Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama od 2 miesięcy

wiotkie a wręcz bezwładne kończyny u niemowlaka

Polecane posty

Gość mama od 2 miesięcy

Miał ktoś taki problem: 2-miesięczne niemowlę ma wszystkie odruchy w normie, potrafi ruszać kończynami ( w chwili złośc***przewijania, gdy boli go brzuszek itp.), ale resztę czasu np: przy karmieniu, w chwilach czuwania prawie nie rusza nóżkami i rączkami. Kończyny są wiotkie a wręcz bezwładne.

Gość gość
przeciez ma dopiero 2 miesace??? co bys chciala zeby juz brykal? z czasem zacznie machac nozkami nie martw sei na zapas

Gość mama od 2 miesięcy
chodzi o to, że w chwilach innych niż poddenerwowanie można córce podnieść nóżkę i gdy ją sie puści to spada bezwładnie jak kamień - zero napięcia, zero reakcji ze strony dziecka...

może ma obniżone napięcie mięśniowe? w tym wieku niemowlaki wręcz nie mogą przestać machać rączkami i nóżkami. Ja się często śmiałam, że moja gdzieś biegnie :) Idź do pediatry niech obejrzy dziecko, bo to nie jest normalne. Dzieci w tym wieku muszą machać kończynami, żeby mięśnie pracowały i często jest to niezależne od nich samych

Gość gość
pediatra albo może lepiej znajdź terapeutę z integracji sensorycznej. Zrobi diagnozę i sprawdzi czy coś jest nie tak. Czasami są pewne zaburzenia w komunikacji między półkulami mózgu, niedostymulowanie dziecka i może się to m.in. objawiać obniżonym napięciem mięśni. Odpowiednie ćwiczenia mogą zlikwidować problem.

Gość gość
No ja bym poszla do lekarza i zapytala chocby po to zeby byc spokojnym. Moj synek w tym wieku machal raczkami i nozkami jak szalony ale moze to nie jest regula.

Gość gość
do pediatry! to może być obniżone napięcie mięśniowe, i oby to było tylko to! onm bardzo ladnie się rehabilituje, ale koniecznie idź do lekarza, dobrze też żeby dziecko zbadał neurolog. 2 miesięczne maluchy wywijają nóżkami i rączkami jak szalone, ruszają kończynami niemal bez przerwy, taki bezwład to niepokojący sygnał!

Gość gość
Dziękuję za odp. Obniżone napięcie może występować tylko w kończynach? Bo np główkę ładnie podnosi jak na ten wiek.

Gość gość
up