Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy budzić niemowle na jedzenie

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie, czy budzić niemowlę na jedzenie w nocy? Moja córka ma 2 miesiące i tydzień, jest tylko na piersi, na wadze przybiera aż nadto, waży już 6 kg. W dzień je często, ale gdy uśnie pierwszym snem w nocy potrafi spać ponad 7 godzin! I nie wiem co mam robić, pediatra mówi że nie należy budzić niemowlęcia na jedzenie, położna każe budzić. Boję się tego osławionego spadku cukru u mojego dziecka, i zazwyczaj jak po 7 godzinach śpi dalej to ją wyciągam i karmię na śpiocha. Ale jak tak robię to córka się wybudza i jest wściekła, jest wielki płacz a raczej wściekły krzyk, zazwyczaj jest to o 4 rano i potem już nie ma mowy o spaniu, i ciężko potem mi w dzień funkcjonować.... Jak radzicie, budzić czy niech śpi dopóki sama nie zgłodnieje?

Gość gość
Jak ja marze o tym zeby moj syn przesypial po 7h... ale one nie przybiera tak ladnie bo ma 3 miesiace i wazy tylko 5300 :-(

Gość OnaZwariowana25
Hej, ja miałam jeszcze lepszą sytuację. Moja córeczka od urodzenia spała bardzo dużo w nocy,a nadrabiała w dzień. Nigdy nie miała takiego cyklu snu jak większość noworodków. Kiedy położyłam ją o 23 to nie raz mi spała do 8-9 rano !!! To przecież bardzo długo. Ale za to jak wstała o 9 to nie szła spać do 23. W dzień jadła bardzo dużo i też fajnie przybierała na masie. Karmiłam i piersią i butelką. Kiedyś jednak trafiłyśmy z małą do szpitala (z innego zupełnie powodu). I pytałam tam specjalistów co powinnam zrobić - wszyscy jednogłośnie powiedzieli, że dziecko powinno spać tyle ile potrzebuje, bo wtedy rośnie i się rozwija. Natomiast jak jest głodne to ono i tak się obudzi. Dlatego wtedy przestałam się martwić i wstawałam wtedy kiedy była głodna i płakała. Myślę, że nie ma sensu dziecka wybudzać na siłę, tylko po to aby było rozdrażnione i złe.

Gość OnaZwariowana25
aha i dodam, że teraz ma 3 miesiące i śpi już prawidłowo. Samo jej się wszystko unormowało. W nocy śpi najdłużej 6 godzin, a potem budzi się średnio co 4 na karmienie - i tak do około 10.00 rano. Później dosypia 4 godziny w dzień.

Gość mamadwóchdziewczynek
Nie jestem ekspertem, ale ja nie budziłam na karmienie. Moja starsza córka prawie od początku przesypiała noce i chociaż słabo przybierała nigdy nie budziłam na karmienie.

Gość gość
budzic należy tylko dzieci które słabo przybieraja na wadze albo noworodki z silna żółtaczką - bo sa słabsze i mogą sie same nie obudzic. Proponuje cieszyć się że możesz pospac w nocy bo to niestety jeszcze sie moze zmienić.

Gość OnaZwariowana25
Dokładnie. Pamiętaj, że położne zazwyczaj radzą karmić dziecko co 3 godziny - bo tak ich uczono 20 lat temu. Dzisiaj są już inne badania w tym temacie i skoro lekarze specjaliści ze szpitala dziecięcego wszyscy jednogłośnie powiedzieli mi, że dziecko ma swój rytm spania (najczęściej taki sam jak w brzuszku u mamy). Wszyscy pytali mnie czy dużo spałam w ciąży - a ja spałam nawet po 14 godzin i w dzień dosypiałam - i z uśmiechem na twarzy odpowiedzieli, że to moja zasługa że maluszek tyle śpi i jest spokojny :) Nie masz się więc czym martwić, a jedynie cieszyć, że urodziłaś spokojne dziecko :)

Gość gość
tu autorka, dzieki za opinie:) to nie bede budzic, niech spi na zdrowie malutka:) dzis byla taka wsciekla po obudzeniu ze juz wtedy pomyslalam ze nie bede jej wiecej budzic, wy mnie utwierdzilyscie w tym przekonaniu, dzieki:)

Gość gość
ale masz fajnie:( moze na swoją nie powinnam narzekac bo są gorsze egzemplarze ale: zasypia dopiero o 21.30-22 i spi do 2-3 po czym budzi sie z wrzaskiem na piers i zasypia przy piersi,budzi sie o 5.30-6.30 i gotowa do zabawy:O czasem pośpi do 7...w dzień za to jak zasnie to spi 3h ciągiem w wózku. plus ze 3-4 półgodzinne drzemki przy piersi lub na rekach jak dla mnie to tragedia-chciałam eby spała w wózku/łóżku i zasypiała sama ale drze sie jak opetana w nocy spi w łóżeczku ale odkładam ją dopiero jak zasnie-inaczej nas słyszą wszyscy sąsiedzi:(

Gość OnaZwariowana25
powodzenia autorko dla Ciebie i na dzidzi :) Rośnijcie zdrowo i spokojnie :)

Gość adkaa
O zazdroszczę ja również. Nie budz malucha , fajnie że masz taki wartościowy pokarm ze wypełnia brzuszek Twojego szkrabika. Ja niestety musze się wspomagac napojem na laktacje ale nie narzekam, dzięki niemu mam więce lepszego pokarmu:)

Gość gość
Nie budzic !!!! :) Dziecko samo sie upomniz,a glodu nie umrze ;)

Gość gość
Ja nie budzę

Gość gość
Moja jak miala 3miesiące to zaczęła spać po 8godzin bez jedzenia. Nigdy nie budzilam na karmienie. Jakby była glodna to sama by sie obudziła. Teraz ma 10 miesięcy i śp w nocy po 12godzin ciągiem

Gość gość
nie budziłam.