Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość comarobiććććć

nieuznali mi reklamacji za przemakające buty

Polecane posty

Gość comarobiććććć

wg. mnie to chamstwo i okradanie ludzi! kupiłam zimowe buty a one mi przemakają, nie są zrobione z zamszu tylko ze skóry ekologicznej, wada ujawniła się po miesiącu od zakupu towaru

Gość płacząca_maskotka
Żeby buty nie przemakały nie wystarczy pseudo "skóra". Albo dobra membrana: np. Gore-tex Albo: naturalna skóra + odpowiednia impregnacja Miały te buty gdzieś informację, że są nieprzemakalne?

Gość spaślak_
na czym dokładnie polega ta wada ? bo jeśli udowodnisz wadę to przyjmuje się że istniałą ona w chwili wydania skoro reklamujesz w pierwszym półroczu użytkowania. problemem jest zazwyczj wykazanie wady. to że przemakają nie znaczy że mają wadę bo to nie buty rybackie, które z zasady mają nie przemakać. pozostaje albo wykazać że każde buty zimowe mają nie przemakać albo wykazać że te miały nie przemakać v Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodnośc***przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. 2. W przypadku indywidualnego uzgadniania właściwości towaru konsumpcyjnego domniemywa się, że jest on zgodny z umową, jeżeli odpowiada podanemu przez sprzedawcę opisowi lub ma cechy okazanej kupującemu próbki albo wzoru, a także gdy nadaje się do celu określonego przez kupującego przy zawarciu umowy, chyba że sprzedawca zgłosił zastrzeżenia co do takiego przeznaczenia towaru. 3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom cech*jącym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela; w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także terminu, w jakim towar ma je zachować.

Gość gość
buty trzeba pielęgnować kup preparat aerozol do impregnacji i tym pryskaj co tydzień

Gość gość
butów nie trzeba pielęgnować jeśli miały byc na deszcz to ma pełne prawo domagać sie aby nie przemakały, gorzej jeśli na ulotce dodanej do butów jest napisane że nie należy ich moczyć tak jest zawsze w przypadku butów ze skóry.

Gość gość
nie ma prawa niczego się domagać. wiele materiałów przemaka, nawet skóra. na tych innych cudach się nie znam, za to sprzedawałam buty skórzane i ze sztucznej krowy i sorry batory, nie ma lekko. a że cię sprzedawca oszukał, o ile w ogóle pytałaś, czy będą przemakać (ode mnie byś usłyszała, że owszem będą), to już inna para kaloszy.

Gość spaślak_
moim zdaniem bez problemu da sie wyegzekwowac zwrot kasy za te buty jesli nie ma w dolaczonym do nich materiale informacji ze moga przemakac. zima ma to do siebie ze jest snieg, snieg ma to do siebie ze jest z wody, woda ma to do siebie ze TE konkretne buty przemaja czyli nei nadaja sie do chodzenia zima. podstawa prawna podana wyze. jesli towar nie nadaja sie do tego do czego tego rodzaju towar jest przeznaczony jest neizgodny z umowa. buty zimowe sa przeznacozne do chodzenia zima, oczywistym jest ze po to chodzi sie w butach aby miec suche nogi. w tych butach suchych nog nie ma, a jak napisala autorka to buty zimowe. v byc moze te buty nie sa ani zimowe ani nie nadaja sie do chodzenia po deszczu ale to juz inne kwesita. wazne jak sa oznaczone i czy byla do nich jakas etykieta, jesli tak to nalezy przeczytac.