Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WCZESNIAK z wrzesnia 2013

Polecane posty

Gość gość

Czy SA tu rodzice wczesniakow urodzonych we wrześniu tego roku? Najlepiej z okolicy 29 TC ale chętnie pogadam tez z pozostalymi :)

Gość dsgeshtfghngf
ja mam wcześniaka z sierpnia - 31tc :)

Gość gość
i jak się ma maleństwo? Chodzi mi o rozwój. Moja mala dopiero siluje się z przewracaniem z pleców na bok i z powrotem. Jak leży na brzuchu to unosi glowe ale na krótko. Dopiero jak klade ja sobie na mój brzuch to podnosi się na piastkach ale na chwile. Ciężko znaleźć jakie powinna mieć umiejętności jako wczesniak... a lekarze, ciągle slysze '' wie pani. To wczesniak.'' Chyba trafiam na konowalow. Zero ciepla i empatii. Co potrafi twoja dzidzia?

Gość gość
Nikt nie pogardą? Tyle mam pytan

Gość gość
patrząc na rozwój wcześniaka w 1 r.ż,, oceniając jego rozwój, bierze się pod uwagę wiek korygowany. Jeśli dobrze liczę, Twoje dziecko urodziło się 11 tyg. przed czasem, czyli prawie 2 miesiące, zatem jest właściwie noworodkiem jeszcze!!!!! Lekarze mają rację - jest wcześniakiem, co ma zatem potrafić na tym etapie? Siedzieć, raczkować, chodzić?

Gość Madllen23
też mam wcześniaczka ale z listopada z 34 tygodnia

Gość gość
witaj ja mam wcześniaka z 35tc ze stycznia, powiedz mi skąd jesteś? bo mam dobrych specjalistów z Wrocławia

Gość gość
gościu z 21:43:20 owszem, ale lekarz powinien powiedzieć, że dziecko ma te 11 tygodni zapasu, ja od jednego specjalisty wyszłam załamana, bo wg niego miałam dziecko niepełnosprawne, nie wziął pod uwagę wieku korygowanego, wyszłam z płaczem, dwóch innych specjalistów mówiło, że jest ok

Gość gość
Nie. Oczywiście ze nie oczekuje raczkowania od malej :) ale widzę np ze pewne rzeczy robi odpowiednio do wieku korygowanego a inne do wieku kiedy się urodzila. I np robi rzeczy które opisalam wyżej, ale nie uśmiecha się do nas. Nie wiem co jest norma, a co juz nie

Gość gość
Jestem z Torunia... córka nie wymaga podobno rehabilitacji, natomiast straszą ze może mieć w przyszlosc***orażenie mózgowe. Ten uśmiech mnie wlasnie zastanawia. Mala miala się urodzić końcem listopada. Korygowany wiek to niecaly miesiąc. Ale robi tez rzeczy odpowiadające trzy miesiecznemu dziecku . Dodam ze nie miala wylewów i innych cholerstw. Jedyny jak dotąd jej problem to dysplazja pluc ale nieznaczna

Gość gość
profil na fb rodzice wcześniaków zapraszam, możesz zadać pytanie anonimowo a inne mamy pomogą :)

Gość gość
No to moja 4 tyg. wcześniaczka, czyli taka z pogranicza zaczęła się uśmiechać jak miała 8 tygodni licząc od urodzenia. Teraz ma 1,5 roku i zapewniam Cię, ze wszystko z nią ok, zatem Twoje dziecko ma jeszcze czas. O ile pamiętam można się zacząć martwić jeżeli dziecko nie uśmiecha się do ukończenia 3 m.ż (no powiedzmy 10 tyg. życia) i to chodzi tu o wiek urodzeniowy.

Gość gość
A to ze jest taka rozpiętość miedzy osiągnięciami dziecka, nie oznacza czegoś zlego? Kurde nie jest to moje pierwsze dziecko a tyle mam lęku. Boje się o jej przyszlosc :( myslalam ze po wyjściu ze szpitala będzie z Gorki...

Gość gość
Nie wydaje mi się, żeby to było cos złego, moim zdaniem wszystko przyjdzie z czasem, ale wątpliwośc***owinien rozwiewać specjalista. Dziecko, jako wcześniak nie jest pod opieką co najmniej neurologa i poradni neonatologicznej?

Gość gość
dziecko jako wcześniak jest pod opieką takich lekarzy z zakresu jakiego są wątpliwości lub choroby, kurcze dzisiaj nie po polsku pisze ;) a więc jeśli są problemy neurologii-neurolog, okulistyczne-retinopatia itd. Mój się urodził w 35tc, ma 11 mcy a jak miał 9 to była nasza ostatnia wizyta u neurologa, tzn neurolog powiedziała, że w zasadzie nie musimy przyjeżdżać więcej, ale jeśli chcemy to nas zaprasza jak synek będzie już sam chodził ładnie przez 2 miesiące. Retinopatia 1 wizyta, Audiolog wizyty tylko poprzez procedury... Żadne poradnie neonatologiczne

Gość gość
Moja w pierwszym miesiącu życia potrafiła dokładnie to samo, co twoje dziecko, a uśmiechać zaczęła się jak miała 8 tyg (pisałam o tym wcześniej). Wg Twojego opisu (dziecka nie widziałam), mała rozwija się dobrze. Na tym etapie ciężko się czegoś doszukać. Wiem, ze się denerwujesz, ale poczekaj może aż będzie miała 3-4 miesiące wieku korygowanego, wtedy będzie można powiedzieć nieco więcej, bo każde dziecko idzie swoim tempem. wcześniak tym bardziej. Poza tym nie bardzo wiem na jakiej podstawie jesteś straszona porażeniem mózgowym, skoro na tym etapie specjaliści nie widzą problemów z napięciem mięśniowym?

Gość gość
No moja siostra ma wcześniaka z 35 tyg. właśnie i jest pod opieką poradni neonatologicznej, neurologa i okulisty. Zresztą nie ważne. Chodzi o to, że skoro dziecko autorki jest pod opieką specjalistów, to powinni oni rozwiewać jej wątpliwości i zauważyć jakieś ewentualne problemy - czy to będzie neonatolog czy neurolog, to chyba nie ma znaczenia.