Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość raspberry580

Czy to dobry sposób na chore zatoki

Polecane posty

Gość raspberry580

Od kliku lat mam wiecznie zatkane zatoki w sezonie zimowym. Biorę Otrivin 3 razy dziennie, bez tego mam po prostu nie mogę oddychać, jakby mi ktoś zatkał noc palcami i boli mnie głowa. Niedługo kończy mi się I semestr na studiach, a w II zaczyna mi się WF. I tak sobie myślę, żeby zapisać się na basen, bo słyszałam od ludzi, że to podobno bardzo dobrze działa na zatkany nos. Czy to prawda? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym? Bardzo proszę o wszelkie opinie i z góry dziękuję. :)

Gość gość
leczenie chorych zatok trzeba zaczać od zmoany diety, bez tego ani rusz ! Wpomagać się olejkie oregano, liściem oliwnym, woda utleniona do zakraplania nosa, płukanie nosa metoda jalla neti, wspomagajaco, dieta na kaszy odśluzowywuje organizm. w większości wypadków dobrze robią wszelkiego rodzaju inhalacje, ciepłe, nie bardzo gorące; ze zwykłej pary, dodajemy mentolu, olejku eukaliptusowego, sosnowego, jałowcowego, terpentynowego, kamfory, do wyboru lub rumianek, azulan, kilka kropel jodyny, - można smarować nos od zewnątrz maścią tymiankową i olejkiem sosnowym, - inhalacje z Vicks Vaporub, China Oel, ziele macierzanki, kwiat krwawnika, - irygacje; przepłukiwanie roztworem soli fizjologicznej lub sól kuchenna z odrobiną sody oczyszczonej, - wdychaj świeżo starty chrzan, - jeść chrzan z sokiem z cytryny, ostre papryczki chili (kapsaicyna), - wpuszczać do nosa wodny roztwór czosnku pospolitego (woda czosnkowa), - pij herbatę z rumianku pospolitego, dzikiej róży, imbiru lekarskiego, cynamonu, - rozgrzana gorczyca w woreczku do przykładania zewnętrznego, - nalewka do picia; czosnek, kwiat dziewanny - delikatne masaże zatok w połączeniu z olejkiem rozmarynu do inhalacji, - krople z wody morskiej, - pij soki ze świeżych warzyw; marchwi, ogórków, buraków, i szpinaku, - witamina A w pokarmach; mango, dynia, liściaste warzywa, pomidory, marchewka, - prażony kminek z klarowanym masłem, zjadać raz dziennie, - na noc nawilżacz powietrza, - nie pij mleka (śluzotwórcze), zimnego i tłustego jedzenia.

Gość gość
taaak, basen pomaga :D

Gość gość
A co odkryła twoja tajemnice?? :D

Gość gość
"A co odkryła twoja tajemnice?? " nie rozumiem...

Gość gość
A pijesz nanosrebro,bo łepek masz skuty lodem,jak mówi ortograficzna

Gość nastkaL
a ja polecam balonikowanie zatok, mnie tez meczyly, zwlaszcza w sezonie, a teraz mam z glowy, przynajmniej na jakis czas. Zabieg jest małoinwazyjny, tego samego dnia wychodzi się do domu. W Warszawie robią je w CM MML.