Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do kiedy wyparzałyście dzieciom butelki

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie

Gość gość
dopóki używałam raz dziennie-raz na dwa dni. Teraz niekapek wyparzam jak zbyt długo w nim mleko jest, np. karmiliśmy go o 23 kładliśmy się spać i rano myjemy i wyparzamy.

Gość gość
tu autorka: nasz maly ma 8 miesiecy, ja każdą butelkę wyparzam za każdym razem... czy po mleku czy po herbacie, a jak myjesz to potem przelewasz przegotowaną wodą, czy zostawiasz do wyschnięcia i tyle? bo ja się boję tej wody z kranu, że może mu zaszkodzić co co w niej będzie :/ ale chyba popadam w paranoje... z innymi rzeczami tak nie ma - mamy w domu dwa koty, które mały dotyka, zabawki są myte raz na jakis czas, pluszaki piorę jak widać, że tego wymagają.

Gość gość
ja odp jako pierwsza. Mam w domu psa i 2 koty. Ja nawet nie zostawiam do wyschnięcia-od razu wlewam herbatkę, bo u nas musi być herbatka non stop. Nie płukałam przegotowaną wodą. Na początku zostawiałam do wyschnięcia, gdy jadł co 3 godziny. Ja wodę z kranu pije i żyje :]

Gość gość
a ja nigdy nie wyparzalam przeplukiwalam tyljo butelke i smoczek przegotowana woda 4dzieci tak wychowalam i nigdy nic im nie bylo

Gość gość
ja wyparzam po każdym jedzonku a mała ma 9 mc

Gość gość
ja wyczytalam w gazecie ze do 6 miesiaca zycia powinno sie wyparzac a potem to tylko umyc woda z dodatkiem plynu do naczyn i tyle... i tak robie.....

Gość gość
a jak wyparzacie te butelki? gotujecie w garnku? czy wystarczy moze umyc je w zmywarce w wysokiej temperaturze?

Przy pierwszym dziecku wyparzałam chyba dopóki jadła z butelki... gdzieś tak ponad rok miała, jak sobie dałam spokój. Ale to była głównie paranoja męża mojego - porządnickiego, owładniętego obsesją zarazków:D Teraz przy drugim "maleństwu" (chłopak ma już ponad pól roku), już postanowiłam, że jak zacznie raczkować, daję sobie spokój z wyparzaniem, bo te bakterie z niewyparzonej flaszki to nic w porównaniu z tym, co można znaleźć na podłodze, i ze smakiem zjeść:D

Używałam i używam starego garnka do gotowania na parze - wrzucam wszystko: flaszki, smoczki, laktator i się paruje:)

Gość gość
Ja wyparzałam tylko przed pierwszym użyciem. Potem co jakiś czas zalewałam gorącą wodą.... Butlę i smoczki. Moja szwagierka chyba przez 2 lata życia wszystko sterilizowała, aż ją pediatra opieprzył żeby trochę wyluzowała :) Sądzę że rozsądne jest wyparzanie przez pierwsze miesiące, póki dziecko nie raczkuje i nie dotyka wszystkiego - bo potem i tak jest szalństwo

Gość gość
a gdybym wrzucila do zmywarki na 65 stopni wystarczyloby?

Gość gość
czasami jest adnotacja na tym sprzęcie butelkowym, by nie używać zmywarki..nie wiem dlaczego

Gość gość
bo mogą wejść w plastik te środki ze zmywarki przy wysokiej temp i dlatego nie można. ja płuczę butle pod wodą i polewam wrzątkiem.

Gość gość
moje akurat mozna uzywac w zmywarce, wiec sobie pomyslalam ze jakbym je myla w zmywarce to bym miala umyte i wyparzone 2 w 1...

Gość gość
ja robiłam tak: wkładałam wszystko do garnka gotowałam wodę w czajniku i zalewałam. ot całe wyparzanie.

Mała ma 4 miesiące, wyparzam co drugi dzień, w pierwszym miesiącu życia wyparzałam codziennie. Teraz robię to ze względu na mleko modyfikowane, butelka specyficznie pachnie po tym mleku, głównie po to ją wyparzam.

Gość gość
Córka ma 4,5m-ca. Butelki wyparzam po każdym posiłku. Smoczek 1xdziennie. Mam kilka butelek i urządzenie do sterylizacji w mikrofalówce. Więc myję,wkładam i jak uzbieram 4 butelki to włączam. Nic skomplikowanego. Sterylizuję w nim też gryzaki raz na jakiś czas. Mam zamiar to robić do 6 miesiąca.

Gość gość
Prawie w ogóle nie wyparzałam !!! Do 3 miesiąca może ze 2 razy wygotowałam.. czasem przelałam wrzątkiem (tak na szybko), jeśli mleko długo było w butelce. Potem juz nie.. Normalnie myłam butelki, teraz kubki czy miseczki w zmywarce lub pod bieżącą wodą. Chyba, ze jakiś napój dłuuugoooo stał w kubku, to przeleję.. ale to rzadko.. Dajcie spokój.. niech się dziecko uodparnia. a 8-9 miesiąc to czas na odstawienie butelki ze zwykłym smoczkiem.. Teraz powinnyście dawać dzieciom napoje w butelkach treningowych, albo niekapkach z miękkim ustnikiem, a nie w butelkach. 10-11 miesięczne dziecko w ogóle butelki już nie potrzebuje.