Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozwoj wczesniaczkow

Polecane posty

Gość gość

Kiedy wasze wczesniaki zaczely dobrze siedziec, przekrecac sie i raczkowac??? Moj ma 10 miesiecy prawie i dopiero zaczyna w miare dobrze siedziec, czasami sie przekreci na brzuszek a jesli chodzi o raczkowania to wogole nie probuje( nie podniesie sie na raczkach ani kolanach) urodzil sie w 35 tc z waga 2200kg!

Gość gość
paliłaś papierosy w ciąży, że dzieciak taki mały się urodził?

Gość gość
mój urodzony podobnie jak Twój- 35tc i 2300 :) On szybko wszystko opanował ale był rehabilitowany z powodu wnm i chyba tylko dzięki świetnemu terapeucie tak sprawnie zaczął się rozwijać. w wieku niespełna 5 miesięcy pełzał, 6 raczkował, 7 stał i zaczynał przemieszczać się przy meblach. Usiadł z raczkowania w siadzie podpartym po 6 miesiącu- ale dokładnie nie pamiętam. Samodzielnie zaczął chodzić przed rokiem. Ale jego rozwój też nie był idealny o czym dowiedziałam się później. Teraz walczymy z zaburzeniami SI. One czesto dotykają dziec**przedwcześnie urodzonych. Rodzice wcześniaków zawsze powinni być czujni

Gość gość
Mały? to normalna waga jak na ten tc.

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ja urodziłam córkę pod koniec 7 miesiąca , nie paliłam i żadnych używków nawet kawy , dbałam o siebie ,błąd -nieodpowiedni ginekolog . teraz gdy po 7 latach zaszłam w ciąże poszłam do prywatnej pani ginekolog i okazało się że bez odpowiednich leków mogę nie donosić albo za szybko urodzić , wytłumaczyła mi że po prostu zbyt słabą miałam szyjkę macicy plus bakterie . a druga córcia urodziła się po terminie i miała 3.980 przy czym ja taka drobna , każdy był w szoku.

Gość gość
Maialam niewydolnos szyjki i podejrzenie jakies infekcje z powodu ze malutki przez ostatni tc przybrsl rylko 200 g! ( nie pilam, nie palilam w ciazy) na rehabilitacje nie dostalam skierowania!

Gość gość
ja urodziłam córkę w 35 miałam zakażenie wewnątrzmaciczne (Cytomegalia) byłam z nią w Międzylesiu do tego ma zwężoną tętnice opłucną teraz ma 5 lat cytomegalia była nabyta a nie wrodzona zwężenie jest minimalne wymaga kontroli echo serca usg itd. i szczerze to od początku kiedy się urodziła to goni wszystko robi szybciej niż jej rówieśnicy czasami sama za nią nie nadarzam a szczególnie z jedzeniem ma taki kosmiczny apetyt pilnuje bo ta tętnica nie lubi nadwagi powiem Ci że po niej urodziłam synka 41 tygodniu ciąży zdrowego i co on miał i ma do tej pory gdzieś żeby się śpieszyć nawet zęby mu wyszły dopiero na 9 miesięcy a małej na cztery więc ni jak to porównać :)