Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzieciece Porażenie Mózgowe Obustronne połowicze

Polecane posty

Gość gość

Dziecięce Porażenie Mózgowe Obustronne połowicze. Czy ta diagnoza to wyrok dla dziecka rocznego nie siedzącego kontaktowego uśmiechające się.??

Gość gość
Moim zdaniem diagnoza jest postawiona bardzo pochopnie i tak naprawdę to nie jest jeszcze przesądzone ...autorko nie chce też dawać zludnych nadziei bo ani nie jestem neurologiem ani fizjoterapeuta , ale jestem matka i też wielu rzeczy się bałam i wiem też jacy sa lekarze jak potrafią nastraszyć itd ....proszę napisz coś więcej o porodzie o dziecku o ciąży ...i jak doszło do tego że dostaliścię taka diagnozę kto ją wystawił i dlaczego byliście pod kontrolą tego lekarza ? Dodam że dziecko czas na siedzenie ma do 12 mca więc może lada dzień dziecko zacznie poza tym autorko Twoje dzieciątko samodzielnie nie siada czy również nie siedzi posadzone przez Ciebie?

Gość gość
Napisz też Droga Mamo jak pozostałe umiejętności dziecka typu raczkowanie pelzanie czy ogólny rozwój psychomotoryczny był opóźniony ? Jak wygladala sprawa napięcia miesniowego , podnoszenia główki do trakcji kiedy dziecko nabyło ta umiejętność czy było rehabilitowane jak długo ? Co rehabilitacmówi i mówiła na temat rozwoju ? Jak usg przezciemiaczkowe ? Czy już wcześniej lekarz bądź rehabilitant wspominali o możliwości mpdz ? Ie dziecko ma dokładnie ....?

Gość gość
Polecam też abyś napisała na forum Pawła Zawitkowskiego on Najkompetentniej rozwieje Twoje wątpliwości i odpowie na pytania ..polecam ;-)

Gość jozfe23
Wszystko zależy od wielkości uszkodzenia mózgu oraz czasu diagnozy. Choroba ta oznacza trwałe ale niepostępujące uszkodzenie mózgu, powodujące różnorodne zaburzenia. Do uszkodzenia tego może dojść w czasie ciąży, podczas porodu lub nawet po tym okresie. MPDZ jest stanem nieodwracalnym, jednakże intensywny trening i ćwiczenia pozwalają skompensować wiele funkcji, a nawet uniknąć trwałych zniekształceń narządów ruchu. W pomocy dzieciom z MPD najważniejsza jest fizjoterapia. http://dzieci-rehabilitacja.pl/oferta/mozgowe-porazenie-dzieciece/