to dlaczego na prezentacji kt贸ra Szef tej firmy ka偶e sie nauczy膰 na pami臋膰 jest napisane 偶e perfumy wchodz膮 za 2 tygodnie do drogerii ? dlaczego tam jest napisane ze wytrzymuja na sk贸rze od 8-12h ? Pracowa艂em tam kiedy艣 i widze 偶e bez zmian... Tak szef daje zarobic nie powiem ale w jaki spos贸b ? wciskaj膮c ludzi膮 szajs? czy przeprowadzajac ankiety ? bo ja mialem byc tylko ankieterem a co bym zarobil zbierajac tylko same opinie ? nic... i takie manipulowanie u szefa tej firmy jak to opisal wy偶ej bo to na 100% jego s艂owa to niech on lepiej zachowa dla siebie bo kurczaka Pani w sklepie sprzedaje legalnie a pracownicy firmy pf sprzedaja to w miejscach niedozwolonych na parkingach przed marketami. Ludzie tu nie chodzi o to 偶e kto艣 wyda艂 pieniadze bo to du偶 nie jest tylko chodzi o to 偶e dali艣cie si臋 oszuka膰 i dali艣cie zarobi膰 Szefowi firmy PF...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 WS85
W tej firmie pracowa艂a moja Kobieta. Nie powiem nigdy z艂ego s艂owa na szefa nie powiedzia艂a albo na to 偶e nie p艂aci bo tak nie jest wynagrodzenie zawsze na czas i koles ponoc calkiem normalny. Tak jak wyzej kto艣 napisa艂 w firmie jest mi艂a i sympatyczna atmosfera tylko szkoda ze jeden na drugiego donosi...Mo偶e i powy偶sze wpisy pisz膮 byli pracownicy ale to chyba oni najwiecej wiedza na temat tej firmy i chyba normalne ze teraz moga juz sie wypowiedziec skoro juz tam nie pracuj膮..O alkocholu i u偶ywkach nigdy nie s艂ysza艂em wiec nic nie moge w tej kwesti powiedziec.. mszczenie sie hmmmm mo偶e jak szef komu艣 zaszed艂 za sk贸re to kto艣 sie m艣ci albo jak kto艣 ma odwage sie odezwac to sie odzywa tylko szkoda ze tak pozno... Nie wiem co kto艣 ma na my艣li pisz膮c 偶e w tej firmie idzie zarobi膰 dobre pieni膮dze.. hehe to jaki艣 偶art! A wracaj膮c do tematu tych niby perfum. Kto艣 napisa艂 偶e jeste艣my manipulowani przez tv tak manipulowani, a nie ok艂amywani...i szczerze wole kupic podr贸b臋 nawet i ubra艅 z przyszyt膮 metk膮, ale mam na to paragon i moge zwr贸cic.. mam pewno艣c gdzie kupi艂em i za ile a tu dowiaduje sie ze za 2 tygodnie bedzie w sprzedazy i co... hehehe to jest juz klamstwo... Szef teraz ca艂膮 wine pr贸buje zwali膰 na biednych student贸w tak.. to jest Chore! Niech lepiej zwija ten biznes bo to dlugo ju偶 nie potrfa. Z tego co wiem to sprawa firmy pf juz jest w mediach i nawet slyszalem o jakims tajniaku z uwagi:D a co do bank贸w mo偶e i nas okradaj膮 ale tez i daj膮 zarobi膰, u艂atwiaj膮 偶ycie i pomagaj膮 w trudnych sytuacjach...a te perfumy ktore jak szef napisal sie panstwu podoba艂y to byly zupelnie inne... testery znacznie sie r贸偶nia od tych szajs贸w w tych badziewiastych kartonikach... osoba sprzedajaca perfumy od ok 15 lat wycenila mi to na 3 z艂 :) Najlepiej wszystko zwali膰 na Polske i realia, ale jak ka偶dy tak b臋dzie my艣la艂 to jak w tym kraju ma by膰 lepiej? no jak ? Nie dajcie sie ludzie nabiera膰 na te oszustwa i po prostu nie kupujcie tych wod toaletowych... WS

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TG
Wiadomo艣膰 do u偶ytkownika horest.... nie b贸j si臋 Krzychu to nie ja to pisze... tak偶e te aluzje to zachowaj dla siebie i nie p艂aszcz si臋 偶e taki uczciwy jeste艣... jeszcze jedna aluzja na m贸j temat tu albo dowiem si臋 od kogo艣 to wtedy si臋 zdenerwuje... i Ty wiesz i ja wiem 偶e w s膮dzie przegrywasz... i nie 艣ciemniaj tu ok ? bo sam sobie robisz antyreklame... TG

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 td_Byd_
Po prostu szok jak czyta sie te wypowiedzi tutaj..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 td_byd_
Najlepiej ostrzec ludzi i dac ta sprawde do Gazet ..!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 bdg
艣wi臋te s艂owa! Im szybciej tym lepiej zanim wi臋cej ludzi da si臋 na to nabra膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
:)to tego nie da sie wytlumaczyc w ogole chyba ale to sa wspaniale perfumy no 555 www.youtube.com/watch?v=2DUpkLLyS0Y

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te osoby ktore pracowaly w tej Firmie PF lub wiedza o niej wiecej wypowiadajcie sie !!

Udost臋pnij ten post