Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zebranawybiegu

mam 17 lat i jestem w ciąży

Polecane posty

Gość gość
Ale w ciąży wszystko się zmienia. Niektóre kobiety mają anemie ciążową. Normalnie jak w ciąży nie jesteś zmienia się w zależności od odżywiania, stresu i jak zrobisz raz na 5 miesięcy różnicę widać a co dopiero w ciąży.

Gość goscuyy
Wyobraź sobie, ze w wieku.17 lat bylysmy mądrzejsze bo wiwdzialysmy, ze seks moze.oznaczac ciaze i nie bzykalysmy sie po latach. A ze poszlas w 7 miesiącu do lekarza i zdrowe dziecko masz, to dziękuj Bogu. Moja znajoma cbodzila do lekarza regularnie i dziecko chore. Wiedzia szybki i mozna bylo kontrolować, ustalać.leczenie. A badania robi się co.miesiac różnego rodzaju. W ciąży infekcje są bardzo częste i trzeba wszystko kontrolować.

k***a ruszylam d**e jak bys chciala wiedziec tyle ze moja mama pracuje w godzinach kiedy tez chcieli mnie przyjac tak trudno to pojac? akurat moja mama pracuje tak ze nie ma jak sie wyrwac nawet na chwile a co juz wziasc wolne poprostu nie ma czasu. a ja jezdzilam pytalam w kilku klinikach i co slyszalam tylko ze musze byc z prawnym opiekunem

Gość gość
przestań pieprzyc głupoty, jesteś w ciaży, więc każdy lekarz ma obowiązek cię przyjąć i zbadac, więc juz teraz nie ściemniaj

Gość gość
To idź k***a do zwykłej przychodni na NFZ

Gość gość
Haha weź dziewczyno sobie nie żartuj . Prawnym opiekunem ? Ciekawe że od 17 lat możesz przed sądem odpowiadać a do lekarza nie możesz iść ?

Gość goscuyy
Zresztą mozesz isc prywatnie to sie mamuśka wyrwie wieczorem. U mnie lekarze przyjmują prywatnie nawet do godziny 22. Tylko nie pisz, ze kasy nie masz.na prywatnego :D:D

Gość gość
a sadziłaś, że cie ktoś za głupotę po główce pogłaszcze? każdy ci tu pisze, żebyś szła do lekarza, a ty dalej masz to w d***e

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] goscuyy Wyobraź sobie, ze w wieku.17 lat bylysmy mądrzejsze bo wiwdzialysmy, ze seks moze.oznaczac ciaze i nie bzykalysmy sie po latach. A ze poszlas w 7 miesiącu do lekarza i zdrowe dziecko masz, to dziękuj Bogu. Moja znajoma cbodzila do lekarza regularnie i dziecko chore. Wiedzia szybki i mozna bylo kontrolować, ustalać.leczenie. A badania robi się co.miesiac różnego rodzaju. W ciąży infekcje są bardzo częste i trzeba wszystko kontrolować. X chodzenie do lekarza nie gwarantuje tego, ze dziecko będzie zdrowe i na odwrót. Nie mówię, ze to było madre z mojej strony- miałam w końcu 17lat, ale nie można demonizować tego a tak, ze późno, bo jednak statystycznie dzieci chorych rodzi się niewiele w stosunku do zdrowych. A wy robicie z tego większe halo niż palenie czy chlanie w ciazy :o I co? Myślisz, ze my nie wiemy skąd dzieci się biora? Stare krowy po 40 wpadają- i co? też niby nie wiedzą? Antykoncepcja zawodzi niestety. Czy się ma lat 17 czy 30 czy 40 to każdy stosunek z zabezpieczeniem może się skończyć ciążą. Poza tym nie znam ani jednej osoby, która by choć raz nie poszła na żywioł chociaż na minutkę stosując seks przerywany- zaś znam ok 5 osób, które w ten sposób wpadły.

