Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to możliwe że żyje bez religii i jestem szczęśliwa

Polecane posty

Gość gość

a wierzący wiecznie robią z siebie męczenników i sa nieszczesliwi ? Czasami słucham radia Plus (profil katolicki, pasuje mi ich muzyka) i czesto slysze telefony do redakcji i smsy do ksiedza, mam wrazenie ze katolicyzm = cierpienie, ciągle wyrzeczenia, ciagłe wmawianie sobie grzechów, ciągla pokuta i prosby o zbawienie. Sory za slowo, ale czy ci ludzie sa sprawni na umysle ? Dlaczego nie potrafią cieszyc sie zyciem tylko narzucają sobie sztuczne kajdany a potem placzą, ze swiat jest straszny ? Kazdy pracuje na to jakie ma zycie, zamiast wziac sie w garsc latwiej chyba jęczeć :O

Gość noc sw bartlomieja
z twoich wypowiedzi wynika ze religie to najwieksze zlo tego swiata :D

Gość gość
Nie chciałam zeby tak to zabrzmiało :D po prostu mysle, ze religie powstały po to by wiekszosc ludzi nie zwariowała :D taka darmowa grupowa terapia :D

Gość to jajajajajaj
diabeł da Ci wszystko czego potrzebujesz zebyś tylko nie zaczęła wierzyć w Boga, a Bóg da Ci wszystko co potrzebne jest aby sie zbawic a nie bawic

Gość gość
to jajajajajaj - tego własnie nie lubie :O wmawiania mi szatana w mojej głowie :D

Raczej głównym celem powodem stworzenia zorganizowanych religii było utrzymanie władzy. Bardzo często władca nawet jak nie pełnił funkcji duchowych to był przez bogów "mianowany" na bycie panem i dlatego należało mu być posłusznym :P ­ Osoby religijne prócz realnych problemów mają do tego te duchowe. Może stad takie wrażenie :P Chociaż nie można wrzucać wszystkich do jednego wora ;)

Nigdy za mało na tym świecie dusz zabłąkanych, grzeszników nieskruszonych. Synów i córek wyklętych.

Gość gość
Religia + władza zawsze były ze soba powiązane. Teraz tez tak jest, inaczej kościół nie pchałby się tak mocno do polityki. Islam to jeszcze lepszy przykład.

Gość gość
Ja wierze ze po smierci wszystko sie wyjasni i dowiemy sie o co kaman. I jesli Bog istnieje to ja wole byc po jego stronie, a nie przeciwko niemu.

I jesli Bog istnieje to ja wole byc po jego stronie, a nie przeciwko niemu Jesteś po mojej stronie? Nie sądzę.

Gość gość
co ty fubu znowu pierniczysz ?

"I jesli Bog istnieje to ja wole byc po jego stronie, a nie przeciwko niemu." Nie kłóci się to z myśleniem, że bóg jest taki wspaniały, pragnący dobra i w ogóle? Skoro uważasz, że ważniejsze jest wiara i wielbienie go? ­ Ileś lat temu niektórzy też woleli stać po stronie zomo bo ono ewidentnie istniało :P

Jeżeli nawet istnieje Bóg, to człowiek nigdy nie stał po jego stronie. Człowiek jest z natury zły, co jakoby implikuje stworzenie człowieka przez szatana, a nie Boga

dziwne to pytanie. dla każdego szczęście to co innego. religia nie ma na celu (podkreślam: celu, nie musi on wypalić) czynienia człowieka radosnym i beztroskim w każdym momencie życia. religia jedynie ma C***omóc w określeniu siebie względem Boga i względem innych, ma Ci zapewnić dobry kontakt z Bogiem i z innymi, z którymi kiedyś masz nadzieję (jeśli byłabyś wierząca) dzielić Niebo. natomiast nie zmienia to faktu, że szczęście jest kwestią indywidualną i każdy osiąga je w indywidualny sposób i inaczej je interpretuje.

Gość gość
A ci, ktorzy nie sa po stronie Boga to co ? do piekła ? ah to strasznie ;) zwłaszcza dzieci..masz chodzic do kosciolka bo bozia bedzie zła ;) jeszcze pamietam jak mi babcia od malego prała mózg, w wieku 8-10 lat zaczelam zadawac niewygodne pytania, ciekawilo mnie najbardziej skad sie wzieli wszyscy ludzie skoro Bóg stworzył tylko Adama i Ewe i dlaczego przedstawia sie ich jako białych a nie murzynów czy azjatów. Albo indianie..oni nie sa dziecmi bozymi ? :D

no patrzcie :) ja żyję bez religii , żyję z wiarą w Boga i też jestem szczęśliwa :) jak ot możliwe ?:D

Gość gość
krwawa - człowiek z natury jest drapieżnikiem a one nie są dobre jak owieczki. Poza tym człowiek ma dwie twarze, da sie to zauwazyc. Jedna połowa twarzy rózni się od drugiej polowy, ta zła strona i dobra. Nie wiem czy to kolejne bzdury pseudonaukowców ale sama sprawdz.

Nie krwawa,nie dlatego,że ja tak mówię, ale chociażby dlatego,że od 200 ponad lat nie było na świecie dnia bez jakiejś wojny

Gość gość
"Człowiek jest z natury zły" Bo? Bo Ty tak mówisz? ­ nie , bo ty tak pokazujesz

Gość gość
Jak ja lubie dyskusje w ktorych kazdy jest expertem :) Az miło czytać.

Gość gość
allium - a jak to możliwe, ze pojawiasz się zawsze wtedy gdy na kafe jest temat o wierze/Bogu etc ? :O Kolejny nolajf jak ''Merkaba'' - pajac, który jest chory psychicznie i wkleja teksty z neta a gdy juz cos napisze, to same błedy :O

(26) A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi! (27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. (28) Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi. (Ks. Rodzaju 1:26-28, Biblia Tysiąclecia) Z ludzi tylko Adam i Ewa zostali stworzeni - cała reszta urodzła sie .:)

boi mnie mało interesuję tematy o kto z kim i ile razy czy rozmyślania o kolorze włosów w tyłku :)

Gość gość
allium - a kto urodzil reszte ? spadli z nieba ?

WTF? Drapieżniki są złe? :D I ludzkie ciało NIE JEST SYMETRYCZNE. Ale się uzupełnia, wobec czego żadna ze stron nie jest lepsza/gorsza itd. ­ Macie chyba problem z ogólnym porządkiem tego świata skoro przetrwanie gatunku, w ramach tego co danemu gatunkowi udostępniła ewolucja, jest złe. ­ Wojna = walka o przetrwanie (tak, ropa to kasa, a kasa to dziś przetrwanie :P) Zwierzęta też walczą o terytoria. A to, że jedne osobniki są w stanie kierować większymi grupami to już kwestia własnie owego wyposażenia ewolucyjnego.

allium - ja nie widzę w tym fragmencie deklaracji Boga, że nie stworzy nikogo więcej:O chyba można dyskutować tylko o tym co Bóg zrobił, a nie, czego nie zrobił.

jak to kto urodził resztę ?:) skoro jest mężczyzna i kobieta ..................dalej mam tłumaczyć ?:D