Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ktos wie zupka na 5mcy

Polecane posty

Gość gość

zawsze myślełam, że jak dodam do diety dziecka produkty stałe (warzywa) to maluch będzie się lepiej najadał. a tymczasem on potrafi zjeść ok. 150/180 ml zupki papki warzywnej(marchewka, ziemniak, pietruszka/brokuł/dynia) a zaraz po godzinie jest głodny i potrafi wypić 150 MM. Próbowałam podawać wodę ale to nic nie daje. Nie dość, że wypija wodę to jeszcze domaga się jedzonka. Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje? Po samym mleku lub kaszce wytrzymuje ok 2 - 3h. Na noc o 20 zjada 200ml kaszki i śpi do 5:00.

Gość gość
5 miesięczne dziecko je tyle kaszk na noc? Zacznijmy od tego.. dlaczego podajesz ilość kaszki w ml?? Czyżbyś podawała w butelce? Kaszka powinna być sztywna, gęsta.. jedzona łyżeczką.. dla takiego dziecka 130-150 gramów. Dla 8-12 miesięcznego 150-240 gramów. Dziecko nei jest głodne.. myśli, że tak jest, bo dostało coś innego niż mleko. Musisz czymś zając itp.. Po obiedzie normalnie minimum 2 godziny przerwy, najlepiej ok 3.

Gość gość
daję łyżką tak na oko oceniam, może trochę przesadziłam ale 150 ml + ok 50 gram kaszki mleczno ryżowej to jakoś tak mi się wydawało, że to ok 200ml ;)

Gość gość
To za dużo.. mój ma 11 m, a kaszkę robię na 150-160ml wody + kaszka.. sypię tak, aż będzie mocno gęsta.. wychodzi 210-240gramów (wiem, bo ją ważę). A po zupce jemu wydaje się, że jest głodny, bo to coś innego niż mleko.. dziecko musi się nauczyć, że obiad (warzywa) są posiłkiem. Możesz ewentualnie dodać do zupki 1 miarkę od mleka kaszki (np. wielozbożowej, kukurydzianej.. żeby smaku zbytnio nie miała), albo kleik ryżowy. Może to mu coś pomoże.

Gość gość
no to jak to w końcu jest. Na opakowaniu MM napisane jest żeby zrobić porcję ze 180 ml wody i 6 miarek i wtedy wychodzi nam ok 200ml gotowego mleka, a kaszkę mam zrobić ze 150 ml wody i 50 g kaszki to myślałam, że tak ma wyglądać porcja. jak 5cio miesięczne dziecko ma zjadać wg schematów (wiadomo tak mniej więcej bo każde dziecko jest inne) 180 ml MM to dajemy tyle wody... a jak ma zjadać 150 g kaszki to już trzeba dać mniej wody?

Gość gość
a dodajesz tłuszcz do zupki? olej masełko.

Gość gość
hmmm... no a porównywalas kedys wartosć kaloryczna gotowanych warzyw i kaszki? :) Samo mm ma ok 70kcal/100 ml gotowana marchewka np ma ich tylko ok 30 na 100 g czyli ok tyle ile dajesz w 180 ml zupki. Zwyczajnie masz głodomorka któremu potrzeba wiecej kalorii. Jak wagowo jest dobrze to ja bym sie nie martwiła.

Gość gość
dodaje mu trochę masełka albo oliwy z oliwek. ostatnio dostał nawet kawałek indyka gotowanego. zastanawiam się bo jak dostawał zupkę wcześniej to właśnie wydawał mi się zadowolony i najedzony. a teraz po godzinie już włącza się ssawka :) i nie pomaga picie zabawa bo po prostu wszystko jest zasysane.

Gość gość
waży trochę ponad 7 kg. i to jest trochę poniżej 50 centyla więc wydaje mi się, że waga ok.

Gość gość
Jak możesz to maleństwo, powinnaś mu cyca podawać, a jak masz problem to powinnaś się doić, aby mleczko własnopiersiowe podawać. Zabijasz własne dziecko, wyrodna matko, niepolska.

Gość gość
Nie wiem, jakie masz mleko, ale niektóre zawyżają ilośc podawanego mleka (np. Enfamil).. na opakowaniach jest błędnie podane W 5 miesiącu dziecko powinno jeść maksymalnie 180ml mleka (czyli ok 150ml wody + 5 miarek mleka)!!! Nie masz schematu żywienia? Np. z bobovity? Kaszki dajesz za dużo.. Nalej 100ml wody i dodaj kaszki, aż będzie gęsta i już. Ilość zupy zmniejsz do ok 150-180ml.. Robisz sama czy kupujesz? Jeśli robisz sama, może nie dodajesz masła? Kup jakiś słoiczek i zobacz czy po kupnym też będzie głodny.

Gość gość
A i jeszcze jedno.. Twoje dziecko jest teraz w czasie trwania 5 miesiąca czy 6? (ma 5 skończone czy nie?) Jeśli tak, albo zbliża się już do końca to dodawaj do zupy mięso i miarkę kleiku glutenowego.