Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy 6 miesięczne dziecko dużo je

Polecane posty

Gość gość
to dobrze niech je na zdrowie. Ja jako dziecko w wieku 5 miesięcy ważyłam 8,5kg, mama musiała mnie karmić mlekiem z piersi +Humaną bo nie wyrabiała z pokarmem. Jak miałam 11 miesięcy już chodziłam, całe życie byłam i jestem bardzo aktywna. Teraz mam 30 lat 170cm wzrostu i ważę 47kg, lubię jeść wszystko, nie wybrzydzam, nie stosuję diety.

Gość lalalalalalalala1111
Może synek ma to po tacie, on jak był mały to dużo jadł a chudy był jak patyk. Zostało mu do dzisiaj :)

OMG! bardzo dużo je i zdecydowanie za dużo mlecznych posiłków. Nam lekarz w szpitalu i pani dietetyk kazala karmić dziecko co 3 godziny. Nie krótsze odstępy pomiędzy posilkami. nie mogę C***odać mojej córki jako przykładu, bo moja mala jest niejadkiem i to małym, ale ma prawie 12 m-cy i waży 8.600. U nas mala jak zje 150 mleka jednorazowo to jest suuuuuuper wynik ;) w nocy daję mega rozwodniony soczek. nie karmię nocą juz od miesięcy ;) pozdrawiam

Ale on je co 3 godz. no czasami co 2,5. Tylko ten deserek daje mu między posiłkami.

Gość ryba wedzona
Moj syn tez mial 8 kg w tym wieku i byl grubasem. Ale to oczywiscie zalezy od wzrostu. W nocy jadl raz albo dwa z cycka,wiec nie wiem,ile,a tak poza tym 5 posilkow. Sniadanie - flacha z mm Drugie sniadanie - zboza z owocami O iad - sloik papki taki jak dla 6 mcy,wiec nie jakis wielki,a do tego pare lyzeczek startego jablka czy gruszki. Podwieczorek - papka mleczno- zbozowa Kolacja - flacha mm albo cycek Czesto gesto sie zdarzalo,ze sie pory przesunely i papka mleczno- zbozowa wypadala i na to miejsce ro ilam mlekk ale tro he zageszczone. Mam dwoje dzieci i serio - jak sie tak czlowiek z nkmj bawi,gdzies je zabierze itd - to dla mnie strasznie trudno zmiescic te 5 posilkow,teraz maly ma 10 mcy,etarsza 2 lata 10 mcy i posilkj sa 3-4,a jak ktos akurat chce,to sobie chapsnie w przelocie jakies winogroni czy jablko

Gość gość
6 miesięczne dziecko je 300 ml kaszy???? 250 ml zupy??? jogurt??? :/ mój ma 9 miesięcy i nie zje tyle...trochę żeś go mamusiu rozepchała :O

Gość gość
Nie rozepchałam go, bo nigdy mu na siłę nie wpychałam. Takie dziecko jak nie chce to potrafi to okazać. x On jak się urodził to w pierwszej, drugiej dobie powinien zjeść 20-30ml jak dobrze pamiętam. A on jak tyle zjadł to się darł, awet chodziłam do pielęgniarek się pytać co mam zrobić, czy dawać więcej. Powiedziały mi, że widocznie trafił mi się żarłoczny ssak :P i zamiast jeść 30ml to jadł 50ml. Po tej dawce szedł spać i spał 3 godz.

Gość gość
Nie wpychalas ale dawalas. Powinnas przystopowac jak zjadl swoja porcje adekwatna do wieku ew.wieksza o 30 ml. Moj w 9 miesiacu powinien zjadac 200 na porcje a zdarza mu sie 220-250. Ale nie 300! Czasami wygladal na takiego jakby zjadl jeszcze jakbym dala,ale nie dawalam wlasnie ze wzgledu na zdrowie brzuszka,nie byl juz glodny,glod zaspokojony i pora zajac sie czyms innym. To i czlowiek moze usiasc i jesc ile wlezie,ale czy potem dobrze sie czuje? Z ta woda dobrze zrobilas. Jak bedzie glodny to bedzie plakal. Moj w nocy nie jada,co nie znaczy,ze czasami glod go nie obudzi. Ale najpierw woda,jak chce sie pic to wypije,jak jesc to zazwyczaj tez,ale zaraz bedzie sie budzil jak woda "przeleci". Wtedy daj mleko,przeciez glodzic go nie bedziesz. Tylko nie lec z jedzeniem na kazde marudzenie. W dzien tak samo,ustal sobie menu i pory posilkow, staraj sie tego trzymac. Nich ma urozmaicone adekwatnie do wieku i ilosc**przyblizone. Ureguluj go sobie a on jeszcze tobie za to podziekuje.

Dzięki za radę. Każda się przyda, ale wydaje mi się że nie ma czegoś takiego jak porcja adekwatna do wieku, bo każde dziecko jest inne, każde urodziło się z inna wagą, i każde ma inny apetyt.

Gość gość
Moja ma 9mies i nie wiem czy je chociaż połowę z tego. Mleko je 3 razy dziennie 170ml zagęszczone kleikiem Rano kasza na gęsto lyzeczka ok 150ml Obiad ok 150gr Deser- owoce/kisiel/jogurt naturalny z owocami lub sokiem też ok 150gr No i w między czasie podje chrupki kukurydziane/biszkopty/herbatniki/wafle ryzowe lub jakiś owoc albo warzywo dostanie w kawałku do raczki ale nie są to duże ilości. No i do picia woda, herbata lub kompot

Ta noc to masakra :) Cały czas się ruszał, szukał, nawet po wodzie, jakby głodny był :( Po jakim czasie on się przyzwyczai, że nie dostaje mleka i przestanie się całkowicie budzić ??

Gość gość
Z każdym dniem będzie lepiej

Gość gość
e tam mój tez tyle zjadał i moim zdaniem chudy jest.Tylko,że u nas jogurt to był jako posiłek.Nie dostawał zapychaczy między posiłkami.Z nocnym jedzeniem,z którym sobie poradziłam wypadało ok 7 posiłków na dobę.Twój w nocy za dużo je i na tym bym się skupiła.Trochę to potrwa ale warto.Powodzenia.

Jak sobie poradziłaś z nocnym jedzeniem?

Gość gość
Porcja adekwatna do wieku to taka jak zalecaja,ale moze byc wieksza/ mniejsza ale z umiarem .napewno nie podwojna jak 300 ml w przypadku kaszy,bo tej zalecaja 150 g w tym wieku.

Gość gość
kochana byłam uparta i nie podawałam nic.Szkoda,ale na dobre nam to wyszło.Czas to 3 tyg ale warto było :)

Nic, nawet wody?

Gość gość
tak nawet wody.Oczywiście możesz podać,jeśli będzie chciał pić.Ja swojego brałam do naszego łóżka,pomarudził i zasypiał.Potem zanosiłam do łóżeczka.

Gość gość
Nasze łóżko odpada, nie chcę go tak uczyć, bo zasypia ładnie sam w łóżeczku.