Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co myślicie

Sprawa Reserved

Polecane posty

Gość gość
Co ty prownujesz kraje skandynawskie do Polski? :D oni nie byli pacholkami ZSRR, nie byli przez ponad 100 lat pod zaborami i ich kraj nie zostal tak zniszczony jak nasz podczas II wojny swiatowej. Poza tym oni maja mnostwo ropy naftowej i gazy wiec nic dziwnego, ze sa bogatym panstwem i moga sobie pozwolic na wysoki socjal...

No i co z tego, że mamy niż? I tak przedszkoli skoro nadal jest za ich mało i trzeba czekać w kolejce? Poza tym powinno się stworzyć odpowiednią politykę prorodzinną. MĄDRĄ, a nie jakieś becikowe i inne bzdury.

Gość gość
gazu*

Gość gość
To z tego ze budowanie przedszkoli to wyrzucanie pieniedzy w bloto. Za kilka lat nie beda nikomu potrzebne bo nie bedzie dzieci ktore moglby do nich uczeszczac

"Co ty prownujesz kraje skandynawskie do Polski? smiech.gif oni nie byli pacholkami ZSRR, nie byli przez ponad 100 lat pod zaborami i ich kraj nie zostal tak zniszczony jak nasz podczas II wojny swiatowej. Poza tym oni maja mnostwo ropy naftowej i gazy wiec nic dziwnego, ze sa bogatym panstwem i moga sobie pozwolic na wysoki socjal." Tak, porównuję sprawne zarządzanie. Mało chyba wiesz o historii. Finlandia była krajem komunistycznym, zresztą bardzo długo terroryzowanym przez Rosję. I w odróżnieniu do Norwegii wcale nie stoi na ropie i nie ma z tego bogactwa. Jakoś Finowie potrafili przyjąć odpowiednią politykę bez zasobów naturalnych, dlaczego więc nie Polska? Skandynawia nie ogranicza się wyłącznie do Norwegii.

"To z tego ze budowanie przedszkoli to wyrzucanie pieniedzy w bloto. Za kilka lat nie beda nikomu potrzebne bo nie bedzie dzieci ktore moglby do nich uczeszczac" Nie rozumiesz. Planowanie ilośc**przedszkoli trzeba oczywiście dostosować do prognoz demograficznych. Nie mówię, że trzeba je budować na potęgę. Wielkie osiedla mieszkaniowe np takie jak w Gdańsku powinny mieć tak zorganizowaną przestrzeń aby był łatwy i powszechny dostęp do przedszkola. Niestety tak nie jest. Trzeba jechać samochodem do najbliższego, tracąc czas i pieniądze.

Gość gość
To chyba ty masz braki z historii skoro twierdzisz ze Finlandia byla panstwem komunistycznym. Przeciez dzieki wygranej wojnie zimowej zdolali obronic niepodleglosc :o Poza tym, liczba ludnosci FInlandii jest niemal 8 razy mniejsza niz Polski wiec co sie dziwisz, ze moga zyc na wyzszym poziomie

Gość gość
To może podpowiesz naszym rządzącym te genialne rozwiązania z Finlandii? Bo ja jako mała część społeczeństwa nie czuję, żebym miała jakikolwiek wpływ na to, co się dzieje w tym kraju... Bo to, że ja żyję uczciwie, nie oszukuję, nie daję łapówek, płacę podatki, składki itp, a dodatkowo sama odkładam na swoją emeryturę (bo państwo mi tej emerytury za 30-kilka lat nie da), to jest jedno. A to, że ktoś ustanawia przepisy, które utrudniają życie - na to już wpływu nie mam. Mogę jedynie iść na wybory. Tylko na kogo mam zagłosować, żeby było inaczej?

