Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ości

Dziwne ogłoszenie o pracę

Polecane posty

Gość ości

Dwa dni temu wysłałam ogłoszenie o pracę. Praca miała polegać, na wpisywaniu danych do programu exel. Wczoraj dostałam taką odpowiedź: Witam serdecznie i dziękuję za zainteresowanie naszą ofertą. Jesteśmy zainteresowani podjęciem współpracy. Praca polega na wprowadzaniu danych do systemu komputerowego Głównie są to arkusze Excela . Praca jest prosta i przyjemna Za każdą poprawnie wprowadzoną stronę danych płacimy 2zł Miesięczna pensja waha się od 1800 do 2400 zł netto w zależności od Państwa wyników Wszelkie dokumenty potrzebne do pracy dostarcza kurier w każdy wtorek. Pensja przelewana jest na Państwa konto bankowe w naszym systemie co tydzień W przypadku chęc***odjęcia współpracy proszę o przesłanie kompletu danych: status małżeński : kawaler/panna lub żonaty/mężatka lub wdowa/wdowiec imię nazwisko adres zameldowania pesel seria i numer dowodu osobistego numer konta bankowego nazwisko panieńskie matki oraz jeśli posiadacie Państwo - nip lub skanu dowodu osobistego w formacie pdf (obie strony) Na podane dane zostanie założony dla Państwa rachunek bankowy w naszym systemie. Na to konto w przyszłości spływać będzie całkowite wynagrodzenie za Państwa pracę dla nas. Oprócz tego poproszeni zostaniecie Państwo o przelanie kwoty 1zł na podany rachunek bankowy Kwota ta jest potrzebna do weryfikacji Państwa danych i zostanie zwrócona w całości Przelew musi zostać wykonany nie później niż w ciągu 24h od przesłania do Państwa drogą mejlową danych do jego wykonania! WAŻNE : WERYFIKACJA POLEGA NA PORÓWNANIU DANYCH Z DANYMI Z PAŃSTWA RACHUNKU BANKOWEGO W ZWIĄZKU Z TYM PODANE DANE MUSZĄ BYĆ IDENTYCZNE JAK TE NA RACHUNKU BANKOWYM PROSZĘ O PODANIE NUMERU KONTA Z KTÓREGO ZOSTANIE DOKONANA WPŁATA WERYFIKACYJNA Po pozytywnej weryfikacji dokonanej przez naszego pracownika przesłana zostanie Państwu w formie elektronicznej umowa. Umowę należy wydrukować, podpisać i zachować W ciągu następnych 7 dni zjawi się u Państwa kurier wraz z pierwszą- próbną partią danych do wprowadzenia. Jeśli dane zostaną wprowadzone poprawnie, na Państwa konto wpłynie wynagrodzenie i rozpoczniemy regularną współpracę Serdecznie pozdrawiam Aneta Pawlak Starszy specjalista ds zatrudnienia Co sądzicie o tym ogłoszeniu? Moim zdaniem to jakaś ściema

Gość ości
No bo mam tylko wpisywać dane do exela to po co im wiedzieć mój stan cywilny i nazwisko panieńskie matki?

Gość gość
bo chca 1zl od naiwniakow.... na policje z tym niepojdziesz bo kwota smieszna ale ze praca praktycznie zadna i nawet na etacie mozna ja dodatkowowykonywac to wystarczy 1000 osob naiwnie dziennie by sobie utarg wyrobic

Gość ości
Ale jeśli chodziło by tylko o złotówkę, to po co im tyle danych? Zastanawiam się, czy mając te wszystkie informacje nie można ich jakoś wykorzystać?

Gość gość
Oczywiscie ze sciema, dane sa po to zeby np wyludzic kredyt na twoje nazwisko

Gość gość
albo sprzedac

Gość gość
na te wszystkie dane jakie masz podać bez problemu mozna wziąć kilka chwilówek przez net, w sumie nawet na kilka tysiecy zł!!!!

