Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hedziaa

pierwsza marchewka pytanie do mam gotujących samodzielnie

Polecane posty

Gość hedziaa

chcę rozszerzyć dietę córce, skończyła 4 miesiące. wczoraj i dziś podałam jej marchewkę z słoiczka, ale chcę zacząć gotować sama. mam pytanie - czy gotowałyście posiłki z zwykłych warzyw czy eko? mój ojciec jest rolnikiem, ale warzywa nie są eko - stosuje nawozy i środki ochrony roślin. czy mogę ugotować marchewkę np na dwa dni? jak to przechować? normalnie wystudzić i w szczelnym pojemniku w lodówce wystarczy? czy lepiej mrozić?

Gość gość
a czemu nie chcesz podawać słoików takiemu maluchowi? :/

Gość zalezy jak nawozicie
KAŻDY stosuje nawozy i opryski. Na eko uprawy też. Kwestia jest w tym czym się pryska oraz w jakich okresach. Jeżeli się na tym ktoś zna to oprysk w minimalnej ilości wniknie do warzywa czy owocu, a jeśli nie będzie nim naszpikowany. Ja robiłam na raz, a jak trochę mi zostało to dojadałam po dziecku. ale z dnia na dzien możesz trzymać spokojnie w lodówce.

Gość hedziaa
finanse

Gość gość
jak mój synek miał 4 miesiące podawałam słoiczki. od 7mego miesiąca mniej wiecej gotuję sama, podaję też słoiczki - ja przygotowuję wiecej porcji i mrożę to potem. gotuję marchew, pietruszkę, inne warzywa osobno, potem mieska i robię różne miksy, które potem zamrażam, zmiksowane już w pudełeczkach. rano wyjmuję odpowiednią porcję i odmrażam. na początek polecam słoiki - nie opłaca się gotować tak małych porcji, zwłaszcza, że teraz zjada 1-3 łyżeczki tego jedzonka.

Gość zalezy jak nawozicie
Bo może wie jak się je robi? Ja z zawodu jestem technologiem żywności i żywienia i doskonale znam sposób przygotowywania słoiczków. Warzywa znajdujące się w nich są całkowicie pozbawione wartości odżywczych a witaminy jakie zawierają są suplementowane sztucznie...

Gość hedziaa
ja nie znam się na nawożeniu, nawet gdybym zapytała ojca, ile zastosował i kiedy, to i tak by mi to nic nie dało

Gość gość
to dlaczego pediatrzy polecają podawanie dań ze słiczków? bo chyba nie dlatego, żeby matkom ułatwić zycie?

Gość hedziaa
w ogóle miałam wrazenie jak otwarłam słoiczek, ze ta marchewka nie była gotowana tylko surowa... czy faktycznie taki słoik jest zdrowszy od zwykłej marchewki kupionej w markecie czy warzywniaku? co do opłacalności - słoik marchewka 3,50 zł - zużyć tego samego dnia. zużywam 2 łyżeczki i wyrzucam... super opłacalność

Gość gość
mówimy "otworzyłam", nie "otwarłam" :o Jak cię nie stać na zbilansowane słoiki, to trzeba było sobie kota kupić, a nie dziecko robić :o w tetrówki pewnie też je owijałaś, bo na pampersy cię nie stać? :D

Gość gość
zależy jak nawozicie- zgodze sie z toba, uwazam, że zadna opcja (gotowanie samemu z warzyw ktore nie sa eco czy słoiczki)nie jest doskonałą. Najpepiej zachowac umiar, raz podawac to raz to. Warzywa eco można kupic teraz wszedzie nawet w Lidlu, zrobic z nich przeciery i pomrozic.

Gość gość
słoik możesz trzymać w lodówce i dać jeszcze na drugi dzień. ważne tylko, żebyś przełozyła z niego przed podaniem do innego naczynia, zeby nie było tam śliny. więc już wychodzi 1,75 na dzień. a jak policzysz gaz , samą marchewkę i pracę wyjdzie na jedno. a paćkania duzo mniej i więcej czasu dla dziecka. ja tych małych ilości nie gotowałam głównie z tego względu. teraz poprostu mrożę, czasem robię na dwa dni.

Gość gość
żadna opcja nie jest idealna, ale w końcu ten maluch będzie musiał zacząć jeść normalnie, więc chyba nie ma sensu panikować. :)

Gość gość
na słoiczku jest napisane, że po otwarciu należy spożyc w ciągu 48 h , a nie odrazu wyrzucać :)

Gość gość
gosciu 14;55 pediatrzy nie sa technologami zywnosci, kosmetologami, dermatologami, mowią to co wiedza od przedstawicieli handlowych. A to ze im sie wydaje ze sloiczek jest lepszy nie zmienia faktu, ze jedzenie do sloiczkow jest calkiem wyjalowione, poddane tak duzej obrobce cieplnej ze nie ma w nim juz dawno zadnych witamin, a sztucznie dodawane nie do konca sa takie super jek te naturalne

Gość gość
ja pierdziele... znowu oszczędzanie na dziecku :/ kurde ludzie, policzcie za ile sami dziennie zjadacie, czy te 3,5 to az tak duzo? a załoze sie ze jak maz ma ochote na piwo to sobie kupi. a jakby seodmowil to dziecko ma sloiczek... :/

Gość gość
nikt tu nie pisze o oszczednosciach tylko o tym co lepiej podac i jak przechowywac

Gość gość
jak marchewke przegotujesz dwa razy, bo raz gotujesz w całośc***otem miksujesz i podgrzewasz to też witamin nie ma tam już za wiele.

