Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy do chrztu moze podawac osoba zyjaca w konkubinacie

Polecane posty

Gość gość

z wlasnego wyboru?nie chce i nie zamierza brac jakiegokolwiek slubu?czy przystepuje do spowiedzi i komuni?

Gość gość
moze, ja jestem taką chrzestną:)

Gość gość
jezeli ksiadz nie wyda pozwolenia ksiadz z parafii tej osoby i ksiadz z parafii w ktorej chrzci sie dziecko to moze nie byc dopuszczona. mozna tez sciemiac, ale przypominam ze klamstwa na swietej spowiedzi jest grzechem przeciwko duchowi swietemu,podobno jeden z najcięższych grzechów.

Gość gość
Nie powinna, ale Księża na dużo dzisiaj pozwalaja. W innych religiach byłoby nie do pomyślenia żeby osoba niepraktykująca brała sakramenty, ale u nas ateiści zbojkotowali Kościół niestety :( W święta też wszyscy mają wolne- bez sensu.

Gość gość
u nas nie dal zgody... moj partner chcial brata, ale ten brat ma cywilnak i obaj sie nie zgodzili-ksiądz od chrztu i ksiadz z parafii brata. podobno koperta sie liczy

Gość gość
może ale właśnie ,niektórzy księża wymagają karteczki od spowiedzi od chrzestnego co z tym idzie chrzestny idzie do spowiedzi ,jak ksiądz nie teges to rozgrzeszenia może nie dać i tym samym chrzestny jest w grzechu do komunii iśc nie może ,a powinien . .

Gość gość
może, ale po co? Czy osoba,która kłamie i kombinuje jest dobrym kandydatem na chrzestną? Chyba, że chodzi o odstawienie szopki, a nie chrzest. To wtedy nie ma znaczenia.

Gość gość
ogólnie nie może... ale u nas np była, bo nam zależało i udało jej się skombinować zaświadczenie (trafiła na księdza, który nie wypytywał czy żyje z mężczyzną)

Gość gość
maz uparl sie na siostre ja jej nie chce ale tez nie chce sie klocic z mezem..po pierwsze jej nie lubie po drugie nie utzrymujemy bliskich kontaktow teraz nagle zaczela sie odzywac..a najwazniejsze nie chodzi do kosciola i zyje jak zyje szukam argumentow zeby zmienic decyzje meza

Gość gość
Ja nie mam slubu i jestem swiadkiem chrztu swietego. Polega to na tym, ze pelnie 'formalnie' role chrzestnej, stalam przy dziecku podczas chrztu, ale nie jestem wpisana do tych ksiag. Jezeli przestane zyc w grzechu, to mam isc sie wpisac. Takie rozwiazanie- by byc chrzestna, ale zgodnie z sumieniem podpowiedzial mi proboszcz mojej parafii (bo na upartego wypisalby mi zaswiadczenie, ale to jest wlasnie klamstwo ), wiec zapytaj tez.

Gość gość
gościu wyżej to po co dawałaś dziecko do chrztu? nie zawsze wszystko jest tylko czarne lub białe, ludzie z różnych powodów nie biorą ślubu, nie nam to oceniać, ja chciałam siostrę na chrzestną bez względu na to że żyje w konkubinacie. Myślisz, że lepiej kombinować byle kogo tylko po to by miał ślub kościelny, nawet jeśli wcale nie jest lepszą osobą?

Gość gość
ma w d***e kosciol a ty ja chcesz na chrzestna?

Gość gość
mogę się dołączyć z pytaniem odnośnie chrztu? Czy dziecko może mieć tylko jednego chrzestnego? czy zawsze trzeba by był chrzestny i chrzestna?

Gość gość
chodziło mi o gościa z 11:52

Gość gość
tak, chcę ją na chrzestną, bo dla mnie liczy się człowiek a nie jego stosunek do kleru (nie mylić z Bogiem) --- gościu jeśli się uprzesz to dziecko może mieć tylko jednego chrzestnego, choć zaleca się dwóch

Gość gość
i tak wlasnie wygladaja katolicy,narzucaja malemu dziecku religie,ktora ono byc moze kiedys odrzuci,czy nie o wiele prosciej byloby poczekac az dziecko dorosnie i jako osoba dorosla same zdecyduje,ale u nas sie tego nie praktuje w kk,dlaczego bo wtedy juz nikt nie pojdzie do kosciola,a oni nie beda mieli z czego sie utrzymac.ludzie kiedy zmadrzejcie i uswiadomicie sobie ze nawet Jezus ochrzcil sie jako osoba dorosla i swiadoma,a to malenie dziecko nie mysli a wy mu z gory narzucanie cos bo tak pewnie wypada i wszyscy to robia sami kombinujecie a razem z wami ten caly kosciol to cyrk

Gość Stanislaw Jerzy Lec
swiadek chrztu zna ktos w Watykanie to pojecie czy trzeba przypomniec?

Gość gość
gość mogę się dołączyć z pytaniem odnośnie chrztu? Czy dziecko może mieć tylko jednego chrzestnego? czy zawsze trzeba by był chrzestny i chrzestna? Można mój syn ma tylko chrzestną ,sam zdecydował o chrzcie i chrzestnej miał 10 lat jak przystąpił do chrztu ,proboszcz nie robił problemu .

Gość gość
Możesz poczytać KPK tam jest o jednym chrzestnym .to nie jest żaden problem nie ma takich zaleceń że ma być dwoje .

Gość gość
dziękuję serdecznie za odpowiedzi odnośnie jednego czy dwóch chrzestnych. Miłego dnia Wam życzę :)

Gość gość
ja chce kogos kto bedzie dobra odpowiednia osoba ale i zwiazana z kosciolem, choc troche przynajmniej bo w tych czasach niestety niewielu mlodych chodzi do kosciola a tylko odgrywa szopki z koleda, swietami chrztami, slubami i komuniami bo tak trzeba, chce tego unikanc w miare mozliwosci..moja siostra by sie nadawala pod kazdym wzgledem gorzej z chrzestnym nie ma takiego kandydata..ma sakramenty ale nie chodzi do kosciola wiec tez lipa

Gość gość
U mnie to nie przejdzie, podobnie jak chrzestny po ślubie cywilnym.