Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weganka_mama893249

Propozycje na wegańskie święta

Polecane posty

Gość byly_weganin
grzybki panierowane w mące kukurydzianej i siemieniu lnianym, smażone, zupa grzybowa, kotleciki z soczewicy, fasoli, groszku lub kaszy, do tego sosy, soja w sosie ala śledziowym, kotlety sojowe, sałatka warzywna z majonezem bezjajecznym

Gość kolezanka weganka
To moze jakas zupe krem, polecam z dyni lub pora. Kotlety mozna z soi lub ciciorki zrobic, ja bylam zdziwiona ze to nie mieso:) Mozna cos z humusem zrobic lub pesto. Placki z cukini tylko bys musiala zamiennik jajek dodac. Faszerowane papryki ,cukinie. Na deser pieczone jablka. Oj sporo tego jest.

Gość gość
To będą ich najgorsze swieta..znaczy twoich gosci:-)

Gość gość
autorko tu ci chyba nikt nie pomoze poszukaj raczej w necie propozycji ja chetnie spróbowałabym twojej kuchni ale nie 3 dni pozdrawiam

Gość byly_weganin
a ciast wegańskich to można w cholere zrobić, nie łam się rodzina jest u ciebie więc ma się dostosować tak jak w niektórych domach się nie pije alkoholu czy nie pali, ma być po twojemu :)

Gość gość
no nie moge, jeszcze do tego groszek, soja...moze jeszcze bob,brokuly i brukselka:D mam nadzieje ze masz wiecej niz jeden kibel, twoi goscie uniosa sie pod sufit po takiej diecie :D

Gość byly_weganin
nikt nie zejdzie 3 dni na warzywach nie macie sie co martwić, dobrze im to zrobi:P

Gość gośćop
Bez przesady nikomu nic nie będzie jak przez 3 dni nie zjedzą mięsa. Ja chętnie bym spróbowała takich potraw czyli czegoś innego . Samej nie opłaca mi się takich gotować bo u mnie w domu wszyscy jedza mięso ale u kogoś chętnie bym zjadla. Dzisiaj w" Dzień dobry TVN" były przepisy na wigilię wegańską może coś podpatrzysz;) dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/bez-miesa-mleka-ryb-i-jaj-czyli-weganska-wigilia,109069.html (bez www bo uznaje jako spam)

Gość gość
rośliny również odczuwają ból - bodaj Szwajcarzy to udowodnili na pomidorach (solonych na żywca ;)) to, że coś nie ma gęby by zakwilić/zaryczeć czy choćby się majtnąć w niemym proteście (ryby) nie znaczy, że nie czuje sugeruję wpierniczanie natury nieożywionej (piach zamiast mąki, woda morska w charakterze sosu, żwir a'la kasza) - ona na 100% nic nie poczuje (choć niektórzy wierzą, że tam również siedzi duch ziemi) weganizm to zwykła obłuda żywieniowa

Gość gość
moze gołabki w wersji bez miesa z kasza i sosem pomidorowym lub pieczarkowym jadłam takie i sa naprawde super

Gość byly_weganin
uważam, że jak ktoś nie ma problemów ideologicznych z niejedzeniem produktów odzwierzecych to nikt nie będzie marudził, fajnie żeby było coś o wyboru, nie każdy lubi fasole i kapuste i rzeczywiście może kogoś nabuzować po tym więc warto dać jakieś alternatywy

Gość gość
cholera - że też wcześniej na to nie wpadłem jak się pozbyć rodziny w przyszłym i następnych latach na święta! podrzućcie kilka przepisów wegańskich, pliiiiz!!!

Gość byly_weganin
dania z kasz i ryżów są dobrą alternatywą dla fasoli można zrobić kotleciki, krokiety, gołąbki

Gość gość
tez mi sie wydaje ze to nieludzkie tak zjadac biednego pomidora, kisic kapuste, gotowac marchewke...one przeciez tez czuja, to tak jak drzewo ktoremu obetniesz galaz krwawi sokami :(

Gość gość
mialam wspolkolaktorow ktorzy byli wegetarianami, to kibel zajmowali pol dnia, serio, po tych warzywkach mieli taka przemiane materii ze srali moze z 5, 6 razy dziennie, powaga, a ze bylo ich 2 to w zasadzie kibel byl w kolo zajety, ze tez ich dupa nie bolala to dziwne:)

Gość gość
Makaron z makiem i bakaliami

Gość gość
u mnie a jeszcze kluski z makiem lub sam mak z mnostwem bakalii i kisiel żurawinowy lub zurawinowo-migdałowy. Moze tez byc kutia. y.

Gość ATTTA
zapiekane bakłażany, niby podobne do cukini, ale zawsze cos innego bakłazan na pół, wydrążasz miąższ i kroisz ten miąższ z pieczarkami, cebulą, dodajesz curry czy inne przyprway wg uznania. .Bakłażan solisz, smarujesz oliwą i rozgniecionym czosnkiem, napełniasz "na ful", z górka farszem, i zawijasz w folię, i na 1h do piekarnika. Bakłażan jest pyszny, rozpływajacy się możesz tez poszukac przepisu na pasztet wegański, bigos to takie swiąteczne dania sałatka gyros,zamiast mięsa soja smażona tak jak kawałki mięsa w przyprawie gyros-kebab, tylko jest problem z majonezem, mozna dodac wegański naleśniki na mleku sojowym czy tam krokiety, gołąbki z kaszą/ ryżem warzywami i sosem grzybowym

Gość gość
Pomijajac milosc do zwierzat produkcja miesa jest potwornie droga i w porownaniu np ze zbozami , wiec ludzkośc i tak bedzie ie przestawiac na roślinożernść

Gość gość
autorko a samosy czyli smażone pierogi z farszem warzywnym ? ja robię co roku i zawsze wszystkim smakują :)

Gość gość
kompot z suszu na wigilie. I duzo bakalii na stole