Gość gość
do goscia z 13.34- czy ty potrafisz wyłapać sens tego, o czym tu piszemy? bo komentarzy o wpadce prawie nie było

Gość gość
więc bierz ta kasę, d**ę w troki i zapierdzielaj natychmiast, bo do prywatnego gabinetu mamusi nie potrzebujesz

kurcze to tez nie jest tak ze ja sie nie zabezpieczalam wlasnie o to chodzi ze sie zabezpieczalam znam dziewczyny mlodsze odemnie ktora byala w ciazy i palila pila nawet marusie palila do lekarza nie poszla ani razu i zdrowa corcie ma wiec chyba nie jestem az tak bardzo zagrozona skoro nic zlego dziecku nie robie nie zazywasz szkodliwych substancji i wogole

Gość gość
i tak to właśnie jest...ja mam 27 lat i jestem w pierwszej ciąży i martwię się, czy będzie wszystko w porządku. jestem w 7 tygodniu i idę dziś drugi raz do lekarza z wynikami moczu,krwi,glukozy i grupa krwi. Kobiety martwią się,dbają o siebie, robią wszystko by ich maleństwo przyszło na świat zdrowe a niektóre kobiety (sory,ale przeważnie bardzo młode- oczywiście nie wszystkie :) ) nie chodzą do lekarza, palą, nie robia badań i urodzą zdrowe dzieci i co najgorsza niektóre porzucaja swoje maleństwa w smietnikach. a inne kobiety wszystko by oddały żeby miec w ogóle dziecko....

Gość gość
No i tu się mylisz ja też nie paliłam nie piłam. Odpoczywałam dobrze się odżywiałam a jednak poroniłam. I co ty na to ?

Gość goscuyy
No wlasnie nikt nie pisze o wpadkach, ze jest glupia bo ma 17 lat i w ciąży. Zdarza sie! Tu sie oburzają wszyscy bo sie dziewczyna wykręca od kontroli j lekarza! Wiadomo, ze mozna sie badać i dziecko chore, ale po to wymyślono zawod ginekologa poloznika, żeby zminimalizować ryzyko choroby, niewiedzy itd. Po to są badania w ciąży, żeby wiedzieć co i jak i najlepiej przygotować siebie i dziecko do życia. Unikając lekarza tylko dzialamy na szkode - juz pal sześć swoja- ale dzieciaka.

Gość gość
Co Wy z tymi wpadkami, antykoncepcją i innymi głupotami. Ameryki nie odkrywacie. Jedna radzi sobie lepiej i dziecku nic nie brakuje materialnie, druga siedzi na garnuszku rodziców nie kończy szkoły itp zależny od człowieka. To jest sprawa dalsza. Teraz najważniejsze jest to, żeby poszła do tego lekarza. Nie dostaniesz żadnych pieniędzy od państwa jeśli nie jesteś pod opieką lekarza przez okres ciąży. I tak dziecko może urodzić się zdrowe ale może i chore to tak trudno zrozumieć? Trochę wyobraźni ludzie. Nawet ona sama może mieć kłopoty zdrowotne i nawet nie wie. Jak ktoś Ci napisze coś ostrzej to się nie gniewaj autorko tylko przyjmij do siebie i idź do lekarza.

Gość goscuyy
A skąd wiesz ze nie jestes zagrożona? Bo kolezanka tak miala? Kolezanka pojedzie po pijaku 100km i nic sie nie stanie, a ty wsiądziesz po piwku i nie zdążysz auta na ulice wyprowadzić i zabijesz kogoś.

Gość gość
dziewczyno patrz na siebie a nie ma przykład młodszej kolezanki bo jej najwyraźniej sie poszczęściło, tobie nie musi. w ogole nie wiem po co ta dyskusja, bo mam wrazenie ze ty nadzwyczajnie nie chcesz isc do lekarza bo masz co chwile jakies wymowki, to musisz z mama, mama nie ma czasu, to nie wiesz gdzie....boze. ogarnij sie i naprawde pomysl w tej chwili o dziecku a nie o tym co powiedza inni. powodzenia, oby dziecko bylo zdrowe.

Gość gość
Autorko życzę C***owodzenia i aby twoje dziecko było zdrowe. Jestem w 28 tc do 15 tc nic się nie działo a od 20 tc leżę na patologii ciąży bo były super wyniki do 15 tyg. Ciąża przebiegała książkowo. A teraz leżę i o ruszeniu się z łóżka mogę pomarzyć tylko że ja się badalam od samego początku ciąży. Więc popukasz się może w czoło jak się coś w końcu stanie jak Cię ból sprowadzi na ziemię bo będzie się coś działo.

