Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liliaannnaaa

URLOP WYCHOWAWCZY

Polecane posty

Gość liliaannnaaa

Hej. Mam pytanie,czy pracodawca może odmówić mi urlopu wychowawczego? i czy jeśli napisze na 3lata,to mogę wrócić mimo to np.po roku? proszę pomóżcie.

Gość gość
niby moze, ale na ogol pracodawcy tego nie robia. Mozesz przerwac wychowawczy jesli pracodawca wyrazi zgode, dlatego lepiej wziac na rok a potem ewentualnie przedluzyc.

Gość gość
Nie moze !! Oczywiście ze nie moze odmowic!! Gosciu wyżej co za glupoty pisEsz! A do autorki: możesz napisać na trzy lata a wrócić zawsze. Tylko musisz napisać podanie chyba miesiac wcześniej. I jeszcze raz! PRACODAWCA NIE MIZE ODMOWIC CI URLOPU WYCHOWAWCZEGO.

Gość gość
Bzdura. Pracodawca MUSI wyrazić zgodę na wcześniejszy powrót z wychowawczego.

Gość gość
Weź się nie wypowiadaj jak się nie znasz. Pracodawca mnie moze odmówić a Ty możesz przerwać w każdej chwili tylko 30 dni trzeba wcześniej podanie złożyć a jeśli się szef zgidzi to możesz z dnia na dzień wrócić. Mało tego możesz po powrocie znów wrócić na wychowawczy . W 3 lub 4 ratach mozna urlop wykorzystać

Gość liliaaaannaaa
To jak to w końcu jest dziewczyny?

Gość liliaaaannaaa
Bo Mi pracodawca osttanio przez telefon powiedział coś takiego:(za miesiac mi sie konczy macierzynski)..: -"i co dalej,wracasz do pracy?" Ja powiedzialam,ze chcialabym wziac wychoawczy na rok,bo na dzien dzisiejszy nie mam z kim zostawić dziecka. a pracodawca odparł-"Ja to tak nie chetnie daje wychowawcze,bo może będę chciał zlikwidować samodzialanosc za 2lata np. a jak mam kogos na wychowawczym to nie mogę" :/

Gość gość
3 osoby ci napisały dobrze to o co ty jeszcze pytasz. Kafe ci tylko dziala? Wszystko jest w necie

Gość liliaaaannaaa
źdzwił mnie po prostu text "że wolałbym nie dawać wychowawczego" a tak usłyszałam. dlatego pytam..no i opinie są podzielone,czy moge wrocic po roku,czy pracodawca musi wyrazić zgodę.

Gość gość
Co znaczy że niechętnie daje? Że niechętnie nie znaczy że mmoże odmówić. Może będzie chciał zlikwidować a mmoże nie. Zawsze się później mozecie dogadac

Gość gość
Nie wiem ile pracujesz u szefa; pewnie to mała firemka. Mi byłoby wstyd brać wychowawczy wiedząc, że go blokuję. jeśli będzie chciała zamknąc firmę, a ty będziesz na wychowawczym, to będzie musiał ogłosić upadłość.

Gość gość
No to normalne, że wolałby miec pracownika w pracy a nie na wychowawczym :) Zdajesz sobie sprawe, że na twoim miejscu pewnie pracuje jakas następna dziunia, co zajdzie w ciąże i znowu szef będzie szukał kolejnego zastępstwa... W urzędach to nie problem, ale w małych firmach tak.

Gość gość
Jak będzie chciał zlikwidować firme to może bez problemu cię zwolnić nawet jeśli bd ns urlopie wych także probkem z d**y i pewnieon to wie tykko nie chce żebyś sszła

Gość gość
Oczywiście musi ci dać wychowawczy choćby i na 3 lata - tylko licz się z tym, że może nie będziesz miała do czego wrócić, skoro kondycja firmy jest taka a nie inna. I może trudno po macierzyńskim i wychowawczym będzie ci szukac NOWEJ pracy z powodou likwidacji poprzedniej firmy.,

Gość gość
A nie ma u was żłobków? To takie miejsce, gdzie oddaje się małe dziec***od opiekę gdy rodzice pracują.

