Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mi98765

HIGIENA malucha porady

Polecane posty

Gość mi98765

dziewczyny chcialabym sie dowiedziec jako swiezo upieczona mama jak dbacie o higiene waszych maluchów . napiszcie prosze jakie czynnosci codziennie przy nich wykonujecie od chwili narodzin tak aby mozna bylo czerpac wzajemnie od siebie porady

Gość lilkas
pracuję w laboratorium kosmetycznym, w którym robimy i badamy produkty dla dzieciwięc może coś podpowiem. Po pierwsze noworodka wysatrczy kąpać co 2 dzień (nie brudzi się tak jak dorosły, wystarczy codziennie przymyc mu pupę i buzię), do mycia stosować 1 produkt obojętnie jaki może to być nawet mydełko w kostce, albo delikatny płyn dla niemowąt (skóra noworodka absolutnie nie potrzebuje takiego nawilżania i natłuszczania jak dorosłych), w żadnym wypapadku nie stosować oliwki (zatyka pory,aby zmyć ją ze skóry dziecka trzeba by go szorować gąbką z detergentem). No i teraz zaskocze wszystkie mamy, nie polecam Oilanu i Oilatum nie wiem czy wiecie są one właśnie na bazie oliwki czyli pochodnych ropy naftowej. Co do badań IMiD czy CZD które często widnieją na opakowaniach, to mozecie wierzyć albo nie, ale taki znaczek się kupuje, placi się za to kupę kasy, a panie w IMiDzie maja pojęcie o produkcji kosmetyków rodem ze średniowiecza

Gość mi98765
a czy buzie wystarczy codziennie przemywac woda?- czy czyms jeszcze smarujecie

Gość gość
przegotowaną wodą na waciku-bo można tym też przemywać oczka lub chusteczkami nawilżanymi, ale wtedy oczy juz osobno przegotowaną wodą lub solą fizjologiczną

Gość gość
Jak ja z jakiś względów takiego leżącego niemowlaka 1 dzień nie wykąpałam to po prostu czuć od niego było, że nie umyty. Starsze niemowlę można spokojnie kąpać co drugi dzień jak się akurat czymś nie upaprze, ale leżące dla mnie koniecznie trzeba wykąpać. Chusteczki nie dają poczucia czystości. Takiemu małemu albo się uleje i poleci za ucho, czy w fałdy pod szyją, coś z pieluszki wyleci, czy zwyczajnie takie małe często się poci. Chusteczki, czy waciki z mydłem tylko maskują ten brud :O Mam 2 dzieci i nigdy nie zrozumiem poglądu, że takie małe dziecko się nie brudzi. Brudzi się i to bardziej niż te starsze!

Gość Milenisko
ja też nie kąpię codziennie, tyłek i fałdki myję chusteczkami, a co 2 dzień kąpię. Dziecko mi jakoś nie śmierdzi. Pierwsze dziecko tak kąpałam dzień w dzień, smarowałam kremikami, balsamami itd i ma AZS. Lekarz na wstępie powiedział, że uszkodziłam warstwę ochronną naskórka przez nadmiar mycia.

Gość gość
Co za logika, przemyjesz codziennie watą z mydełkiem to nie mycie, ale w wodzie z odrobiną tego samego mydła to już mycie i nie można codziennie:P

Gość gość
Jak córka skończyła miesiąc to kąpałam ją co dwa dni w naparze z rumianku. Buzię, uszy, nosek i okolice intymne przecierałam osobno wacikiem zanim włożyłam małą do wanny. Przez pierwszy miesiąc smarowałam olejkiem nagietkowym weleda a po skończonym miesiącu już niczym, jedynie pupę oliwą z oliwek a potem maścią słonecznikową (nigdy nie miała odparzeń! ). Jak mała skończyła 3 miesiące to zaczęłam kupować płyn do kąpieli i myciał włosków weleda i tym myję córkę do tej pory (ma obecnie 3 latka) jedynie włosy ma już myte normalnym , delikatnym szamponem. Dziąsła przcierałam rumiankiem już od początku a odkąd skończyła rok znowu zakupiłam pastę dla dzieci weleda i myję nią córka zęby dwa razy dziennie. To brzmi jak reklama ale nie jest zwyczajnie zapłacę więcej a potem mam na baaaaardzo długo, świetny, naturalny kosmetyk który jest na bazie naturalnych , roślinnych składników. Obojętne co Mama wybierze do pielęgnacji , byle to był bardzo delikatny kosmetyk i jak najmniej tego cuda bo tak naprawdę wystarczy tylko płyn do mycia dwa w jednym i krem do pupy jednak ja zwracałam uwagę by córka nie leżała w wanience w tej pianie bo przeciez potem jej nie spłukiwałam dodatkowo więc lepiej kupić dobry kosmetyk 100% naturalny który nie ma syntetycznej piany.

Gość gość
ja noworodka tydzien po porodzie myłam w samej wodzie bez detergentów. Później wprowadziłąm płyn do kąpieli i myłam różnie czasami codziennie czasami co 2-3 dni, w międzyczasie tylko przecierałam ją wilgotna ściereczką. Na rumianek miała straszne uczulenie.

Gość gość
ja jak był noworodkiem to kąpaliśmy co 2 dzien, teraz ma już 9 miesięcy i kąpiemy codziennie, bo rutyna. mając rutynę przesypia mi noce. codziennie o 7 wieczorem kąpiel, butelka, spanie i śpi do 7-8... kąpaliśmy praktycznie codziennie, bo było lato i każdy się poci.