Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

miejsce parkingowe dla ciezarnych

Polecane posty

Gość gość

Byłam dzisiaj na zakupach w jednym z CENTR HANDLOWYCH na śląsku i padłam ;/ Na parkingu biało-różową-oczojebą farbą wymalowana na asfalcie ciężarna ;/ TO JEST CHORE! Zabierać większość miejsc niepełnosprawnym kosztem ciężarnych ;/ Nie wiem co autor tego pomysłu miał na myśli ;/ Skoro kobieta ciężarna ma siłę zasuwać po sklepie to czy ciężko jej zamiast 10 metrów, przejść 100 ? Rozumiem miejsca dla osób z dziećmi bo i z takimi się spotkałam, ale tutaj jakieś logiczne wytłumaczenie znalazłam - wiadomo dzieci są niespokojne, trzeba wózek wyładować itp. , ale pomysł z ciężarną nieogarniam, a sama nią kilka lat temu byłam. Jakie macie zdanie na ten temat ?

A ja uważam, że to bardzo dobry pomysł :). Ja akurat nigdy nie korzystałam z tych miejsc, ale dlaczego nie? Przecież dla niepełnosprawnych też jest na tyle miejsc?

Gość gość
A dlaczego niepełnosprawny po sklepie może chodzić , a po parkingu nie ????? Też nie rozumiem. Zresztą widzicie tych niepełnosprawnych ? Ja mam sąsiadkę, młoda kobieta ok 40lat, jest po operacji kręgosłupa parę lat temu. Nie raz widzę jak na 4 piętro wnosi zgrzewkę wody 6x 1,5 litra . A PO PARKINGU CHODZIĆ NIE MOŻE. Nie twierdzę , że jest zdrowa , ale bez przesady . Drugi sąsiad, starszy pan , nie wiem co mu jest, całą zimę śnieg z parkingu odgarnia, wokół swojego punto, a całe lato myje auto , że aż lśni. To mu wolno, tylko NIE SPACEROWAĆ PO PARKINGU. I to właśnie tacy niepełnosprawni z miejsc uprzywilejowanych korzystają, więc odpieprzcie się od ciężarnych, Tym bardziej , że ich przywileje trwają kilka miesięcy.

Gość gość
Takie miejsca sa dwa u mnie pod carrefourem. Tak robi mi roznice bo łatwiej mi w 7 miesiacu ciązy z jedna czy dwoma siatami i dwulatkiem 10 m a nie 100. Miejsc rodzinnych nie ma. Są pod kauflandem ale wiecznie zajete przez starych dziadów

Gość gość
Moim zdaniem tak samo nieuzasadnione jak miejsca dla osób z dziećmi. Skoro dziec******klepie mogą chodzić, to przejść po parkingu również. Pomysł dziwny, ale jak jakiejś ciężarnej pasuje, to niech sobie tam parkuje. ostatecznie dla niepełnosprawnych jest zawsze mnóstwo miejsc i najczęściej parkują tam dresy w golfach.

Gość gość
ale co was tak boli?! a miejsce dla palaczy też was wkurza? a basen jodowany wydzielony dla ludzi z chorą tarczycą też? zajmijcie się czymś dobrym. pierogi ulepione? prezenty popakowane?

Gość gość
niech sobie parkują nawet pod samymi drzwiami. w czym wasz ból? dlaczego ona, a ja nie? jesteście zwykłymi cebulakami!!

Gość gość
Te miejsca sa szersze, można łatwiejwyjąć dziecko czy wózek

Gość gość
różowe miejsca? to chyba dla gejów hehe

Gość gość
Moim zdaniem tak samo nieuzasadnione jak miejsca dla osób z dziećmi. Skoro dziec******klepie mogą chodzić, to przejść po parkingu również. Ale ty tepa jestes tu nie chodzi o to ,ze dziecko nie moze przejsc 100 metrow.Tylko o wyladowanie wozka , lub wyjecie fotelika razem z dzieckiem lub pomoc dziecku wysiasc z samochodu itp.Majac wiecej miejsca mozesz smialo otwierac drzwi bez obaw ,ze przyrysujesz samochod komus I sobie.

