Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sprzedaz na allegro a podatki możecie miec problem poczytajcie

Polecane posty

Gość gość

trochę na ten temat bo fiskus z każdego chce zedrzeć ostatni grosz. Ja sprzedawałam rękodziało na łączną kwotę 600zł w zeszłym roku i teraz się trochę dygam. Czytałam że US kontaktuje się z allegro. Co robić>? Chcę sprzedawać rękodzieło na ok 200-300zł miesiecznie chce sobie dorobić ale musze załozyć własna firmę żeby to było legalne (koszt działalnosc***onad 500zł/mies). Bez sensu, jakby nie mogło byc tak że allegro od kazdej sprzedazy pobiera podatek automatycznie i przekazuje do US tak jak pobiera prowizje:/

Gość gość
ja własnie chce spytac o to samo, co autorka. Załozyłam juz dwa razy podobny temat i nikt nie odpowiedzial sensownie. Tu chyba kazdy sie interesuje erekcja tylko, a przeciez tylu sprzedaje na allegro?

Gość gość
a to 600 zł sprzedawałas na miesiac? Wolna kwota od podatku w POlsce to niewiele ponad 3 tys rocznie, to skandal

Gość gość
nie, 600zł przez cały rok.

Gość gość
chciałabym dorabiać tak ok 300-500zł/miesiąc na allegro ale jaki w tym sens skoro musiałabym założyć firmę i koszty zusu i vatu by zabrały ta kwote i jeszcze bym dopłacała

Gość gość
to chyba zartujesz, ze sie boisz o te 600 zł, to kowta wolna od podatku. Mozna dorobic do 3 tys, ale nie wiem, jak to sie liczy. chyba wychodzi, ze na mc mozna dorobic niecałe 300 zł... to jest po prostu smieszne, w innych krajach te kwoty sa o niebo wyzsze

Gość gość
w tym krasju nie ma jak sie rozwinąc pozniej jakby mi sprzedaz urosła jakby mi sie udało i bym zarabiała 2000 to bym zalozyla firme ale nie przy zarobkach 300zł/mies jak dopiero raczkuję! grrrrrr mam talent artystyczny ale przegrywa on z biurokracją tak sie marnują polscy artyści jestem zywym przykładem teraz bede żarła KASZE bo nie mozna sobie legalnie dorobić

Gość gość
czyli do 3000 nie musze nic rejestrować? Boję się bo się naczytałam. A jakbym zarabiała 600zł/miesiąc? To jest wiecej w skali roku ale nadal za malo by zalozyc firme w tym kraju nei da sie żyć!

Gość gość
Chwila, kwota jest wolna od PODATKU DOCHODOWEGO. Od dochodu płaci się 18% podatku i jeżeli zarobisz w ciągu roku poniżej 3000 to nie musisz tego podatku płacić. Czym innym są koszty prowadzenia działalności (czyli składaki emerytalne, zdrowotne, czyli właśnie kilkaset zł/mc). Jest to koszt stały i nie zależy od tego ile zarobisz (możesz nawet stracić a zapłacić musisz).

Gość gość
Najlepiej zapytaj się w urzędzie skarbowym co w twojej sytuacji możesz zrobić.

Gość gość
aha swietnie czyli poniżej 3000zł/rok i tak płace te kilkset zł miesiecznie tyle ze nie płace tego 18% od kazdego jednego rekodzieła. Marne pocieszenie, wolałabym na odwrót:/

Gość gość
tak mam zamiar zadzwonic na infolinie US w poniedziałek, ale ten temat nei daje mi żyć jestem wsciekła na ten chory kraj na ten system

Gość gość
Nie sposób się nie zgodzić...

