Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cholerstwo jasneee

GRZYB przy oknach czy CZOSNEK SODA I OCET POMOGA

Polecane posty

Gość cholerstwo jasneee

w necie znalazłam coś takiego W niektórych starszych, nieszczelnych domach pleśń lubi się regularnie pokazywać, gdy na zewnątrz jest ciągle wilgotno. Najczęściej wyłazi przy oknach, w kątach, na ścianach. Takie nieduże placki pleśni można usunąć domowym sposobem, bez użycia chemicznych środków, zwykle robionych na bazie chloru. Jeśli masz jakieś zawilgocone miejsca, czy mokre przedmioty w pierwszej kolejności wysusz je możliwie jak najszybciej. Następnie zabierz się za czyszczenie. Potrzebujesz: trochę octu destylowanego, pustego spryskiwacza, sody oczyszczonej, czosnku, rękawic gąbki ściernej. Czosnek i ocet (przydatny także do czyszczenia butów i zapachu po kocie) zabijają pleśń. Przy pomocy sody i gąbki usuwa się resztki. Przepis na bombę czosnkową: zgnieć 2-5 ząbków czosnku (zależnie od wielkości) i włóż do kieliszka na wódkę, zalej wodą i pozostaw na 5 minut. W ten sposób sok rozpuści się w wodzie, tworząc naprawdę intensywny roztwór. (Jest to dobry sposób na przeziębienie - tylko trzeba uważać na żołądek). Postępowanie: napełnij butelkę ze spryskiwaczem octem i dodaj bombę czosnkową. Lekko wstrząśnij. Na pleśń posyp trochę sody i obficie spryskaj cały obszar przygotowanym roztworem. Pozostaw na godzinę lub dwie. Po tym czasie wróć z gąbką. Posyp jeszcze sodą i szoruj, dopóki nie usuniesz resztek. Można jeszcze dodatkowo spryskać octem z czosnkiem. Potem miejsce osusz i staraj się zapewnić dobrą wentylację. Sposób może wydawać się trochę dziwaczny, na pewno jest mocno śmierdzący (choć niektórzy lubią tak intensywny zapach czosnku, a środki chemiczne z chlorem cuchną znacznie gorzej), ale naprawdę działa. I to działa przez dłuższy czas - tzn. pleśń w tych miejscach z powrotem szybko nie narasta, jak to się często dzieje po użyciu chloru. Uwaga końcowa: do usuwania pleśni profesjonaliśc***olecają używanie maski na twarz, okularów i rękawiczek, ponieważ pleśń może wywołać silną reakcję alergiczną. Ostrożność na pewno nie zawadzi. Czy myśłicie że to na jakiś czas pomoże ? Tak jasne wiem usunę go tylko na zewnątrz ale w tej chwili nic innego z nim nie zrobię bo mamy zimę na wiosne będą kute ściany itd tego grzyba mam dokładnie przy oknie z jednej strony po całej długości futryny jest go co raz więcej wcześniej go nie ruszałam bo myślałam że do wiosny jakoś będzie ale mam już dość... i włąśnei znalazłam taki sposób jak wyżej jak myślicie ? umyć go chociaż ? mam 2,5 roczne dziecko czy te opary nie będą mu szkodzić jak myślcie ? czy juz lepiej dać sobie spokój do wiosny ?

Gość gość
ja wyniosłam dziecko na weekend i spryskalam grzyba srodkiem na plesn,znikal na oczach, mam nadzieje ze na dlugo

Gość gość
tak, bo te środki to też chlor, jak ace czy tytan, tylko droższe.

Gość cholerstwo jasneee
no jak wzięłam posmarowałam ścianę domestosem to też znikal na oczach :) ale niesety teraz tak zrobić nie mogę

Gość gość
soda ci nie pomoże, zapomnij.

Gość gość
spróbuj na małej powierzchni może akurat ci się uda :) albo najlepiej poszukaj w innym pokoju grzybka i spróbuj tą miksturą któą podałąs

Gość gość
ja również próbowałam domestosem i zeszło ale sama wiesz jak cuchnie w telewizji widziałam zamast octu to jakieś gozdziki można dać wedy łądnie pachnie

Gość gość
ja mam niebieskiego chlora z lidla i psik i po grzybu. ideal w lazience,ale fakt ze przy oknie ciodbarwi. nic lepszego nie znalazlam a walcze z grzybem cifem,domestosem i innymi z 5 lat.

Gość gość
ja też próbowałam wszystkich domowych sposobów i wszystko zawsze wracało. Dlatego w końcu zadzwoniłam po specjalistów (http://www.destra.com.pl) którzy przyjechali i xzałatwili sprawę, już kolejny miesiąc a grzyb nie wraca, więc myślę,że warto spróbować czegos takiego.

Gość Teudor
Myślę, że bardziej przyda Ci się instalacja wentylacji niż używanie produktów kuchennych. To jest dobre, ale na chwilę. Lepiej poszukaj specjalistów, którzy pomogą Ci normalnie żyć w domu. Zostawiam link http://thesslagreen.com/ może się przydać. Działaj nim będzie za późno.

Gość Turecki42
Ja stosowałam preparat vidaron do grzyba na ścianie i okazał się bardzo skuteczny.

Gość gość
proponuje zmyc to mydlem malarskim z ciepla woda i zamalowac

Witam! Skoro padła nazwa naszego produktu to przybliżę trochę jego właściwości. Preparat Grzybobójczy Vidaron to wodny środek do zwalczania grzybów pleśniowych i domowych. Nowoczesna formuła produktu sprawia, że preparat głęboko penetruje podłoże, zwalcza i uodparnia przed ponownym wystąpieniem grzybów. Zapraszam również do poradnika w tym temacie na naszej stronie internetowej: vidaron.pl/poradnik/jak-usunac-grzyb-ze-scian Pozdrawiam, Andrzej Opolski Online Ekspert marki Vidaron

Gość gość
Jeśli masz grzyb przy oknach, powinnaś zadbać o to, by to się nie działo... Problemem może być kiepska wentylacja. ja miałam ten sam problem, w domu pojawiała mi się pleśń... Okazało się, że cyrkulacja powietrza jest zła. Zamontowałam w oknach nawiewniki za pośrednictwem firmy http://www.nawiewniki-szczecin.pl/ i to okazało się zbawienne. :) Także polecam Ci to samo rozwiązanie, według mnie to doskonały pomysł!

Gość gość
umyj grzyba najpierw woda a potem chlorem. a przede wszytkim grzej np przenosnym grzejnikiem i wietrz pomiszczenie co najmniej 2 razy dziennie. sprawdz tez szczelnosc zamontowania okien i izolacje zewnetrzna budynku. najwazniejsze jest wygrzanie sicany i wietrzenie!