Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

staz 2014

Polecane posty

Gość gość

u mnie jeszcze jeszcze nie wiadomo kiedy beda pieniadze na staz, jak myslicie gdzie szukac staz, narazie mysle o sklepach hotele pensjonaty gdzie jeszcze gdzie wy szukacie

Gość gość
piszcie

Gość kalinam
Staż wybieraj pod kątem ,żeby dobrze wyglądał w c.v , poza tym to może być twój ostatni staż, bo jak dzwonilam ostatnio do urzędu to mi babka powiedziała,ze można odbywać tylko raz,mam nadzieję,ze się myli. Ja obecnie kończę staż w urzedzie miejskim. Ja skladalam podania o staż do : policji,straży miejskiej, sądu,młodzieżowego ośrodka wychowawczego,gimnazjum,dom kultury, i urzędy. I jak będę mogła to złożę w te miejsca jeszcze raz ,oprócz urzędu bo tam jest nuda. U mnie jeszcze nie wiedzą kiedy rusza staże ale obstawiam marzec.

Gość kalinam
I broń boże nie skladaj podania do sklepu,bo się narobisz gorzej niż inne osoby, a zarobisz dużo mnie niż one,będziesz od najgorszej roboty. Wybieraj takie miejsca w których się nie narobisz, a zarobisz,bo za 844zł nie ma sensu się męczyć.

Gość gość
tak mi tez powiedziano ze odbyc staz mozna tylko raz

Gość gość
staż finansowany z UE można odbyć tylko raz. Ale są staże finansowane przez PUP i można je mieć kilka razy (ja miałam staż 2 razy)

Gość karinam
No właśnie ja miałam finansowany z UP powiedzieli ,ze mogę tylko raz. A w jakim odstępie czasu miałas te staże?

Gość gość
jakie sa obowiazki na stazu w urzedzie miejskim

Gość kailnam
-wpisywanie w ksiązke listów -kserownie dokumentów -obsługa interesantów itp. Ogólnie nuda. Drugi raz na staz podania do urzędu na pewno niezłożę.

Gość kailnam
Moja siostra jest w urzędzie skarbowym i u niej też nuda.

Gość gość
pojde do urzedu miejskiego i zapytam i wezme ze soba cv, jesli nie wiedza w urzedzie pracy kiedy beda pieniadze , mam zglosic juz w urzedzie pracy ze znalazlam pracodawce,czy czekac az beda pieniadze, tylko zeby w urzedzie miejskim o mnie nie zapomnieli

Gość kailnam
No własnie wiele osób nie wie jak dostać sie na staż i popełnie wiele błędów. Mój sposób jest najlepszy. Mianowicie: 1. W połowie stycznia zadzwoń do UP zapytaj się kiedy ruszaja staże, wtedy powinni już wiedzieć, jeśli nie ,dręcz ich co 2 tygodnie. 2. Jeśli powiedzą ci ,że staze ruszają w marcu( w zeszłym roku tak było), to zapytaj się kiedy pracodawcy mogą składać wnioski o stażyste, zazwyczaj jest to od 1do 10 ,czyli w tym przypadku początek lutego, więc ty musisz minimum 2 tygodnie wcześniej zanieść pracodawcom c.v i pamiętaj o bardzo dobrze napisanym podaniu o staż, jeśli nie masz rewelacyjnego c.v to musisz nadrobić to podaniem. Ja tak zrobiłam w te wakacje i chciało mnie kilku pracodawców. Zazwyczaj pracodawca od razu mówi czy będzie składał wniosek o ciebie czy nie.

Gość kalinam
I składaj c.v w wiele miejsc, wtedy masz większe szanse na dostanie sie gdziekolwiek.

Gość gość
Możecie składać o staż, ale jeśli nie dostaniecie od pracodawcy gwarancji zatrudnienia, to i tak guzik z tego bedzie bo dla up liczą się statystyki, jeśli wasze up są nadgorliwe lub po prostu wasz pracodawca nie "zawalczy" o was to zapomnijcie o stażu. Przetestowane na sobie.

