Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy nalezy mi się macierzynski pytanie

Polecane posty

Gość gość

pracuję na umowę o pracę na czas określony (10 miesięcy). umowa kończy mi się w czerwcu a właśnie dowiedziałam się ze jestem w ciąży i rodzę na przełomie lipca/sierpnia. czy w tej sytuacji dostanę macierzyński? bo rodze już po wygaśnięciu umowy (umowa do połowy czerwca). wiem ze musza mi przedłużyć umowę do dnia porodu czy jakoś tak, ale pytanie czy należy mi się normalnie kasa a macierzyńskim

Gość gość
tak? to super bo słyszałam ze skoro umowa mi się kończy to tak jak bym już nie była pracownikiem tej firmy i nie dostanę macierzyńskiego. tak mi ktoś tłumaczył ze np. mając umowę do 15 czerwca i bym urodzila 14 to mi się kasa na macierzyńskim należy a jak urodze 16 to już nie bo nie jestem już pracownikiem firmy bo umowa wygasła...u już sama nie wiem:(

Gość gość
Należy się zasiłek macierzyński. Też miałam taką sytuację a pibieram macierzyński. Nic się nie martw. Księgowa firmy wyśle so zusu odpowiednie papiery ,ty złożysz wniosek i dostaniesz.

Gość gość
Tylko wniosek juz do ZUS chyba a nie do pracodawcy. Zadzwon do Waszej kadrowej :-)

Gość Tak należy się
Tylko macierzyński wypłaci Zus

Gość gość
a ten macierzyński należy się rok i wynosi tyle co wypłata czy jak to wygląda? z góry dziękuję

macierzyński będzie wynosił 80% ze średniej z twojej wypłaty. Jeśli masz pensję np. 1000zł i bez żadnych dodatków to dostaniesz 800zł. Oczywiście jeżeli wybierzesz opcję rocznego macierzyńskiego

Gość gość
dzięki dns. i to ze rodze już po wygaśnięciu umowy nie ma znaczenia? i tak roczny zasiłek dostanę?

oczywiście :) a umowa musi ci zostać przedłużona do dnia porodu

Gość gość
spoko a jak to jest z tym ze ciąza nie ma 3 miesięcy w czasie wygaśniecia umowy i wtedy ponoć nie musza przedłużac i należy się zasiłek tylko przez 20 tygodni?

kodeks pracy art 177 § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość gość
a gdyby w czasie wygaśnięcia umowy ciąża nie miała 3 miesięcy? to wtedy jest ponoc jakos inaczej..

Gość gość
wtedy nie mogą jedynie Cię zwolnić (jeśli ciąża jest młodsza niż 12 skończonych tygodni w dniu wygasania umowy) nie mają obowiązku przedłużania jej do dnia porodu, jedynie jak w trakcie jej trwania kobieta jest na zwolnieniu lekarskim np. do końca ciąży to wypłaca jej zasiłek chorobowy zus, a po porodzie nic się nie należy.