Gość gość
Idz na ten urlop jak chcesz. Jak będzie chciał zamknac to normalnie cię zwolni. To twoje prawo pracownicze. Nie ponosi żadnych kosztowza ttwój wychowawczy więc może kogoś na zastępstwo znaleźć. Pisz podanie i się nie przejmuj

Gość gość
Owszem, miej w d***e firmę - szef ci nie płaci za wychowawczy. A jak firma padnie, to znajdziesz nowa pracę. Czas spędzony z maluszkiem bezcenny. I jeszcze dobrym pomysłem jest zajśc w drugą ciąże w trakcie wychowawczego. Ja tak zrobiłam i na 5 lat miałam wolne. Potem wróciłam normalnie do firmy i jeszcze dostałam podwyżkę i urlop zaległy. Teraz myśle nad trzecim.

Gość liliaaaannaaa
Tzn. ja mysle,ze moj pracodawca chce postapic wobec mnie nieuczciwe,poniewaz teraz kolejna dzieczyna rodzi w lutym i bierze roczny macierzynski,wiec do lutego za rok na pewno jej nie bedzie,potem pewnie tez wychowawczy,wiec ja na pewno nie bede nikogo blokować :/

Gość gość
Dlaczego nieuczciwie?

Gość liliaaaannaaa
to "firma" firma 10 osobowa. Na moje miejsce pracuje inna osoba. Szczerze wąpie,żeby miala być likwidacja,bo nie ma zandych problemow finansowych itd. mysle,ze po prosut chce,abym wrocila do pracy lub,abym się zwolniła :/

Gość liliaaaannaaa
dlatego nieuczciwie,bo chcialam tylko wychowawczy na rok,a uslyszalam,ze nie bardzo chce dać..bo może zamknie firme. a przeciez rok tez nie bedzie tej co teraz rodzi..bo bedzie miec macierzynski.

Gość gość
Uczciwie c***owiedział: ""Ja to tak nie chetnie daje wychowawcze,bo może będę chciał zlikwidować samodzialanosc za 2lata np. a jak mam kogos na wychowawczym to nie mogę" :/" Psitko durna, da ci ten wychowawczy, nie zaprzątaj sobie tym swojej pustej główki. Aha, widze że pracujesz w księgowości i masz szklaną kulę, oraz znasz plany szefa (może będzie chciał wyjechał do Tajlandii i zamknąc biznes? ) Ale oczywisćie zły szef jest nieuczciwy ha ha ha

Gość liliaaaannaaa
Nie chciałabym oddawać swojego dziecka do żłobka i wracać do pracy. Skoro męża pensja jest wystarczająca,aby utrzymać nas,a za rok babcia idzie na emeryturę i zajmie się dzieckiem.

Gość gość
O w kryształowej kuli zobaczyłaś tez, że ta co rodzi urodzi i że będzie rok na macierzyńskim? Nie omieszkaj jej dac znać, jak się dziecko będzie rozwijać przez ten rok. Wypadki chodza po ludziach, moja droga.

Gość gość
W takiej sytuacji wcale bym się nie zastanawiała. Tylko brała urlop. Specjalnie wprowadza cie w błąd i manipuluje. To się nazywa mobbing i możesz na niego spokojnie pipe naslac jak chcesz :D bierz i się nie przejmuj. Pewnie za najniższą pracujesz to coś później znajdziesz

Gość gość
"Nie chciałabym oddawać swojego dziecka do żłobka i wracać do pracy." Czyli jest możliwśc opieki nad dzieckiem, czyli kłamiesz że jej nie ma, prawda? Zresztą rób co chcesz, już wiesz, że musi ci dac wychowawczy i już. I wbij to sobie do łba" jest uczciwy. Uczciwie powiedział, że woli miec pracownika w firmie, a nie wciąż brac nowe psity co zaraz na wymianę zajdą w ciążę.

Gość liliaaaannaaa
dlaczego mnie obrażasz od psit?? skoro biznes się kręci,to chyba się go nie zamyka? akurat moj pracodawca wiele razy postąpił nieuczciwie wobec innych pracowników.

Gość gość
On jest durny. Jak chce likwidowac niech się doksztalci najpierw

Gość gość
gość W takiej sytuacji wcale bym się nie zastanawiała. Tylko brała urlop. Specjalnie wprowadza cie w błąd i manipuluje. To się nazywa mobbing i możesz na niego spokojnie pipe naslac jak chcesz xxx W czym przejawia się ten mobbing, co? chyba nie wiesz co to jest :) Z dupska wzięta wypowiedź. Albo z twojej brudnej pipy.

Gość gość
No nie moge, i nie boli cię, że pracujesz dla nieuczciwego człowieka? Dla oszusta? Który na tym zarabia i kręci mu się interes? Czyli przykładasz jako pracownik do tego rekę, oszustko.