Gość kalinam
Nie rozumiem. Możesz to wyjaśnić?

Gość gość
Wlasnie możecie mi powiedzieć jak to jest...mam wniosek o staz ze strony UP i z tego co widzę to pracodawca ma go wypełnić i pozniej zanoszę do UP ?czy to nie jest tak?czy moze w każdym mieście jest inaczej

Gość gość
Ponad rok temu zmieniły się przepisy o przyznawaniu stazy przez up, są one przyznawane osobom, które uzyskłay od pracodawcy, gdzie bedą stażować, gwarancję, że po stazu uzyskają tam co najmniej 3miesieczne zatrudnienie. Ja miałam staż w urzedzie, ale za pierwszym razem mi odmówiono, za drugim dopiero mi przyznano, bo dyrektor wydziału osobiście rozmawiał z dyrektorem up, by dał mi staż. Ale potem już mi odmówiono i przedłuzenia, i kolejnego stażu.

Gość gość
Idziesz do pracodawcy, gdy takowy cie zechce, sam wysyła wniosek o staz do up, ciebie juz nic nie interesuje.

Gość kalinam
Nie składasz żadnego wniosku, ty zanosisz pracodawcy tylko c.v i bradzo dobrze napisane podanie o staż. Nie ma czegoś takiego jak gwarancja lub obowiązek zatrudnienie po stażu. Kończy mi się staż za kilka dni i nikt mnie na pewno nie zatrudni, bo nie ma wolnego miejsca. Jesli ktoś z was odbywał więcej niż raz staż to napiszcie mi jakie to były odstepy czasu, bo nie wiem czy mogę iść drugi raz.

Gość gość
A ja muszę pracodawcy dać te papiery wydrukowane ze strony UP czy oni je mają?

Gość kalinam
Pracodawca składa wniosek o ciebie do UP , po dziesiątym zbiera się komisja i decydują komu dać stażystę. Dlatego dobrze jest złożyć podanie w kilka miejsc.

Gość gość
Mi powiedziano ze musi być zatrudnienie.np 4 miesiące stazu i miesiąc zatrudnienia

Gość gość
Kalinam, mylisz się, jest, poczytaj przepisy.

Gość kalinam
Nic im nie dajesz, później tylko czekasz na telefon od pracodawcy lub z UP. Ewnetualnie możesz pracodawcy na pierwszym spotkaniu wspomnieć od kiedy do kiedy składa sie wnioski w UP. Ja tak robiłam, bo niektórzy nie wiedzą.

Gość gość
dzieki za informacje jak dostać sie na staż własnie nie wiedziałam jak to zrobic

Gość kalinam
Tak? To dlaczego nikt ze stażystów od nas z urzędu nie zostaje zatrudniony po stazu, tylko biorą kolejnych stażystów. Tym bardziej ,że urząd miejski i UP podlega pod starostwo. A starosta jest u nas częstym gościem i zna stażystów. U niego w starostwie stażyści też nie sa zatrudniani jak nie ma miejca.

Gość gość
Bo urzedy rzadza się włąsnymi prawami, jak już pisałam, też byłam na stazu w urzedzie juz po wprowadzeniu nowych przepisów, urzedy nie mogą dać gwarancji zatrudnienia bo tam są konkursy na stanowiska. Po prostu dobra wola up że dają stażystów do urzedów, w moim miescie urząd miejski toczy już spór z up o staże, bo własnie z ww. powodów (nie można dać gwarancji zatrudnienia) up bardzo niechetnie przyznaje staze w urzedach.

Gość gość
A jesli nie ma gwarancji zatrudnienia po stazu, lecą statystyki up i mniej pieniedzy dostaje na to z funduszu pracy.

Gość gość
Czy ktoś już wie kiedy ruszają staże?

Gość gość
Ja juz bylam dowiadywałam się o staż, pracodawca mial mnie zglosic do urzedu i teraz czekam na odpowiedz