Gość gość
Zwłaszcza, że dziecko ZACZYNAJĄCE dopiero przygodę z rozszerzaniem diety najpierw próbuje, kosztuje, poznaje smak :o Przez pierwszy miesiąc zejdzie dokładnie 1 słoik na dwa dni - faktycznie, GIGANTYCZNY koszt :o Sobie autorko mam nadzieję też wyznaczasz takie racje żywieniowe i nie wpierdzielasz nic powyżej 3zł :o A do tego technologa żywności - tak tak tak, znamy to: najlepszy własny cycek do 2 r.ż, własna marchewa -nie ważne ile i kiedy pryskana, ale ważne że swoja i z witaminami, co tam bilansowanie diety, odpowiednia konsystencja, właściwy smak - naważniejsze, że swoje 💤))))

Gość gość
ale gotowy obiadek nie gotowal sie 20min, obróbk cieplna w akładzie produkcyjnym to skomplikowany i długotrwały proces i taki obiadek tez musisz podgrzac przed podaniem.

Gość gość
gościu, święta racja :D:D:D Jeszcze nie należy zapominać o spiskach koncernów farmaceutycznych odnośnie szczepionek :D I lekarze przekupieni przez handlowców - odnośnie mleka modyfikowanego, soików, szczepień, pampersów, łyżeczek do karmienia, śliniaków i podpasek :D Leczcie się ludzie, wszędzie widzicie czające się zło - naprawdę musicie mieć smutne życie. Marchew gotująca się przez godzinę ma faktycznie trylion witamin. Trylionpińcet nawet,technologu żywności od siedmiu boleści.

Gość gość
gosciu 15:04 znamy tez takich którzy slepo wierzą we wszystko co wciskają im koncerny spożywcze, kosmetyczne i farmaceutyczne. Jak nie wierzysz komus kto moze ma nieco wieksze pojecie od ciebie w tej dziedzinie to szkoda. Ufaj slepo tym ktorzy na tobie zarabiaja. Ja na spozywce sie nie znam, znam sie za to na kosmetykach i załamuję rece czytajac co tu wypisuja matki na temat pielegnacji, ale nie mam sie co wypowiadac, bo zaraz mnie ktos skrytykuje kto pojecia o tym nie ma.

Gość hedziaa
Autorko, mieszkam w Warszawie, nie wiem skąd miałabym wziąć osobistego rolnika. Kupowałam od początku albo w warzywniaku albo w Lidlu (mają eko, choć importowaną z Włoch). Dodajesz trochę masełka i masz piękny domowy zapach i świetny smak. Smak obiadu. Próbowałam marchwi ze słoika to to nawet smaczne nie jest. Ze słoika bardziej jak deserek, a ja na początku podawałam tak na ciepło - bardziej obiadowo.

Gość do hedzii
Sorka za ostatni post. Pisałam do Ciebie, a użyłam Twojego nicka z rozpędu

Gość gość
moje dziecko ma 8 miesięcy, pol na pol mu gotuje lub podaje sloiki. jest duzy (waga w normie idealnie), zdrowy, jeszcze nigdy nie chorowal. aaa i co najwazniejsze - nie karmilam piersią tylko mm - z wyboru. mysle ze sloiczek jest tak samo dobry jak to co ugotujesz sama. ale nigdy w zyciu decydujac sie na dziecko nie pomyslalabym, ze bede z oszczednosci mu gotowac... :/

Gość gość
ja gotuje dziecku warzywa na parze, zdecydowanie polecam, nie traca tyle witamin, a czas gotowania jest identyczny.

Gość gość
No to dajesz, technologu - wyjaśnij mi w czym są gorsze słoiki poddane obróbce termicznej od domowej marchewki gotowanej +/- godzinę. Słucham.

Gość gość
a ja znowu nie widze nic zlego w tym ze ktos chce oszczedzic na jedzeniu! Jak nie ma innego wyjscia bo mu sie nie przelewa i ma wywalic 3zl w sloiczek to lepiej zeby to 3 zl przeznaczyl na kg marchewki i zrobil z tego 10 sloiczkow. Ludzie czy wy jestescie juz takimi snobami, ze osczednosci to dla was wstyd?

Gość gość
gosciu 15:14 a po co gotujesz marchew przez godzinę? Ja gotuje 15min. Chyba do kuchni za czesto nie zagladasz stad jestes takim zwolnennikiem gotowców.

Gość Jaamajka
a ja znowu nie widze nic zlego w tym ze ktos chce oszczedzic na jedzeniu! Jak nie ma innego wyjscia bo mu sie nie przelewa i ma wywalic 3zl w sloiczek to lepiej zeby to 3 zl przeznaczyl na kg marchewki i zrobil z tego 10 sloiczkow. Ludzie czy wy jestescie juz takimi snobami, ze osczednosci to dla was wstyd? ŚWIĘTE SŁOWA, nie ma co ciągnąc tematu.