Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosia8708

Jakie szanse na ciąże Z JEDNYM JAJNIKIM I JAJOWODEM

Polecane posty

Gość Gosia8708

Witam :) Zapraszam do dyskusji wszystkie Panie ktore maja problem z zajsciem w upragniona ciaze z powodu wycieńcia jajnika wraz z jajowodem. Moj problem trwa rok odkad zaczelismy sie starac wraz z mezem o kolejne maleństwo Dziewczyny czy któraś zaszła w ciąże z jednym jajnikiem i jajowodem? Po jakim czasie i czy brałyście jakieś leki witaminy wspomagające? Otóż jestem półtorej roku po usunięciu całkowitym lewego jajnika całego wraz z całym lewym jajowodem Powód duża torbiel ropna. Pół roku po zabiegu byłam również łyżeczkowana z powodu nasilającego się krwawienia. Co prawda jestem już mamusią dwójki dziec****erwsze po roku starań drugie zaraz po pierwszym mimo iż brałam tabletki anty ( mogłam jedną dwie przeoczyć ) Teraz staramy się z mężem od roku i nic czy z jednym narządem mam szanse na zajscie w ciąże? Jedni lekarze mówią tak drudzy że niewielka i ja już sama nie wiem

Gość gość
Witam serdecznie! W przypadku usunięcia jednego jajnika i jajowodu szanse na ciążę maleją, ale nadal są stosunkowo wysokie. Nie powinna Pani z góry zakładać, że drugi jajnik również będzie zły. W przypadku usunięcia jednego jajnika czy/i jajowodu będzie miała Pani jednak szansę na zapłodnienie co drugi cykl, wtedy, gdy owulacja następuje po zdrowej stronie. Ze względu na przemienną owulację zachodzącą w jajnikach, szanse na poczęcie wynoszą odpowiednio 50%. Dolegliwości bólowe zlokalizowane po jednej stronie są najpewniej spowodowane owulacją właśnie po jednej stronie. Stwierdzenie owulacji możliwe jest jednak wyłącznie w trakcie badania ultrasonograficznego. Dokładniejsza ocena szans na poczęcie możliwa jest podczas konsultacji ginekologicznej. Pozdrawiam

Gość gość
Ja od urodzenia nie mam lewego jajowodu (jajnik po tej stronie jest, ale bez jajowodu to raczej bez znaczenia), a w ciążę zaszłam bardzo szybko, w zasadzie za pierwszym podejściem i jeszcze nie wiedząc, że tego jajowodu nie mam smile Co prawda ciążę poroniłam, ale to już inna bajka.... Jeżeli masz chociaż jeden jajnik i jajowód, to wcale nie zmniejsza szansy na zajście w ciążę smile Pozdrawiam

Gość gość
Ja po prawie trzech latach starań w podobnych problemach zaszłam i również słyszałam różne zdania co do zajścia w ciążę jedna do tej pory mi utkwiła w głowie gdy lekarz stwierdził że mam wiekszą szanse zajścia z jednym narzadem niż z dwoma bo owulacja wystepuje tylko po jednej stronie a nie na przemian Ile lekarzy tyle opini :) Głowa do góry napewno się uda :)

Gość rodziłam25lipca
Jeżeli nie ma innych nieprawidłowości to szanse są ogromne! Ale ja np. mam 2 jajniki, 2drożne jajowody, zawsze owulacje, mąż super nasienie a w ciążę zaszłam po 4 latach starań. Samo posiadanie 1 jajnika zmiejsza szanse w danym cykku ale ogólnie nie.Powodzenia

Gość gość
moja mama ma jeden drozny jajowod, ale niemiala drugiego usuwanego, co do jajnikow to nie wiem, ale lekarze wieki temu jej powiedzieli ze bedzie miala zero szans na ciaze, bo jecsez jaiies zrosty miala. Pierwsza ciaze porobilam potem urodzila mnie, potem siostre, potem blizniaki. ma 57 lat i dalej miesiaczkuje i zapewne dalej jest płodna :) wiec wg mnie szanse masz i to ogrome, tylko cierpliowsci :)

Gość gość
aha i pamietam ze mama mi mowila kiedys ze w przypadku pracy jednego jajnika prace drugiego niesprawnego badz usunietego przejmuje ten sprawny :)