Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sprzeczne opinie

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie czy lek Bactrim to antybiotyk czy nie bo spotkalam sie ze sprzecznymi opiniami i jeden lekarz jak dawal to stwierdzil ze to nie jest antybiotyka po tygodniu jak szlam na szczepienie z dzieckiem to inna lekarka mi mowila ze trzeba odczekac 2tyg od brania tego leku bo to antybiotyk. Wiec jak to w koncu jest?

Gość gość
wg moich informacji... :) nie rozśmieszaj mnie, zapytaj się trzeciego a nawet i dziesiątego lekarza albo idź do apteki, ulotki nie masz? a nie pytasz się pseudo lekarzy z kafeterii

Gość gość
W ulotce nie jest napisane ze to jest czy nie jest antybiotyk. Jest napisane lek i sklad a niestety nie znam sie co zawiera antybiotyk zeby byl antybiotykiem dlatego pytam bo moze ktos wie.

Gość pixeloza
Polecam internetową bazę leków, albo po prostu wyguglanie informacji z ulotki. Dowiemy sie z niej, że substancja czynna leku to sulfametoksazol, który jest antybiotykiem bakteriostatycznym - substancją wstrzymującą wzrost i namnażanie się drobnoustrojów, ale nie zabijającą bezpośrednio już istniejących komórek.

Właśnie patrzę sobie do encykopedii leków, którą mam w domu: Jest tu napisane, że Bactrim (a więc i sulfametaksazol) należy do grupy sulfonamidów i nie jest antybiotykiem. Encyklopedia z 2012 roku.

Gość pixeloza
"antybiotyk bakteriostatyczny" wzięty z wikipedii, więc oczywiście encyklopedia leków ma pierwszeństwo. Z tego co widzę, to wchodzi tu jeszcze jakaś nieścisłość tłumaczeniowa, antybiotyk vs chemioterapeutyk, aż sama zaczęłam zgłębiać temat ;) Tak czy inaczej - mają właściwośc**przeciwbakteryjne, ale niekoniecznie bakteriobójcze. Z ciekawości, do autorki wątku - po co konkretnie potrzebne to rozróżnienie? Tak czy inaczej, Bactrim jest na receptę, przepisuje go lekarz.

Gość gość
Chcialam wiedziec bo przelozyly nam sie szczepienia z tego powodu ze wlasnie bralismy niby antybiotyk, ktory mial niby nie byc antybiotykiem. Nie ma zadnej tragedi ze tak sie stalo ale poprostu dziwne jest to dla mnie ze jedni mowia tak a drudzy inaczej. Zreszta wolalabym zeby to nie byl antybiotyk bo nie jestem ich zwolenniczka, jedynie w ostatecznosci.

Gość pixeloza
Ha, no to ta niby-antybiotyczność sie potwierdza, zdaje się, że ta dwuznaczność właśnie wynika z tego, że niby nie zaliczany do antybiotyków sensu stricte, ale jednak ma działanie przeciwbakteryjne.

Gość gość
bactrim to nie antybiotyk

Gość gość
oczywiście, ze antybiotyk. co wy za bzdury tu gadacie? otwórzcie lek np. na doz.pl, zobaczcie substancję czynną, wpiszcie w wyszukiwarkę i wyskakuje: sulfametoksazol, z grupy sulfonamidów, antybiotyk bakteriostatyczny. i jeszcze tak samo trimetoprim.

Gość gość
antybiotyk, który nie zabija bakteriozów. nie jest taki jak inne klasyczne antybiotyki i powszechnie nie zostałby uznany za antybiotyk przez normalnych smiertelników, ale sulfonamidy w nauce są antybiotykami :) na pewno jest bezpieczny i robi spustoszenia u maluchów w organiazmie.

Gość gość
NIE ROBI!!

Gość gość
zaraz któraś medyczka może wyrazić inną opinie, nic nie bój, może Twoje wyjść na górę :D

Gość gość
ale encyklopedia ma rację, bo działanie bakteriostatyczne nie jest bakteriobójczym z którym prawie każdemu kojarzy się wyraz antybiotyk :) po prostu podziały farmakologiczne mówią, ze to antybiotyk.

Gość gość
Wiekszosc lekarzy nie uwaza tego leku jako antybiotyk ewentualnie lek majacy cech antybiotyku ale to nie to samo. Jest przepisywany glownie w lekkich infekcjach zeby nie stosowac ciezkich antybiotykow ktore czesto maja skutki uboczne.

Gość gość
Ej moje dzieckp tez to bralo i nie byl toantybiotyk wg pediatry.