Gość gość
żądają szczególowych danych osobowych, trzeba być idiotą i imbecylem żeby im to podać mogą cię wytropić czy jesteś bogata czy nie, albo jakich masz rodziców, masakra, mogą sprzedawać te szczególowe dane firmom, masakra za zadne pieniądze bym takich danych nie podała albo na serio narobią długów na twoje dane i później komornik zabierze ci mieszkanie na poczet tego

Gość ości
spokojnie, między innymi właśnie po to umieszczam tu to ogłoszenie, żeby ludzie je widzieli i się nie nabierali. Denerwuje mnie to, że ludzie zamiast wziąć się wziąć się do normalnej pracy żerują na ludzkiej naiwności

Gość gość236
albo otwozyc konto bankowe

Gość gość
Dokładnie, otworzą konto na Ciebę, Ty potwierdzisz, że to Twoje pruzelwając 1 zł, a później węzmą pożyczkę na Ciebie. Tobie pozozbstanie jako nieświadomej tego sprawa u komornika.

Gość gość
to tak można bez odręcznego podpisu???

Gość gość
tak można. Było o tym głośno miesiąc temu w mediach. Chcą wyłudzić kredyt na twoje nazwisko

Gość gość
po co im skan twojego dowodu i szczegółowe dane konta? Przecież to w twoim interesie by podać prawidłowy numer konta, po co ta cała zabawa w przelewanie 1 zł? Coś tu jest nie tak.

Gość gość
Tak, konta internetowe tak się otwiera i tak bierze się pożyczki.

Gość wifigdańsk
najprawdopodobniej chca wyłudzic dane zeby wziac kredyt a potem sobie przelac tą kwote na swoje konto albo zbeys była mułem pienieżnym albo zeby na ciebie brac chwilówki,sprzedawac/kupowac na allegro itd osobiscie BARDZO ODRADZAM i jeszcze skan z dowodu no to juz masz odpowiedz przeczytaj stronkę kradzieztozsamosc**pl

Gość gość
to nieźle, ja ze 2 lata temu bawiłam się w konkursy i różne takie i moje różne dane są w milionie miejsc :O ale to chyba nie tylko ja tak mam....

Gość gość
Takie dane są potrzebne do uruchomienia kredytu. Ta 1zł to jest akceptowanie umowy.

Gość gość
Pomóż innym i zgłoś to do Urzędu Ochrony konsumentów, możesz też wysłać to (anonimowo) jako podejrzenie popełnienie przestępstwa (wyłudzenie danych) do prokuratury.

Gość gość
Oszustwo i tyle

Gość gość
Nigdy nikomu nie można wysyłać skanu dowodu.

Gość fyukyf
A co powiecie na to że jak chcecie zmienić nazwisko na facebooku a się nie da to trzeba do administratorów napisać prośbę wraz ze skanem dowodu o.O to też przegięcie dlatego olałam fejsa. Nie będzie jakiś burak miał wgląd do mojego dowodu

Gość gość
oszustwo i wyłudzenie danych. na coś takiego ładnie można naciągnąć.. skoro chcą za Ciebie rachunek otwierać to równie dobrze kredyt mogą wziąć...

Gość gość
o czym ty gadasz? normalnie zmienilam nazwisko na fb,nikt do mnie nie pisal. co do 1 zl,to byla juz taka sprawa.sa teraz konta otwierane przez internet i wysylaj to 1 zl ze swojego konta potwierdzasz swoja tozsamosc.

Gość fyukyf
Bo wyczerpałam niby limit zmian nazwiska. Raz jak napisałam to chcieli mi zablokować bo niby niepoprawne nazwisko wpisałam o.O A skąd oni mogą wiedzieć jak kto sie nazywa? No to wpisałam je polską pisownią co śmiesznie troche wygląda choć to nie jest polskie nazwisko ale dobra niech im będzie. Ale nie podoba mi sie to i chciałam zmienić na takie jakie po prostu mam to każą skan dowodu przesłać

Gość ości
oki, dzięki za odpowiedzi. Teraz trzeba bardzo uważać udzielając swoje dane

Gość gość
Oni wezmą na ciebie kredyt po prostu, dlatego masz przesłać skan dowodu i podać tyle danych, i wykonać przelew 1 zł, bo tak właśnie ludzie biorą kredyty. Typowe oszustwo, wiele razy było o tym pisane. Nie wiem jak trzeba być głupim, żeby wciąż się na to nabierać. Ile ty masz lat? 12?

Gość gość
A jeśli już się na to nabrałam to co teraz mam zrobić?

Gość gość
czekać cierpliwie na komornika

Gość gość
Witam, Tylko najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że pod tym adresem i Nip-em faktycznie znajduje się taka firma......