Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Porada Prawna

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie kilka lat temu pewnien chłopak wysyłał siostrze pieniądze na dziecko sam dobrowolnie wysyłał ona go do tego nie zmuszała. po ponad pół roku przestał słać te pieniądze. Dwa lata temu siostra za namowa moja i mamy naszej założyła mu sprawe o ustalenie ojcostwa poniewaz nie figurował w dokumentach jako ojciec, ku naszemu wielkiemu zdziweniu wynik wyszedł negatywny (dodam iz wyzej wymieniony chlopak nie zjawil sie na zadnej rozprawie a na badania przyjechał łaskawie po dwóch miesiącach od pobrania probek od siostry i jej dziecka) Teraz odgraza się że załozy siostrze sprawe zeby mu te pieniadze co wysyłał na poczatku zycia dzieciątka oddała, czy moze taka sprawe załozyc czy to sa puste grozby? Nie znam sie na prawie ale siostra sie bardzo denerwuje tym bo nikt go do wysyłania pieniedzy nie zmuszał robił to dobrowolnie.A jeśli założy sprawe to czy ją wygra?

Gość gość
Udajcie si9ę do radcy prawnego z tym najlepiej. Jak siostra nie ma pięniędzy na prawnikia to przy każdym Urzędzie Pracy są Raddcy Prawni i nic za poradę nie biorą

Gość gość
Dzięki za odpowiedz chociaz miałam cicha nadzieje że chociaz teraz ktos nas uspokoi bo jest pozna noc a do poniedziałku daleko ...

Gość informatyk_wlkp
wszystko zalezy czy ma dowód na to ze przesyłał pieniądze oraz czy ma dowód na to ze twoja siostra wmówiła mu ze jest ojcem. Jesli tak, to odzyska pieniądze i to z odsetkami !! ps. tak to jest jak sie puszcza po imprezach i nawet nie wie kto jest ojcem

Gość gość
Nikt mu nie wmawiał że jest ojcem, co wiecej nie chciała mieć z nim nic wspolnego bo ciagle wydzwaniał z groźbami przeróżnego typu a pieniadze wysyłał ten człowiek jest chory psychicznie

Gość informatyk_wlkp
kwestia czy jestes to w stanie udowodnić. W sądzie liczą się swiadkowie i to najlepiej aby nie byli oni spokrewnieni ze stroną. Sąd raczej nie uwierzy, ze jakiś kolo bezinteresownie wysyła C****eniądze na konto, Ty ich nie odsyłasz, tylko z nich korzystasz, mało tego, jak je przestaje przesyłasz to zakładasz mu sprawe o ustalenie ojcostwa, pewnie tylko po to aby wystąpic o alimenty. A tu taki zonk. Gosc te pieniądze odzyska i to z odsetkami ustawowymi.

Gość gość
nikt od razu mu nie zakładał sprawy tylko po kilku latach..

Gość gość
zreszta nie wazne nikt nie pomoze tylko tu wszyscy jadą na każdego, a to nie ona jest w tym wszystkim winna tylko on ile my nerwow przez tego czlowieka zjadłysmy to już nie interesuje nikogo. zamykam temat

Gość informatyk_wlkp
to nie ma zadnego znaczenia. Sprawa została założona. Wyjasniło sie ze nie jest ojcem. On pewnie powie w sadzie że przesyłał pieniądze bo twoja siostra wmówiła mu ze jest ojcem. To jest logiczne. Nie chciał problemow, czul się odpowiedzialny za dziecko, słał pieniądze. Ale po jakims czasie jego byt sie pogorszył i nie mógł wygospodarowac pieniędzy poza tym nie miał kontaktu z dzieckiem. Przestał słać pieniądze. Wtedy po jakimś czasie twoja siostra wystąpiła o ustalenie ojcostwa, bo z tego co mu mówiła, chce od niego alimentów - prawnie. Skoro on jest psychiczny to nie bedzie miał problemu z taką bajeczką. Sąd w to uwierzy bo to jest LOGICZNE, mało tego twoja siostra z tych pieniędzy korzystała. Trzeba było je odsyłać, a nie z nich korzystać !

Gość informatyk_wlkp
Bo rozumiem ze siostra nie odprowadzała darowizny od tych pieniędzy do Urzedu Skarbowego ? Bo jesli odprowadzała to moze powiedziec ze koles chciał jej te pieniądze co miesiąc darować. Troche to nieprawdopodobne ale z pkt widzenia prawa dozwolone

Gość LadyJane
Najlepiej udać się do prawnika o poradę, powie wszystko co i jak, poradzi co można zrobić i jakie kroki podjąć. Nie każda porada kosztuje tyle samo, ja za taką najwięcej płaciłam 50zł. Kancelaria Meritum jest tania i udziela porad nawet przez internet, a ja mogę ją polecić.

Gość porada prawna w Lesznie
najlepiej jest zgłosić się do specjalisty - radcy prawnego w swojej okolicy. Polecam radcę prawnego z Leszna :) tutaj jest strona internetowa: http://radcaprawnyleszno.pl/ - jak dla mnie, świetne porad prawne!

Gość AnitaB
Myślę, że warto skorzystać z porady prawnej, gdzie wszystko wyjaśnią i poradzą jakie podjąć kroki. Mogę polecić Meritum Kancelarie Prawną, która udziela porad na miejscu oraz przez internet i jest tania. poradyprawne-kancelaria.pl