Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy PALENIE ma wpływ na zajście w ciąże i na regularny okres

Polecane posty

Gość gość

Witam panie :) Może to dość dziwne pytanie i dla niektórych głupie.Czy palenie utrudnia zajście w ciąże?U mężczyzny wpływa na nasienie a u kobiet?Czy palenie może mieć wpływ na regularność okresów?

Gość gość
nie odpowiem z medycznego punktu widzenia bo nie wiem ale sama paliłam, z pierwszym dzieckiem zaszłam w ciążę już w pierwszym miesiącu starań. Przestałam zaraz jak test pokazał 2 kreski. Jak skończyłam karmić, kilka miesięcy później znowu wróciłam do palenia i paliłam aż znów nie zaszłam w ciąże - tym razem udało się w 3 cyklu starań ale raz źle obliczyłam dni płodne, w 2 miesiącu byłam chora, cykl mi się rozjechał do 34 dni więc też na cuda nie liczyłam a za 3 razem się udało. Mąż też pali, cały czas. A ja mam nadzieję, ze tym razem nie będę głupia i już do papierosów nie wrócę ...

Gość gość
statystki kobiet w ciazy, zwlaszcza z ciezkij patologii wskazuja, ze palenie nie ma absolutnie zadnego wplywu na plodnosc kobiet lub mezczyzn.

Gość mariannnka
a mi lekarz powiedział że ma wpływ i ja się przestawiłam na zdrowsze palenie . Zakupiłam epapierosa i paiłam kilka miesięcy a później rzuciłam, nagle efajki nie były mi potrzebne ! teraz jestem w 3 meisiacu ciązy :)

pale od 14 roku zycia, moj maz moze i wczesniej zaczal. zaszlam w ciaze przy pierwszym(!) "podejsciu", przed mialam regularny okres, teraz pol roku po porodzie jest znowu jak najbardzije regularny. wiec chyba to nie ma wplywu, bo raczej nie jestem jakims ewenementem.

Palenie może obniżyć rezerwę jajnikową co może doprowadzić do wcześniejszej menopauzy wiec jak najbardziej ma wpływ na płodność kobiet. Co więcej, facetowi wystarczy kilka tygodni by poprawić jakość nasienia, dla kobiety zmiany są nieodwracalne.