Gość gość
gość i tak to właśnie jest...ja mam 27 lat i jestem w pierwszej ciąży i martwię się, czy będzie wszystko w porządku. jestem w 7 tygodniu i idę dziś drugi raz do lekarza z wynikami moczu,krwi,glukozy i grupa krwi. Kobiety martwią się,dbają o siebie, robią wszystko by ich maleństwo przyszło na świat zdrowe a niektóre kobiety (sory,ale przeważnie bardzo młode- oczywiście nie wszystkie usmiech.gif ) nie chodzą do lekarza, palą, nie robia badań i urodzą zdrowe dzieci i co najgorsza niektóre porzucaja swoje maleństwa w smietnikach. a inne kobiety wszystko by oddały żeby miec w ogóle dziecko.... X i to jest właśnie głupota. W ciąży jest i zamiast się cieszyć skoro nic złego się nie dzieje to portkami trzęsie :o To jak Ty masz zamiar dać sobie radę psychicznie z dzieckiem, które: nabije sobie 100 guzów, stłucze kolano 1000 razy, naje się piache zapewne z kocią kupą, przy pływaniu opije się wody z jeziora albo w basenie chlorowanej :D do tego pewnie spadnie z huśtawki, złamie coś sobie itd, itp Nie Tobie oceniać komu się należy dziecko chore, komu zdrowe a komu w ogóle się nie nalezy. Zacznij oceniać siebie, bo jak czytam o tym robieniu w portki w 27tc to naprawdę zastanawiam się jak Ty to dziecko z takim przewrażliwieniem wychowasz

Gość gość
wy się tak o ciąże autorki nie martwcie :D Życie pokazuje, ze najcześciej chore dziec****oronienia, problemy z donoszeniem występują u starszych matek i w dodatku u tych co bardzo chcą mieć akurat dziecko- złośliwość losu ;) z wpadki zazwyczaj rodzą się bardzo zdrowe dzieci :)

Gość gość
do gość z 13:42 sorki, zapomniałam dodać że takie sytuacje się też zdarzają- i to nie rzadko. dlatego tez się martwię bo to mnie może spotkać. Niestety tak sie dzi9eje niezaleznie od nas. w najblizszej rodzinie tez maiłam takie przypadki, żadna z kobiet nigdy nie palila, dbaly o siebie i poprostu poroniły. chodzilo mi o to ze niektore kobiety dmuchaja,chuchaja dbaja i poronia a niektore maja wszystko w d***e i donosza ciaze.

Gość gość
Ale nie porównuj się do innych matko nie rób z siebie dzieciaka! Jak Ci nie zależy to nie idź tylko później nie płacz jak urodzisz chore dziecko i po lekarzach będziesz biegała a dziecko będzie się męczyło. Wady w rozwoju płodu mogą się pojawić na każdym etapie ciąży. Już nie piszę o skrajnych przypadkach jak Zespół Downa ale jest wiele innych chorób do wykrycia na usg. A potem płacz i takie gadanie "a moja koleżanka..." może miała szczęście i tyle każdy ma inny organizm! Kobiety we wczesnej ciąży leża na patologii i są zdrowe i dbają o siebie. Zresztą dbasz - tak się Tobie zdaje bo badań nie robiłaś. A jak masz problem z tarczycą, toksoplazmozę, anemię, cukrzycę co mama stwierdziła, że nie masz? Takie gadanie. Nikt Cie nie badał i nie wiesz czy Ty i dziecko jesteś zdrowa taka prawda. A to, że jesteś młoda nic nie gwarantuje niestety.

Gość gość
I tu Cię zaskocze bo ja mam 20 lat dziecko jest z wpadki a ja leżę na patologii ciąży.

Gość gosc Lumiaaaa
czy Ty jesteś glupia? czujesz ruchy dziecka chociaz? co z tego że o siebie dbasz, a jeśli dziecko jest chore (pftu pftu) albo coś?! zero badan krwi, zero badań dziecka, zero usg, dur na dziewczyno nie chodzi o Ciebie ani o twoj strach ale dziecku mozesz powaznie zaszkodzic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

czekam wlasnie na odpowiedz z cetrum zdrowia mama i ja czy jest mozliwosc wizyty bez opiekuna w wieku 17 lat pewnie bedzie trzeba tez z opiekunem ale i tak pojde sama

Gość gosc Lumiaaaa
a kto Ci to powiedział że z mama trzeba? chyba to sama wymysliłaś bez pytania lekarza co? poza tym jest mnóstwo ginekologów we Wrocławiu jak nie jeden to inny jak nie drugi, trzeci to dwudziesty, będąc w ciazy przetrząsnełabym pół wrocławia żeby się dobić do kogokolwiek!!!!!!!!!!!!!! Powiem Ci tak, mam 22 lata i od 16-17 roku życia chodzę do ginekologa, nigdy nikt mi nie powiedział bym przyszła z opiekunem!!!!