Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wczorajsza_

ciąża bliźniacza a pobyt w szpitalu

Polecane posty

Gość wczorajsza_

Hej, dziewczyny, mam pytanie. Dowiedziałam się tydzień temu, że jestem w ciąży bliźniaczej, jednojajowej. W wielu tematach czytam, że ostatnie tygodnie ciąży (często więcej) spędza się w szpitalu, ale nie wiem dokładnie z jakich przyczyn. Mam 13miesięcznego synka i kiedy byłam z nim w ciąży 3 razy byłam w szpitalu na krótkich obserwacjach (Bartek miał tachykardię, obecnie jest cudownym, zdrowym, żywym dzieckiem). Oczywiście zrobię wszystko, żeby maluchy urodziły się zdrowe, ale na myśl, że miałabym zostawić synka na np. 2 miesiące pobytu w szpitalu, chce mi się płakać. Możecie mi napisać z jakich powodów lądowałyście w szpitalu i czy jest szansa, żeby tego uniknąć? Wiadomo, nie chodzi mi o sytuacje losowe. Staram się oszczędzać, jestem dopiero w 9tc, lekarz póki co każe być dobrej myśli. Moja sytuacja jest o tyle bardziej skomplikowana, że rok temu miałam cc (druga ciąża planowana, za zgodą lekarza, nikomu jednak nie przyszło do głowy, że będzie dwójka). Dzięki z góry za sensowne wypowiedzi, pozdrawiam :)

Gość gość
nie mam bliźniaków ale wiem że to są ciąże z góry uznane za zagrożone - zwłaszcza właśnie jednojajowe - trzeba monitorować wydolność łóżyska, stan dzieci, czy jedno nie podbiera drugiemu itd