Gość gość
do 1000 miesiecznie obrotu allegro nie informuje us kiedys mozna tez bylo zalozyc konto na fikcyjne dane i takimi lepiej sie poslugiwac ale dzis to bardzo utrudnione

Gość gość
Ja sie naczytałam że we Wrocławiu Urząd Skarbowy zatrudnił firmę która napisała program, który inwigiluje wszystkie aukcje allegro

Gość gość
jezu a ja jestem z Wrocławia:( Nic sie nie ukryje jak kaza mi zapłacić karę to chyba rzuce urzednikom moim rekodzielem w twarz

Gość gość
ja p*****leeee

Gość gość
Wydaje mi się, że za pewną kwotę możesz sprzedawać bez zakładania firmy i płacenia czegokolwiek, ale nie wiem ile to jest i czy liczy się w skali roku czy miesięcznie. W US wszystko c***owiedzą i ewentualnie doradzą.

Gość gość
oto czyjs mądry komentarz pod artykułem: "Ludzie a moze to juz czas bysmy sie zgrali i wyszli na ulice(razem jestesmy zolnierzami osobno marionetkami) bo te k***y robią co chca z nami a my na to pozwalamy , przeciez to sa nesze pieniądze więc dlaczego jakies inteligenty bez szkoly maja nimi rzadzic, jeszcze gotowi pomyslec ze my tu jestesmy dla nich a nie oni dla nas. ja badzo ubolewam nad tym ze ten zamach na sejm nie doszedł do skutku .Brunon jestes wielki Pokój z tobą "

Gość gość
Teoretycznie powinnaś mieć działalność gospodarczą i opłacać składki (jeśli nie jesteś na etat zatrudniona), a faktycznie tylko dochodowy by Ci umknął, w praktyce nie dam głowy, ale na 99% jakimś wyjściem jest sprzedaż na zamówienie, podpisujesz umowę o dzieło z kupującym i nie pamiętam dokładnie jaki próg ale na pewno więcej w ciągu roku możesz bez podatku, a powyżej tylko dochodowy. Bez prowadzenia działalności możesz sprzedawać rzeczy używane, które masz dłużej niż rok.

Gość gość
Następny ruch to pewnie zatrudnienie oddziałów mających za zadanie ukrócenie kryminalistów handlujących jagodami przy drodze co nie płacą haraczu...

Gość gość
Autorko, poczytaj o inkubatorach przedsiębiorczości, to jest rozwiązanie dla takich osób jak ty.

Gość gość
Teoretycznie powinnaś mieć działalność gospodarczą i opłacać składki (jeśli nie jesteś na etat zatrudniona), a faktycznie tylko dochodowy by Ci umknął, w praktyce nie dam głowy, ale na 99% jakimś wyjściem jest sprzedaż na zamówienie, podpisujesz umowę o dzieło z kupującym i nie pamiętam dokładnie jaki próg ale na pewno więcej w ciągu roku możesz bez podatku, a powyżej tylko dochodowy. Bez prowadzenia działalności możesz sprzedawać rzeczy używane, które masz dłużej niż rok. x x Co za brednie... :(

Gość gość
Czemu brednie? Jeżeli ktoś nie prowadzi stałej działalności a to co robi podchodzi pod umowę o dzieło, może podpisywać takie umowy (co jest w tym przypadku słuszne, ktoś kupuje określony, materialny rezultat jej pracy). Żeby było to na 100% legalne, powinna autorka mieć umowę o dzieło spisaną z osobą która to kupuje, i teoretycznie kupujący odprowadza podatek (o który pomniejsza zapłatę) a autorka jeśli nie przekroczy wolnej od podatku kwoty dostaje zwrot w kolejnym roku.

Gość gość
rzeczy uzywane mozna sprzedawac jak sie ma je dłuzej niz pół roku, a nie rok, to po pierwsze... tylko w praktyce nikt teog nei da rady udowodnic, bo kto trzyma paragony wszystkiego co kupuje?

Gość gość
w przypadku allgro, to jak spisywac z kazda osoba kupujaca umowe o dzieło, o czym ty gadasz?

Gość gość
to dowodzi tylko jednego jak niejasne mamy prawo nieprzejrzyste nieprzyjazne dla obywatela

Gość gość
a czego mam sie bac sprzedaje rzeczy uzywane wolne od podatku, male ilosci i na male kwoty

Gość gość
banda złodziei