Gość gość
Tym ciężarnym się we łbach poprzewracało. Wyobraźcie sobie taką oto sytuacje. Sobota, hipermarker, godziny szczytu, czekamy sobie z narzeczonym z kilkoma produktami już dobre pół godziny przy kasie do 10 (czy tam 15 ) produktów i dla kobiet w ciąży :) jedna babka przed nami, kasjer kończy ją kasować, za nami kolejka na pół sklepu. Nadchodzi paniusia z dziewczynką za rękę, mężem asekurującym i w wyraźnej ciąży (aczkolwiek daleko do rozwiązania) kosz cały załadowany :o Wciska się królewna przed nas. Kasjer do niej, że to kolejka do tylu i tylu artykułów. A że bystry był widział, że zagrożenia nagłym porodem nie ma, to jej wskazał koniec kolejki. I tutaj wkracza paniusia szarpiąc dziewczynkę za rękę "Co Pan nie widzi, że w ciąży jestem? To kasa dla ciężarnych !" kasjer miło, ale stanowczym tonem mówi, że owszem ale dużo artykułów, ludzie stoją długo niech też poczeka. I tu wkracza mąż " Czy Pan jakiś pop1erdoxxx nie widzi Pan, że żona w ciąży! Niech sobie Pan wstanie i zobaczy plakat nad Panem! Jakiś niedouczony deb1l ! " Aż się we mnie zagotowało. Mówię do narzeczonego "Chodź, Pani taka niecierpliwa, jeszcze nam tu rodzić zacznie " i czekam aż zburaciały mąż wyskoczy za mną z borutą :) ale poszliśby do kolejnej kasy, a kasjer skasował buraków... Ciąża nie ciąża, ale warto jakiś minimalny poziom reprezentować. Gdyby ten babsztyl przeprosił, powiedział mi że się źle czuje itp na pewno bym ją przepuściła. Tylko mi ciśnienie podniosła... Pozdrawiam nieszczęsną Damulkę z Reala w Koronie, może księżna czyta na macierzyńskim i da jej do myślenia i jej zgburowaciałemu mężulkowi :]

Gość gość
Kodeks drogowy przewiduje jedynie miejsca parkingowe dla inwalidow legitymujacych sie odpowiednim zaswiadczeniem, wystawionym w widoczny sposob w oknie zaparkowanego samochodu - w przeciwnym razie mandat, samochod na hak i odstawiany za miasto na parking, mozna odebrac za oplata. To jest w porzadku - do przestrzegania. Wszystko inne : parkingi dla ciezarnych, dla kobiet, dla osob z dziecmi, dla osob z wozkami, itp. moze jeszcze dla osob wyglodzonych seksualnie czy tez parkingi dla dziewic***prawiczkow to bezsens i bezprawie. Nieprzestrzeganie tego nie pociaga za soba zadnych konsekwencji. Jedynie miejsca dla inwalidow sa strzezone odpowiednim paragrafem.

Gość gość
jasne, ciężarne niech siedzą w domu i najlepiej żeby w ogóle się nie pokazywały bo jeszcze będą miały czelność skorzystać z jakiegoś przywileju. Miejsca dla rodzin z dziećmi to ok bo Ty z nich korzystasz ale już dla ciężarnych to nie bo ona może się przejść, Wam z dziećmi ciężko a jej lekko. Takie zgorzkniałe osobniki to ze wszystkiego potrafią zrobić wielki problem.

Gość gość
no tak niepelnosprany o kulach moze nawet kilometr smigac, tak samo na wozku, majacY uraz nogi ;) NAJWAZNIEJSZE TO ZEBY KOBIETY W CIAZY MIALY LEPIEJ ;)

Gość gość
ale parking jest hipermarketu i cenrum handlowego i tam przestrzegaj ich malunkow. dla was powinni narysować linie z k****ami na środku, pod samymi drzwiami, wtedy mielibyście gdzie parkować bez obaw, że ciężarne i matki z dzieckiem wam zajmą :)

Gość gość
nie pieprz, bo dla niepełnosprawnych jest zawsze najbliżej wejścia. matki z dziećmi mają miejsca po prostu pierwsze na parkingu, DWA z kilku tysięcy, ale to wielka ujma dla cebulaczków. jak to tak?! ludzie, trochę życzliwości w was gdzie?

Gość gość
a Ty gościu z 14:09 wszystko robisz zgodnie z kodeksem?

Gość gość
jakie dwa na moim parkingu przed marketem bylo ich 12 a dla niepelnosprawnych 5 !

