Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nieleczona tarczyca

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś nie leczył chorej tarczycy? Jak długo i jakie były tego skutki? Interesują mnie doświadczenia własne

Gość gość
Sąsiadka nie leczyła.Umarła we śnie,miała 34 lata i 2 dzieci :(

Gość gość
nie leczona tarczyca to stres nerwica depresja otylosc problemy z nerkami problemy jelitowe ciagle przemeczenie zniechecenie ospalosc odczuwanie zimna wahania nastroju to takie moje doswiadczenia musze dodac ze mimo iz lecze ja obecnie oraz robie regualrnie badania problemy nie ktore pozostaly niestety :O

Gość gość
moja babcia nie leczyla, jak sie okazalo tarczyca objela wnetrznosci i bylo za pozno, umarla

Gość gość
a myslicie ze wynik TSH 5,4 moze powodowac ostre objawy?? przeciez to niezbyt duzy wynik

Gość gość
Co to znaczy, że tarczyca objęła wnętrzności?

Gość gość
Witam, mam wszystkie wymienione objawy chorej tarczycy a wynik tsh mam w normie. Jeśli nie tarczyca to co?

Gość gość
nie ma reguly, moze juz dawac niektore objawy, bo przekracza norme, ale nawet prawidlowe tsh moze dawqac objawy bo wartosc ft4 jest nieprawidlowa, dlatego warto oznaczyc oba poziomy

Gość gość
nie wiem jak to wyglada ale po prostu we wnetrzu sie rozrosła

Gość gość
Dlaczego twoja sąsiadka nie leczyła? Tak z ciekawośc**pytam?

Gość gość
ta z szyji przeszla do nerek,ale bzdury

Gość gość
moja tarczyca wahala sie od 2,5 do 5,4 i zawsze czulam sie ospala, bez energii itp itd

Gość gość
Nie sądzę aby tarczyca przeszła na inne organy. Jak się rozrasta no w postaci wola na zewnątrz ( worek) lub do wewnątrz co może udusić. Jeśli już mówimy o innych organach to tarczyca wpływa na ich prawidłowe działanie co prowadzi do szeregu dolegliwości co w latach skutkują ciężkimi uszkodzeniami lub śmiercią.

Gość gość
tarczyca odpowiada za prawdilowe funcjonowanie wielu organow w ciele czlowieka zatem nie leczona prowadzi do rozwoju chorob ktore by sie moze nie pojawily gdyby ta byla leczona stad moze ktos powyzej napisal o tym brzuchu w kazdym badz razie kazdemu kto na nia choruje wspolczuje to jest cholerstwo tore odbiera nam checi do zycia !

Gość gość
Ja C***owiem że nie leczyłam bo nie wiedziałam że mam ją chorą. Od grudnia 2013 jestem na lekach mam nadczynność. lekarz powiedział ze musiałam z chorą tarczycą chodzić dość długo gdyż mam a raczej miałam złe wyniki.

Gość gość
kurka wodna gdzie wyczytalas ze poszla do nerek??? piszę wyraznie ze sie rozrosla i mialam tu na mysli wyzsze partie dzieciaczku

Gość gość
no to urosła włazac na serce hahahah

Gość gość
Czy chora tarczyca wpływa na problemy ginekologiczne. Wiem, że na ciąże tak ( zajście i utrzymanie) ale na inne cystowe sprawy?

Gość gość
tarczyca potrafi okalac serce, jest mozliwe by sie rozrosla. Mojej kolezanki mama tak miala

Gość gość
Prawda jest że tarczyca powoduje problemy sercowe. Ale także problemy ze stawami, wzrokiem, zajściem w ciąże.

Gość gość
i jeszcze wypadanie włosów.

A ja tarczycę porównałabym do silnika w samochodzie jeśli w zalanym paliwie będzie brakowało jednego składnika samochód długo nie pojeżdzi bo silnik się zatrze to samo hormon tarczycy jeśli nie jest w normie to cały organizm żle pracuje ,niszczt też serce.Jeśli wynik tsh w normie a objawy jak przy horej tarczycy warto zrobić usg tarczycy aby być pewnym oraz zbadać poziom cukru bo objawy podobne,pozdrawiam

Gość gość
A czy któraś z was ma takie objawy jakby dłonie były spuchnięte i jakby bolały, ciężko to opisać ??? Mam hashimoto , tsh ostatnie 4,2 i te dłonie od dłuższego czasu jakby niesprawne do końca!

Gość gość
ile miałyście lat kiedy zdiagnozowano wam tarczycę i od ilu lat się leczycie/

Gość gość
36 lat prawie rok

Gość pcośka
norma tsh jest do 4,2 ale tak jak ktoś wyżej pisał u kobiet najlepiej trzymać w granicach 1,5, choć moja endo mówi że aby poniżej 2. Jak odkryli u mnie hashimoto to miałam wynik tsh 7,4. Teraz po niecałym roku leczenia jest dużo lepiej. Trzymam wyniki w ryzach i mam już stałą dawkę leku. Tarczycę trzeba leczyć. Ja biorąc leki czuję się dużo lepiej, mam o wiele więcej energii. Na poziomie 7,4 nie chciało mi się NIC, nie miałam siły wstawać z łóżka. Obecnie mam duzo energii, czuję się jak nowonarodzona.

Gość prawiezdrowa
Jeśli ktoś ma chora tarczyce, powinien iść do lekarza i ja leczyć. Ja miałam przed 15 laty nowotwór w tarczycy. Żyje i pracuję, ale idealnie nie jest. Nie ma co czekać - dla tych niezdecydowanych . Decyzja jednak należy do Was.

Gość gość
a co jak tsh jest poniżej normy, to znaczy 0,06? co wtedy?

Gość gość
a jakie badania trzeba zrobic zeby zbadac tarczyce? i do jakiego lekarza sie wybrac, pierwszego kontaktu? da skierowanie?

Gość gość
Trzeba zrobić podstawowe tsh, u nas to koszt 15 zł, jeśli jest niskie to nadczynność tarczycy, a wysokie niedoczynność