Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PraweaTywea

Pytanie do meiszkancow Warmii i Mazur

Polecane posty

Gość PraweaTywea

Czy to prawda ze u was takie bezrobocie i oglnie zla sytuacja? Jak sie tam u was zyje?

Gość PraweaTywea
up

Gość gość
Bezrobocie owszem jest spore Dlatego wyjechałam za granice za pracą Na Mazurach jest przepięknie, szkoda tylko, że nie mam tam się z czego utrzymać

Gość łęęłęłeee
Tak, prawda. Kierowca czy spawacz ma jakieś szanse, ale kobieta bardzo kiepskie (chyba że kobieta-kierowca/spawacz, to może). Chociaż ja mieszkam w miasteczku to i ceny miasteczkowe, czynsze najmu niższe niż w wielkich miastach i ceny zakupu nieruchomości, na przykład dwupokojowe można za 130 tys. kupić, gdzie takie samo w Olsztynie o 100 tys. więcej, ale mało kto ma nawet tę niższą kwotę. Mamy chyba najniższe stawki wynagrodzeń za pracę w urzędach (tak z ciekawości oglądałam ostatnio jakieś raporty), a pracy w swoim rodzinnym mieście nie znalazłabym, więc pracuję gdzie indziej i myślę o wyjeździe na południe polski, lubię nasz kraj, nie wybieram się za granicę. Co do zagranicy, to pełno młodych powyjeżdżała i zasuwają w fabrykach w Anglii za najniższą krajową i sobie chwalą życie tam, a nie tu.

Gość gość
skłusuje się dzika, łośa, sarnę, trochę ryb, nazbiera chrustu w lesie, i się jakoś żyje.

Gość łęęłęłeee
No i zapomniałam, że wielu dorabia sobie najróżniejszymi niezgłoszonymi do podatku zajęciami, w tym mrówkowaniem przez granicę, bo tak nie wiem z czego te rodziny o dochodzie zero zł na osobę by żyły, bo wiadomo że nie z samych zasiłków.

Gość gość
Też chwalę sobie to życie za granicą, dlatego że tutaj żyję godnie Nie zastanawiam się czy mi starczy do pierwszego A ze czasem ciężko no to cóż, w Polsce też lekkiej pracy nie miałam Tutaj przynajmniej jest dobrze płatna Wolałabym mieszkać właśnie w rodzinnych stronach, na Mazurach, niestety puki co to niemożliwe i nie ma co się nad sobą rozczulać

Gość gość
Mieszkam w miasteczku o stopie bezrobocia ok. 35%, to już mówi samo za siebie

Gość PraweaTywea
łęłę - Nie martw sie, ja tez nie planuje wyjazdu za granice :D Ja mieszkam w Pomorskim.

Gość PraweaTywea
Jezeli to prawda z tym bezrobociem 35% to faktycznie kiepsko tam macie :( A tkaie piekne te Mazury i Warmia, sama chcialam keidys tam mieszkac :D ale 35% bezrobocie to az sie wierzyc nei chce. To u mnie w Koscierzynie bezrobocie jedno z wyzszych w wojewodztwie a jest to 15%

Gość PraweaTywea
moze jeszcze ktos z Mazur sie wypowie?

Mieszkałam na Mazurach 15 lat. Wszyscy, co do jednego, z moich znajomych (teraz to ludzie ok 30tki, dobrze wykształceni) wyprowadzili się na Pomorze, bida straszna. Byłam tam w tym roku na wakacjach, odwiedzałam stare kąty, rozmawiałam ze starymi sąsiadami, rodziną - każdy twierdzi, że gdyby był młodszy (a to ludzie przeważnie po 50 r.ż.) chwili by się nie zastanawiał i stamtąd spieprzał.

Gość PraweaTywea
To jednak mam szczescie ze na Pomorzu mieszkam :D A w sumie tez ładnie tu mamy :D

Gość gość
Ładnie jest na styku woj. war-maz z podlaskim, w pobliżu Puszczy Rominckiej, gmina Dubeninki i okolice w stronę Suwałk, to chyba ta część jest nazywana "mazury garbate", ogólnie teren świetny, super się jeździ tam na rowerze podziwiając te wszystkie górki i zieleń. Ale ludzie za bogaci tam nie są i wszystkie te małe "urocze" miejscowości w większości są po prostu brzydkie, bo nikt nie ma pieniędzy na rozebranie lub odnowienie rozpadających się budynków gospodarskich nie mówiąc o jakimkolwiek urządzaniu podwórza.

Gość gość
Mam 37 lat. Urodziłem się na Mazurach. Pojezierze Ełckie. Żyłem tam do września...i wyjechałem niestety za chlebem:(

Gość PraweaTywea
Tak, chciałam sie przeprowadzic, lubie pruska architekture :D i duzo kosciolow ewangelickich tam maja :D Ale widze ze jednak zostane na Pomorzu.

Gość łęęłęłeee
Mam 25 lat i obecnie w mieście spotykam się ze znajomymi, gdy wracamy do rodziców na święta. Wszyscy z jakimkolwiek wykształceniem się porozjeżdżali po całej Polsce, większość poza mazury, bo nie widzieli tu perspektyw.

Gość gość
a gdzie jest ładnie na mazurach w jakiej miejscowosci bo zastanawiam sie nad wycieczka nie długo

Gość PraweaTywea
Mi sie podoba Mrągowo, Ostróda i Iława.

Najgorsze jest to, że nawet ci, którzy do tej pory żyli z turystów (przede wszystkim Niemców) mówią, że turystyka na Mazurach nie jest już żadnym źródłem utrzymania. I to takie zamknięte koło: ci, którzy utrzymywali się cały rok z sezonowej pracy (wynajem pokojów, budki z jedzeniem czy knajpy przy portach) ledwo wiążą koniec z końcem już jesienią; z tego powodu podnoszą ceny ale właśnie dlatego turystów jest coraz mniej. I koło się zamyka. Trochę jak z Zakopcem, ale tam jeszcze mają się dobrze.

Gość gość
Polecam Mrągowo, Giżycko, Ruciane-Nida, Mikołajki

Gość PraweaTywea
W sumie w Koscierzynie tez mamy piekne jeziora :)

Gość łęęłęłeee
Polecam mosty w Stańczykach, to nie jest ładna miejscowość, ale mosty są fajne :) na mazurach najlepiej objechać kilka fajnych punktów, a nie zostać w jednym mieście/miasteczku. Nigdy nie byłam w zamku w Rynie, o ile można go zwiedzać, może jest ciekawy. Wielu turystów odwiedza klasztor w Wigrach, ale to już woj. Podlaskie.

Jestem z Mazur, a dokładnie z Ełku. Z pracą ciężko, znam sporo osób bez pracy. W swoim zawodzie nie wiem, czy bym pracę dostała, bo z tego co wiem, to wolą po średnim niż z wyższym wykształceniem, bo oddziałowe w większości jeszcze po liceum czy studium medycznym boją się o swoje stołki. Obecnie od 4 lat mieszkam w Gdańsku i pracuję w swoim zawodzie. Zarabiam o 1000zł więcej niż moja ciotka w Ełku z tym samym zawodem. Z tym, że ciotka jest po studium.

Gość PraweaTywea
Pozostaje tylko meic nadzieje ze za kilka lat bedzie na Mazurach lepiej :( NIm bedzie za pozno i wszyscy wyjada.

Gość PraweaTywea
A moze neidlugo tylko Olsztyn sie ostanie :(

Gość gość
Mój mąz pracuje za 6zł/h, w porywach 7zl/h

Gość gość
W Olsztynie też ciężko z pracą