Gość gość
super pomysł.. :) a miejsca dla osób z małymi dziećmi.. też fajne..i powinno być ich więcej i nie uważam, ze one muszą być gdzieś blisko wejścia do sklepu.. mogą być dalej, ale niech będą!!! Oczywiście korzystamy z mężem, jeśli jest możliwość, bo ONO JEST SZERSZE!!! I łatwiej tam wpakować fotelik z dzieckiem (czy maluszka do fotelika).. bez strachu o to, że drzwi uderzą w samochód zaparkowany obok. Jest to po prostu wygodniejsze.. kto musi się wciskać z fotelikiem do samochodu, ten wie,

nareszcie w Polsce,jedynie tak mogę skomentować.nie wiem dlaczego autorko tak mocno się dziwisz? w Europie sa takie miejsca parkongowe od dawna super pomysł

Gość gość
a czy naprawdę na co dzień widujesz tylu niepełnosprawnych, że 12 miesc dla nich byłoby OK? a mam z dziećmi lub brzmiennych mało i rzadko, że 5 na pewno starczy?

Gość gość
ja w ogóle nie rozumiem tych miejsc dla inwalidów, ciężarnych i rodzin z dziećmi jak i tak większość parkuje gdzie chce. Nikt tego nie kontroluje, stają na miejscach dla inwalidów zdrowi itd

Gość gostinka
a ja takie pytanie mam- takie miejsca to dla kobiet od momentu zapłodnienia? Nie robię sobie jaj, ale się zastanawiam- bo niepełnosprawny musi mieć "papier", a cieżarna? Rozumiem, ze zaświadczenie od gina? Przecież to zabawny pomysł jest:) Sama byłam dwa razy w ciąży i pomysł dla mnie bez sensu.

Gość gość
powinno byc po rowno. poza tym niepelnosprawnosc to nie tylko wozek! JEST WIELE SCHORZEN, DZIEKI KTORYM MOZNA MIEC KARTE PARKINGOWA I w cale widoczne nie musza byc.

Gość gość
Jestem gosciem z 14.09 - szanowny Led Zeppelinie - oczywiscie nie wszystko robie zgodnie z przepisami (glupie pytanie) ale przepisow ***** drogowego i zasad zdrowego rozsadku przetrzegam. Nigdy nie staje na miejscu do parkowania dla niepelnosprawnych, ale dalsza liste zyczen wlascicieli supermarktow (parkingi dla kobiet, dla osob z dziecmi, z wozkami, itp.) po prostu olewam i swiadomie nie przestrzegam - to glupota, ktorej nie nalezy popierac.

Gość exdebillmobilny
Nie spotkalam sie w Uk z miejscem dla ciezarnych, moze gdzies indziej sa, jeszcze do tych miejsc dla niepelnosprawnych i rodzin z dziecmi- miejsca sa szersze i to juz dziewczynt wytlymaczyly dlaczego, a blisko wejsc aa po to, zeby droga byla jak najkrotsza, czyli, zeby niepelnosprawny na wozku, czy kobieta zdzieckiem powodowaly jak najmniejsza obstrkcje w ruchu

Gość gość
Miejsca dla niepełnosprawnych sa wydzelone nie po to by niepełnosprawny miał bliżej do sklepu tylko dlatego, że niepełnosprawny jak wysiada to potrzebuje więcej miejsca i szersze miejsca są ku temu wydzielone tępe c**y :/ Zawsze jak widze na miejscu dla niepełnosprawnych auto bez stosownego oznaczenia to dzwonię po policję/straż miejską i czekam aż przyjadą bo dla mnie to już chamstwo by zabierać niepełnosprawnym miejsca i mnie nieobchodzi czy taki delikwent to facet, kobieta w ciąży czy student-prawiczek.

Gość gość
Wystarczy jakakolwiek grupa inwalidzka , by mieć kartę parkingową. I naprawdę wiele z tych inwalidów normalnie pracuje a i po sklepie śmiga jak wicher. Tych bez nóg i o kulach jest znikoma ilość , jak ktoś ma problemy z poruszaniem się ,to wierzcie mi po marketach nie chodzi , to i parking mu nie potrzebny.

Gość gostinka
wiecie co..jak ja byłam w ostatnim miesiącu ciązy też by mi się przydało mieć takie szersze miejsce :) Bo często było tak, że jak mnie przyblokowali to musiałam czekac aż wróci właściciel :) Patrząc pod tym kątem, może niegłupi pomysł....

Gość gość
Ja tam uważam, ze pomysł jest lekko naciągany. Bez przesady. Zaraz będą miejsca parkingowe dla osób starszych, dla ciężarnych, dla rodzin... tak, ze zwykły kierowca będzie musiał poza sklepowym parkingiem parkować. Bez przesady- mały spacer po parkingu wyjdzie ciężarnej na zdrowie :D Chyba, ze ciąża jest zagrożona- ale wtedy to się w domu siedzi a nie na zakupy zasuwa :D