Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jecie MIĘSO_WĘDLINY w wigilię

Polecane posty

Gość gość
Prawda jest taka, że każdy tradycję trochę nagina pod swoją rodzinę. Do mnie i moich bliskich nie przemawiają ryby słodkowodne, lubimy tylko morskie więc zamiast karpia jest łosoś i dorsz. Moja znajoma i jej rodzina nie lubią zup, które nie są na mięsnym wywarze, więc barszczyk gotują na łopatce. Nie wyzywajmy kogoś, bo ma inne gusty kulinarne i przez to jest trochę nietradycyjny

Gość gość
Ja poszcze w wigilie bo tak lubie. Ale do nikogo nic nie mam jak zechce zjesc miesa. Dla mnie zawsze ten dzoen to czekanie do wieczora i najwyzej przegryze odrobine ryby. W tym roku nawet ugotuj***arszcz(ze slodkich burakow)na miesie bo po prostu bede miec od razu zupe i mieso dla synka (2,5 roku).

Gość gość
ŻADNYCH.

Gość gość
Nie jemy mięsa, w tym także ryb.

Gość gość
u mnie mięso jest także na stole wigilijnym jemy łososia, dorsza, śledzia ale jest także pierś z gęsi i kaczka wedle tradycji natomiast nie dzielimy się opłatkiem

Gość gość
Nie, zachowujemy tradycyjny post. Poza tym cały dzień nie do syta, aż do wieczerzy.

Gość gość
My z mięs tylko ryby jemy

Gość gość
tak

Gość gość
Up

Gość gość
Ja raz jem,raz nie. Jak mam ochotę. Za karpiem nie przepadamy,także w zeszłym roku był mintaj, barszcz z uszkami ,krokiety i...tyle. :) Ale u nas mało osób,bo ja,mąż i córka,a syn za malutki jeszcze na takie jedzenie. Nie jesteśmy wierzący,nie chodzimy do kościoła, Wigilia jest dla nas bardziej tradycją niż świętem religijnym. A,no i nie katujemy się postem od bladego świtu, jemy normalne śniadanie,a później właśnie już kolację wigilijną,jeśli córka zgłodnieje w międzyczasie ,to robię jej kanapki albo daję owoce. W tym roku będzie więcej osób,bo rodzina przyjdzie,więc pewnie też więcej jedzenia; może krokiety zrobię z mięsem,jeszcze nie wiem.