Gość gość
I, niestety, nie wiem jak to robisz, że tak świetnie Ci firma prosperuje... Mój znajomy prowadzi niewielką firmę. Zatrudnia kilka osób - tak, na umowy-zlecenie... Dlaczego?? Bo pomimo tego, że pracuje od wczesnego rana do późnego wieczora, że cały czas ma zlecenia i nie siedzi na d***e, to składki za pracowników, podatki od każdego z nich i dodatkowo od całej firmy sprawiłyby, że pracowałby na granicy opłacalności... I tak - też nie jest patriotą, bo coraz poważniej myśli o przerejestrowaniu firmy za granicę. Ale z drugiej strony - co ten kraj mu dał??

Oczywiście że Finlandia była krajem komunistycznym przez pewien okres. "Poza tym, liczba ludnosci FInlandii jest niemal 8 razy mniejsza niz Polski wiec co sie dziwisz, ze moga zyc na wyzszym poziomie" ? Masz na myśli liczbę ludności? Co to za argument z d**y? W Niemczech czy Francji żyje więcej ludzi a poziom jest wyższy. Argumenty ci się skończyły? "To może podpowiesz naszym rządzącym te genialne rozwiązania z Finlandii? Bo ja jako mała część społeczeństwa nie czuję, żebym miała jakikolwiek wpływ na to, co się dzieje w tym kraju... Bo to, że ja żyję uczciwie, nie oszukuję, nie daję łapówek, płacę podatki, składki itp, a dodatkowo sama odkładam na swoją emeryturę (bo państwo mi tej emerytury za 30-kilka lat nie da), to jest jedno. A to, że ktoś ustanawia przepisy, które utrudniają życie - na to już wpływu nie mam. Mogę jedynie iść na wybory. Tylko na kogo mam zagłosować, żeby było inaczej?" No właśnie w tym problem. Polacy nie chcą wyjść, nie chcą się zbuntować. Nie chcą powiedzieć nie. Niegodziwe warunki pracy, brak wpływu na rząd - na to wszystko jest nasze przyzwolenie, ciche przyzwolenie. Brak w nas buntu i działania. "I, niestety, nie wiem jak to robisz, że tak świetnie Ci firma prosperuje... Mój znajomy prowadzi niewielką firmę. Zatrudnia kilka osób - tak, na umowy-zlecenie... Dlaczego?? Bo pomimo tego, że pracuje od wczesnego rana do późnego wieczora, że cały czas ma zlecenia i nie siedzi na d***e, to składki za pracowników, podatki od każdego z nich i dodatkowo od całej firmy sprawiłyby, że pracowałby na granicy opłacalności..." Sama nie wiem. Może po prostu tak to wygląda jak za prowadzenie firmy bierze się Zenek z Osiedla? Nie każdy się do tego nadaje, nie każdy potrafi odpowiednio zarządzać. Mało też polskich przedsiębiorców rozumie zasadę, że im mniej ludzie zarabiają, tym mniejszy będzie popyt na ich produkty. Strategia firmy wymaga myślenia i planowania. Niestety, wiele osób nie ma o tym pojęcia, a firmę chce prowadzić...równie dobrze można zadać pytanie: w takim razie jak dają sobie radę zagraniczne firmy na Zachodzie, skoro podatki tam są o wiele wyższe?

Gość gość
Może i na zachodzie podatki są wyższe, ale wracają do ludzi w formie socjalu. Jak jesteś taka mądra, to może zorganizuj jakąś manifestację? Skoro to takie proste, wystarczy wyjść na ulicę, to dlaczego Ty nie działasz w tym kierunku? I mój znajomy nie jest Zenkiem z osiedla, jest ogarniętym gościem, skończył dwa kierunki, pracował na etacie, ale postanowił przejść "na swoje". Fajna zasada z tym popytem na produkty, gdzieś już o tym słyszałam. W takim razie ile Ty płacisz swoim pracownikom??

Gość TheNavvojka
Place 600 zl/msc bo zatrudniam tylko wietnamczykow :)

Gość gość
protest się rozszerza już piszą wszystkie jutrzejsze wydania gazet

Gość gość
co za bezmózgi

Gość gość
już profil zablokowali, ręka rękę myje

Gość GLABZ
3M Poland rowniez wynosi swoje podatki do Szwajcarii. Ciekawe czy klienci B2B tez beda bojkotowac