Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DUPHASTON jedno małe pytanie

Polecane posty

Gość gość

Lekarz kazał mi brać od 16 do 25 dnia cyklu. Ale w 21 dostałam okres , chyba okres bo bardzo skąpy, powiedziałabym raczej że to plamienie. Czy powinnam brać leki tylko do 21 dnia?

Zwykle bierze sie go 10 dni. Wiec lekarz dobrze powiedzial. Plamienie mialas czy normalny okres?

Gość gość
Czyli powinno się go brać dalej pomimo dostania okresu. Nie wiem czy to był okres czy plamienie. Mam nieregularny. A ten trwał 4 dni. I było tej krwi razem tyle co ostatniego dnia normalnej miesiączki. Może ten lek powoduje takie plamienie?!

Gość gość
lek działa tak że sztucznie podnosi się progesteron żeby w wyniku jego spadku doszło do podniesienia estrogenu i w ten sposób reguluje hormony w kolejnych cyklach. Jednak przyjmowanie od konkretnego dnia cyklu to trochę przejście na łatwiznę. Lekarzom też łatwiej powiedzieć żeby przyjmować od 16 dnia niż tłumaczyć że lek prawidłowo powinno się przyjmować w dwa dni po owulacji i przez następne 10 dni i tłumaczyć jak sprawdzać czy była owulacja. Prawdopodobnie dostałaś okres wcześniej. Najlepiej skontaktuj sie z lekarzem co dalej robić. Mojej siostrze lekarz kiedyś powiedział że jak dostanie okres wcześniej to żeby przerwać do następnego cyklu ale co lekarz to opinia. Jakiej długości cykle miałaś wcześniej?

Gość gość
Powiem tak miałam brać przez 10 dni a 8 dostałam okres. Najpierw tłumaczyłam, ze to tylko plamienie ale nic z tego nie wyszło i tak brałam te tabletki. żyje w sumie. Nie zauważyłam dramatów zdrowotnych. Ale każdy organizm jest inny. Sama zdecyduj albo zadzwoń do lekarza.