Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

orkisz

Polecane posty

Gość gość

Orkisz zawiera wiêcej witamin rozpuszczalnych w t³uszczach (A, E, D) w por ównaniu do pszenicy zwyczajnej. Ponadto aktywnoæ witaminy E pochodz¹cej z orkiszu jest o 1/3 wiêksza ni¿ z pszenicy zwyczajnej. Poza tym orkisz zawiera wiêcej witamin z grupy B: B1, B2 oraz PP (B3). Kolejn¹ wa¿n¹ cech¹ w ocenie walorów ¿ywieniowych orkiszu jest zawartoæ sk³adników mineralnych. Najczêciej podkrela siê wysok¹ zawartoæ fosforu, ¿elaza i cynku, a tak¿e miedzi, manganu i kobaltu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dojrza³y orkisz zawiera znaczne iloci kwasu krzemowego, który rolina pobiera z gleb mineralnych. Kwas krzemowy jest wa¿ny dla skóry, w³osów i paznokci, rozja nia umys³ wzmacniaj¹c aktywnoæ mózgu i koncentracjê. Cynk zawarty w orkiszu jest uznanym terapeutykiem stosowanym w chorobach w¹troby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie polecany jest wszystkim, szczególnie zaś w następujących chorobach i dolegliwościach: spadek odporności, zmęczenie, spadek wydolności organizmu; nowotwory, choroby reumatyczne (również w profilaktyce); ryzyko zawału, udaru, choroby serca i układu krążenia; podwyższony poziom cholesterolu we krwi; utrudniona przemiana związków wapnia przy wzmożonej podatności na infekcje; alergie (w tym skazy białkowe); choroby krwi, nerek i wątroby, kamienie żółciowe, skurcze jelit, hemoroidy, biegunki, zaparcia; schorzenia żołądkowo-jelitowe (wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego – Crohna, celiakia), choroby przemiany materii; osłabienie organizmu po długotrwałym stosowaniu leków; nerwice, depresje, spadek nastroju; przy kuracji postnej w celu odbudowania sił organizmu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lekarze dawali mu najwyżej trzy miesiące życia. Diagnoza, którą usłyszał, brzmiała: guz trzustki z przerzutami do wątroby. Tak umiejscowiony, że operacja była wykluczona, chemioterapia też. - Zostało mi tylko modlić się i czekać na śmierć wyzdrowiał dzieki orkiszowi Ale nigdy się nie załamałem. Po leczeniu ziołami przeszedł na dietę orkiszową, zaleconą przez Alfredę Walkowską, i stosuje ją do dziś. Od tego czasu minęło 15 lat. - Nie jestem wyleczony, mam guza, ale żyję, bo taka jest wola Boża - mówi.http://www.niedziela.pl/artykul/85379/nd/Moda-na-orkisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja terz znaj jedna kobietę która robiła ciastka orkiszowe i wyleczyła raka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chleb orkiszowy jest pyszny
i zdrowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a macie jakis dobry i zdrowy przepis na taki chlebek? bo taki z piekarni to raczej nie jest w 100 % orkiszowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a otreby orkiszowe tez tak dzialaja? np z mlekiem dodatek do owsianki bo ja czesto tak jem na sniadanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie dziala:(ten link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oki juz tam weszlam , fajne przepisy , a na ten zakwas 1 litrowy słoj wystarczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madziaaaarr
mnie zakwas nie wychodzi a na drozdzach bedzie zdrowy czy juz nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a jak dlugo taki zakwas moze lezec? i czy ma byc w lodowce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1. (0h) I faza aktywowanie zakwasu żytniego. Do 50g zakwasu żytniego dodajemy 50g mąki żytniej razowej i 40g wody. Mieszamy i odstawiamy do przerobienia w naczyniu przykrytym ściereczką. Temperatura ok 27-29°C 2. 2. (12h) II faza zakwaszania Do I fazy dodajemy 160g mąki żytniej razowej i 140g wody. Mieszamy i odstawiamy do przerobienia w naczyniu przykrytym ściereczką. Temperatura ok 27-29°C. 3. (24h) III faza zakwaszania Do II fazy dodajemy 140g mąki żytniej razowej i 160g wody. Mieszamy i odstawiamy do przerobienia w naczyniu przykrytym ściereczką. Temperatura ok 25-27°C (36h) Odkładamy 50g kwasu z III fazy zakwaszania do naszego słoiczka z zakwasem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja trzymam zakwas tydzień czasu w lodówce 2 po orkiszu zbożne to owies płatki owsiane sa alternatywa dla orkiszu terz np obniza cholesterol i daje siły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a potem robisz od nowa caly zakwas na nowo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oczywiscie to najłatwij sie robi oczywiscie przegotowana woda luzna konsystencja kwas szybciej sie robi a gdy jest gesta dłuzej sie robi powinien byc czuc zapach kwasu a teraz lece do koscioła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziekuj***ardzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziekue bardzo, nie wiem skad te gwiaizdki sie wziely ;(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewcia 12345
ja jem w postaci otrab do jogurtu sobie daje wiec mysle ze chleba juz nie bede piekla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość constans83
polecam orkisz dla dzieci! firma Holle ma kaszki orkiszowe i takie super ciasteczka od 8 MŻ, sama je chrupie, jak mąż nie widzi ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×